Тваринництво

У період імунного дефіциту необхідно підтримати поросят комплексом імуноглобулінів, вітамінів та мінералів

Як підвищити імунітет поросят

Як підвищити імунітет поросят

 У період імунного дефіциту необхідно підтримати поросят комплексом імуноглобулінів, вітамінів та мінералів. 

Новонароджені поросята мають слабкий імунітет або взагалі його не мають, бо під час супоросності плацента свиноматки не пропускає імуноглобуліни. У результаті настає так званий віковий або фізіологічний імунний дефіцит — перша його фаза. 

Після народження імуноглобуліни передаються поросяті від свиноматки разом із молозивом. Синтез власних імуноглобулінів у поросят починається переважно з 14 дня життя. У цей період розвивається друга фаза вікового імунного дефіциту поросят. На фоні зниження імунітету можуть виникати інфекційні хвороби. 

Третя фаза імунодефіциту проходить у період відлучення поросят від свиноматки. Для поросят це — завжди стрес, натомість відповіддю на стресову реакцію організму є зниження імунітету. 

Життєво важливі елементи 

Слабші поросята мають гіршу здатність самостверджуватися серед інших поросят й отримувати достатню кількість молока і молозива, що насамперед забезпечує їх необхідними антитілами та енергією. Підтримати таких поросят у складний період їхнього життя можна медикаментозно, застосовуючи відповідний ветеринарний препарат і додаючи життєво важливі антитіла, вітаміни та мінерали для їх правильного розвитку. 

Так, відомо, що залізо бере участь в утворенні окиснювально-відновних ферментів системи антиоксидантного захисту: супероксиддисмутази (СОД), каталази, пероксидаз, які розкладають пероксид гідрогену, а глутатіонпероксидаза, окрім того, відновлює гідропероксиди жирних кислот. 

Особливості імунітету поросят

Мідь бере участь у транспортуванні накопиченого заліза в органах, кобальт є важливим мікроелементом із високою біологічною ефективністю та є активатором деяких ферментів. 

Широко відомий вплив вітамінів групи В на організм поросят. Як коензими вони входять до складу різних ферментів, які беруть участь в обміні вуглеводів, ліпідів, білків, амінокислот, процесах тканинного дихання, функціонуванні центральної нервової системи та органу зору. Їх парентеральне введення доповнює оптимальну концентрацію в організмі внаслідок обмеженої резорбції цих вітамінів із травного тракту свиней. 

Імунопрофілактичний ефект 

Усі ці корисні вітаміни й мінерали є складовою комплексного препарату Гафервіт. Зокрема, 1 мл препарату містить діючі речовини, мг: 

• імуноглобулін нормальної сироватки крові свиней — 50,0; 

• заліза декстрин — 7,0; 

• тіаміну гідрохлорид (гідрохлорид вітаміну В1) — 0,03; 

• рибофлавін (вітамін В2) — 0,0114; 

• піридоксину гідрохлорид (гідрохлорид вітаміну В6) — 0,0028; 

• нікотинамід (вітамін РР) — 0,4284; 

• кальцію пантотенат — 0,016; 

• міді хлорид — 0,02707; 

• кобальту хлорид безводний — 0,00266. 

Залізодекстрановий комплекс запобігає дефіциту заліза, яке входить до складу гемоі міоглобіну, понад 70 різних ферментів (цитохромів, каталази, пероксидази, цитохромоксидази), які виконують в організмі такі функції: транспорт електронів у процесах тканинного дихання (цитохроми), транспорт і депонування оксигену (гемоглобін, міоглобін), транспорт і депонування заліза (трансферин, гемосидерин, феритин). Комплекс декстрану заліза має сильну анаболічну дію у поросят, стимулює протеосинтез, гемоутворення та неспецифічні захисні системи організму. 

Свинячий імуноглобулін забезпечує пасивне постачання організму антитіл. Він містить комплекс гаммаі бетаглобулінів, які стимулюють захисні функції організму, зокрема фагоцитарну активність мікроі макрофагоцитів, бактерицидні властивості сироватки крові, посилюють процеси додавання амінокислот у структуру білків. 

Препарат Гафервіт, що містить комплекс імуноглобулінів, вітамінів, макрота мікроелементів, призначено для профілактики та лікування поросят, хворих на анемію, гіпоглобулінемію, у разі хвороб, пов’язаних із порушенням обміну речовин, а також у період відлучення поросят вiд свиноматок. Утім, для підтримання імунної компетентності організму свиней не слід забувати про роль правильної годівлі та комфортних умов утримання поголів’я. 

Статтю надала компанія «Біовета»

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ