Агромаркет

Гостра турбулентність

Гостра турбулентність

Лідери росту та падінь акцій агрохолдингів у березні та прогноз на квітень

 
Таблиця. Котирування акцій агрохолдингів 22.02–22.03.2013

 

 

Агрохолдинги %
Ovostar 3.2 +
KSG 1.6 +
Mriya -1.3
Agroton -1.8
Milkiland -4.3
MHP -5.3
Agroliga -5.4
IMC -7.4
Astarta -12.7
Sintal -15.2
Kernel -16.7
Avangard -19.6

Джерело: ІК Phoenix-Capital

 
Фінал місяця, що минув, вніс сум’яття у статистику фондових котирувань акцій українських агрокомпаній. Абсолютну владу на ринку демонстрували наднаціональні чинники. Вони мали вирішальний вплив на ринкову кон’юнктуру, і суттєві фактори діяльності самих компаній знівелювати їх так і не змогли. Рушійною силою ринкової турбулентності були події, пов’язані з кризою економіки Кіпру та оцінкою можливих сценаріїв її подолання. Значення мав не так сам стан цієї офшорної зони, місця зберігання коштів багатьох міжнародних інвесторів, як новий виток кризи єврозони, на біржах якої торгуються найліквідніші українські цінні папери. Тому пропонуємо читачам більше зосередитися на подіях, що трапилися до згаданого обвалу, та спробуємо дати оцінку факторам, які допоможуть емітентам відіграти ці втрати.
Місяць минув не без звершень. Ovostar (+3.2%) та KSG Agro (+1.6%) закрилися «в плюсі». Для «Овостару» – це наслідок безперервної амбіційної політики росту, яка в черговий раз була озвучена в цифрах на презентації наприкінці лютого. Акції KSG останнім часом мають недостатню ліквідність і через брак інтересу з боку покупців не могли бути реалізовані пулом інвесторів, які їх тримали. Те саме стосується агрохолдингів «Мрія» (-1.3%) та «Агротон» (-1.8%). Щоденний обсяг торгів по акціях цих компаній вже дуже довго не долав позначки 50 тис. дол., тому фактори сталого розвитку та заяви про нові успіхи не знаходять достатнього відображення у ціні. Аналогічна ситуація щодо «Агротону»: компанія не просто вийшла у прибуток (близько 20 млн дол.) за підсумками неаудованої звітності, а перевищила результати по цьому показнику за останніх 5 років. Проте котирування її акцій коливається біля нуля.
«Мілкіленд» (-4.3%) вже певним чином сигналізує про можливість виходу «у плюс». За підсумками 2012 року компанія збільшила показник EBITDA на 10% та на два відсоткові пункти покращила валову маржинальність, демонструючи ріст фінансів «в обхід» проблем з експортом у Росію. Більше того, кількість угод по акціях дозволяють припустити, що акції підприємства можуть стати непоганим інструментом спекуляцій на фондовому ринку.
Основний удар кіпрської нестабільності прийняли на себе «Кернел» (-16.7%) та «Авангард» (-19.6%). Проте до падіння їх акцій призвела й оприлюднена інформація від самих компаній. Після опублікованої «Кернелом» звітності скепсис аналітиків посилився через падіння рентабельності та неефективність окремих  бізнес-сегментів. Байдужість інвесторів до акцій «Авангарду» зумовлена відразу кількома причинами: уповільненням темпів зростання на фоні залучення нової порції коштів та можливими реформами «Укрлендфармінгу» й участю у них «Авангарду».
Котирування МХП (-5.3%) хоч і закрили місяць «у чорній зоні», проте у цієї компанії є досить драйверів, аби відіграти ціну. Збереження лідерських позицій (навіть у порівнянні з лідерами інших підгалузей сільського господарства), успішний старт програми рефінансування єврооблігацій та збереження рівня платоспроможності протягом багатьох років хоч і не дає гарантій для великих стрибків курсової вартості цінних паперів, проте є надійним капіталовкладенням з потенційною можливістю щорічного приросту. Більше того, недавнє рішення про дивіденди тільки зміцнює довіру до підприємства з боку інвесторів.
«Агроліга» (-5.4%) останнім часом демонструє недостатньо драйверів для росту. Окрім того, схема переходу на основний майданчик Варшавської біржі з можливістю додаткової емісії  є потенційно ризикованою для поточних інвесторів, які у разі такого сценарію можуть втратити частину вартості своїх акцій.
«Індустріальна молочна компанія» (-7.4%) поки що торгує невеликими обсягами акцій, тому навіть з огляду на придбання нових земельних активів на початку року зможе повноцінно проявити себе у більш сприятливі періоди, одним з яких може стати місяць звітності.
Котирування «Астарти» (-12.7%) наразі повернулися до показника початку 2013 року. Компанія опублікувала неаудовану звітність, згідно з якою її виручка у 2012 році виросла на 16% Р-Р, у той час як EBITDA впала на 32%. На фоні даних про ріст виробництва цукру та молока і скорочення цукрового бізнесу основних конкурентів такі показники викликають питання щодо ефективності подальшої диверсифікації та бізнес-моделі в цілому. Проте акції «Астарти» є достатньо хорошим вибором для інвестування, і вже наступного місяця компанія має проявити себе «в плюсі».
Наступні два місяці будуть періодом виходу звітності для більшості компаній та оновлення стратегій розвитку. Якщо ситуація на міжнародних ринках почне відновлюватися, то в окремих емітентів є можливість відіграти щонайменше половину березневого падіння до середини квітня – початку травня. На наш погляд, основними драйверами цін акцій будуть не лише дані про хід польових робіт та результати посівної, а й вміння створити сильний фон позитивних новин для інвестора, який намагається диверсифікувати ризики через капіталовкладення в український агросектор.

Підготував Євген Тимошенко, провідний аналітик ІК «Фенікс-Капітал», спеціально для газети «АгроМаркет»

газета “АгроМаркет” квітень, 2013 року

 

 

 

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ