Агромаркет

Скільки заробили українські агрохолдинги

Скільки заробили українські агрохолдинги

Традиційне оприлюднення фінансових результатів українськими агрохолдингами виявило кілька несподіванок: МХП вперше оголосив про виплату дивідендів, UkrLandFarming неочікувано пролив світло на свої доходи, а «Кернел» та «Астарта» розчарували зниженням чистого прибутку. В цілому ж найбільші українські агрохолдинги продемонстрували у 2012 році хороші фінансові результати, що може повернути інтерес інвесторів до вітчизняного агроринку.

Сюрприз для акціонерів. «Миронівський хлібопродукт», 311 млн дол., +20%

Компанія Юрія Косюка вперше ухвалила рішення про виплату 120 млн дол. дивідендів

Акціонери найбільшого українського виробника курятини «Миронівський хлібопродукт» задоволені — компанія Юрія Косюка вперше в своїй історії прийняла рішення про виплату дивідендів. На ці цілі агрохолдинг направить аж 120 млн доларів ($1,13 на одну акцію). Більше того, як стверджується у повідомленні МХП, нова дивідендна політика підтверджує намір компанії платити щорічні дивіденди акціонерам на регулярній основі.
«Ми очікували, що компанія направить на виплату дивідендів до 50% прибутку за результатами 2013—2014 років, але 120 млн доларів вже тепер — це сюрприз», — розповідає в коментарі для Forbes директор московського представництва інвесткомпанії Prosperity Capital Management Олексій Кривошапко (міноритарій МХП).
Зважитися на такі щедрі виплати «Миронівському хлібопродукту» дозволили його фінансові результати. Так, у 2012 році агрохолдинг збільшив чистий прибуток на 20% — до 311 млн доларів, дохід на 14% — до 1,4 млрд доларів, а EBIDTA на 17%. Юрій Косюк відзначає, що для його компанії минулий рік видався хорошим. «Ми завершили інтенсивну програму CAPEX і очікуємо впродовж наступних років інтенсивного росту потоку грошових надходжень», — розповідає голова правління ПАТ «Миронівський хлібопродукт».
«Компанія за підсумками 2012 року показала непогане зростання продажу з огляду на загальний стан справ в Україні та світі (+15% Р-Р). Експортний продаж холдингу за рік зріс на 35,6% — до майже 480 млн дол. завдяки сегментам курятини та зернових культур. Окрім того, зберігся рівень показників рентабельності по валовому та чистому прибутку (30% та 22%), що свідчить про рівномірний та збалансований розвиток. Рентабельність по EBITDA збереглася на рівні 33%, зокрема, завдяки поверненню ПДВ як для компанії, що активно реінвестує прибутки. Наприклад, чистий грошовий потік, спрямований на інвестиційну діяльність, у 2012 році зріс більш як удвічі та становив 260,4 млн дол.», — розповідає провідний аналітик ІК Phoenix Capital Євген Тимошенко.

Розчарування на біржі. «Кернел», прогноз: 200 млн дол., -7% 

Натомість у агрохолдингу «Кернел» кінець 2012 року і початок року нинішнього вийшли дещо змазаними. В оприлюдненому звіті на Варшавській біржі компанія повідомила про зниження чистого прибутку за першу половину поточного фінансового року на третину — до 69,7 млн дол. на тлі зростання операційного прибутку на 2% — до 119 млн дол. і 6% збільшення прибутку до відрахування відсотків, податків і амортизації (EBIDTA) — до 157,7 млн дол. Також, згідно зі звітом, за рахунок рекордного продажу наливної соняшникової олії і зернових компанія збільшила виручку на 49,5% — до 1,471 млрд дол. Холдинг Андрія Веревського за результатами 2013 фінансового року (липень 2012 р. — червень 2013 р.) очікує також зниження чистого прибутку до 200 з 215 млн доларів.
На фінансові результати «Кернела» ринок прореагував стримано, проте інвестори запанікували, коли стало відомо, що власник компанії Андрій Веревський втратить мандат народного депутата. Лише за тиждень — з 28 лютого по 5 березня акції агрохолдингу втратили аж 8%.
А 11 березня аналітики інвестиційного відділення третього найбільшого в Польщі банку BRE знизили прогноз чистого прибутку українського агрохолдингу «Keрнел» у 2013 фінансовому році до 191 млн дол. з 240 млн дол., прогнозованих раніше. Польські аналітики також знизили прогноз EBITDA компанії «Keрнел» до 339 з 382 млн доларів.
BRE зазначив, що «Кернел» розчарував інвесторів своїми операційними результатами в сегменті сільськогосподарської продукції, продажу зернових та їх перевалювання за другий квартал поточного фінансового року (липень 2012 р. — червень 2013 р.), незважаючи на дуже хороші обсяги продажу. «Результат EBITDA виявився на 40% нижчим від наших прогнозів, а чистий прибуток меншим на 60%», — йдеться у рапорті. Аналітики назвали найбільшим ризиком другої половини 2013 фінансового року грошовий потік, який за підсумками першої половини поточного фінансового року закрився на рівні мінус 428 млн дол. «За нашими оцінками, щоб виконати кредитні договори, «Keрнел» буде змушений скоротити розмір робочого капіталу з 975 млн до близько 600 млн дол. (необхідно буде отримати 565 млн дол. у другій половині року)», — відзначають експерти.
«Попри очікуване зростання виручки, рентабельність компанії засвідчила, що трансформації всередині холдингу та придбання нових активів ще не пройшли потрібний апробаційний період, а ефект масштабу від росту активів ще не проявився. Так, при рості піврічного обороту майже на 50% валовий прибуток збільшився на скромні 6,6% (валова рентабельність впала на 6,4%). Виручка від усіх сегментів діяльності зросла (за винятком цукрового сегмента, який компанія офіційно почала скорочувати, та сегмента бутильованої олії — як наслідок маркетингових змін), проте EBITDA відставала від цих показників подекуди удвічі чи взагалі демонструвала від’ємну динаміку», — розповідає Євген Тимошенко. Експерт також зазначає, що за абсолютними операційними показниками період був «витягнутий» за рахунок окремих сегментів — продажу, зерна, нерафінованої олії та логістичних операцій. Така динаміка ще раз свідчить на користь недавньої заяви пана Веревського, який майже одночасно з іншим великим власником Олегом Бахматюком заявив про потребу оптимізувати активи.
Рентабельність по чистому прибутку, яка довгий час традиційно знаходилася в районі позначки 10%, впала до 4,7%, засвідчивши, що на нинішній стадії «Кернел» не мав змоги ефективно заробляти на кожній грошовій одиниці, вкладеній у бізнес-процеси. Крім того, компанія в суттєво (13 разів) збільшила відтік робочого капіталу за підсумками періоду, що особливо стосується росту дебіторської заборгованості. Почасти це компенсується зворотною переоцінкою біологічних активів (-141 млн дол. у порівнянні з аналогічним періодом попереднього маркетингового року).  

Монстр ринку. UkrLandFarming, 541,6 млн дол. 

Тим часом агрохолдинг Олега Бахматюка «Укрлендфармінг» у розісланому інвесторам попередньому проспекті емісії євробондів вперше оприлюднив свої фінансові показники. Вони виявилися вражаючими. З оприлюднених даних випливає, що компанія сьогодні є найбільшим власником сільськогосподарських земель (532 тис. га), але поступається за виручкою компанії «Keрнел», а за рентабельністю — агрохолдингу «Мрія». Торік «Укрлендфармінг» заробив 542 млн дол. чистого прибутку, виручка збільшилася в два з половиною рази — до 1,9 млрд дол., а маржа EBITDA зросла з 39% до 41,7%. Отриманий прибуток «Укрлендфармінг», ймовірно, спрямує на нову хвилю поглинань агропідприємств в Україні та розвиток необхідної для нарощення експорту зерна інфраструктури. Таке зростання основних фінансових показників ULF відбулося в основному за рахунок придбання у попередні роки низки великих сільськогосподарських підприємств: «Робуста», «Дакор» і «Райз», а також виробників яловичини «Укрм’ясо».
Олег Бахматюк вміє дивувати. Минулого року він робив це постійно. Чого варта його груднева пропозиція китайцям збудувати в Україні за 2,5 млрд дол. «зерновий трубопровід» між Україною та Піднебесною. «Цей проект передбачає будівництво порту потужністю 10 млн т, елеваторів потужністю 5 млн т та придбання трьох тисяч вагонів-зерновозів», — пояснює мільярдер.
Поки китайські партнери перетравлюють цей грандіозний задум, Бахматюк взявся за будівництво власними силами найбільшого в Європі елеватора потужністю 446 тис. т на базі підприємства у Червонозаводському Лохвицького району, що на Полтавщині. Таким чином «Укрлендфармінг» довів свої загальні потужності зі зберігання зерна до 1,1 млн т в силосах.
Бахматюк твердо переконаний, що кукурудза — це «нафта» для України, і її експорт може підняти наші території, статус країни. У 2012 році він вирішив перевірити теорію на практиці. За попередніми результатами календарного 2012 року, компанія «Райз» (контролюється «Укрлендфармінг») вперше увійшла до десятки найбільших експортерів українського зерна, збільшивши об’єми експорту в 40 раз, до 887 тис. т (3,3% усього експорту по країні). Втім, свій експортний потенціал в наступному році компанія оцінює вже у 1,5—2 млн т зернових.
Порятунок у диверсифікації. «Астарта», 80 млн євро, -51%
Найбільший в Україні виробник цукру компанія «Астарта» за підсумками 2012 року отримає 80 млн євро валового прибутку, що на 51%, або 41 млн євро, менше, ніж у 2011 році. При цьому валова маржа становила 23%, а маржа-EBIDTA — 21%. Дохід компанії виріс на 16% — до 352 млн євро.
До такого зниження прибутку призвела наявність надлишкових потужностей виробництва цукру на ринку України. Тому «Астарта» продовжує політику диверсифікації, вживаючи заходи для збільшення виробництва молока та переробки сої. Компанія планує у 2013 році і далі вкладати гроші в модернізацію цукроварень, нарощувати земельний банк та зменшувати частку цукру в обсягах продажу до 40%.

Фактор врожайності. Мрія, 174 млн дол., +16,2%

В агрохолдингу «Мрія» значне покращення фінансових показників пояснюють зростанням врожайності сільськогосподарських культур у 2012 році. «Перед початком збору врожаю ми відчули значне зростання цін. Такі зміни стали дуже сприятливими для «Мрії». Сприятлива ринкова ситуація і значні грошові надходження дозволили переглянути наші плани капітальних витрат, витрачаючи більше грошей на інфраструктурні об’єкти», — розповідає фінансовий директор агрохолдингу «Мрія» Андрій Буряк.
Агрохолдинг у 2012 році отримав 174,29 млн дол. консолідованого чистого прибутку за міжнародними стандартами фінансової звітності, що на 16,2% більше, ніж у 2011 році. Згідно з аудованим звітом компанії, виручка зросла на 29,7% — до 347,94 млн дол., а з урахуванням приросту вартості біологічних активів — на 32%. Валовий прибуток за підсумками минулого року становив 244,76 млн дол., що майже на 38% більше, ніж у 2011 році. Показник EBITDA за звітний період збільшився в порівнянні з 2011 роком на 41% — до 254,8 млн.

 

Зоряна Гошовська

газета “АгроМаркет” квітень, 2013 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ