Агромаркет

Огляд ринку у березні та травневий прогноз

Огляд ринку у березні та травневий прогноз

Пшениця Пшениця
Березень став визначальним місяцем для котирувань ф’ючерсних контрактів на пшеницю, що торгуються на Chicago Board of Trade (CBOT). Контракт з поставкою в травні розпочав місяць з позначки 7,15 дол./бушель (262,94 дол./т) і впродовж п’яти торговельних сесій знизився до рекордного рівня6,81 дол. (7 березня). Далі почалося зростання з усіма класичними ознаками бичачого (висхідного) тренду: підвищення обсягів торгів при збільшенні котирувань та невеликі технічні відкати після імпульсів вгору. Кількість відкритих позицій по травневому контракту велика (більш як 200 тис. контрактів), а обсяги торгів наближаються до 50 тис. контрактів щодня. На ринку присутній сильний покупець, який постійно закуповує контракти на пшеницю, формуючи потужний позитивний тренд.Поточна ціна травневого контракту становить 7,29 дол./бушель (268,08 дол./т) і далі зростає. 
Основною причиною росту цін став звіт USDA, згідно з яким світове виробництво пшениці в березні впало на 6,18% порівняно з лютим, та новини про зменшення посівних площ пшениці у США. Надалі котирування  ринку пшениці перебуватимуть у зеленій зоні (зростатимуть). Технічно важливими рівнями є 7,40 та 7,60 дол./бушель (271,9–279,25 дол./т), після їх подолання ціна може стрімко піти вгору.
Прогноз по ринку пшениці на травень позитивний. Ціна зростатиме до рівня  7,80 дол./бушель (286,6 дол./т), після чого можлива короткострокова знижувальна корекція.

Кукуруза Кукурудза
Котирування ф’ючерсних контрактів на кукурудзу, що торгуються на СВОТ, протягом березня переважно перебували в зеленій зоні (зростали). Перші три торговельні сесії березня пройшли відносно спокійно,і травневий контракт торгувався без значних цінових коливань.
Протягом торговельної сесії 6 березня котирування впали на 2,9% до позначки 6,82 дол./бушель (268,49 дол./т). Гравці ринку кукурудзи очікували результатів щомісячного звіту USDA, який приніс новини про зменшення світового виробництва кукурудзи на 3,18% та збільшення споживання на 1,35%. Незважаючи на дані про рекордні площі посівів кукурудзи у США, ця новина сприяла збільшенню попиту та спричинила імпульсне зростання цін. Після виходу звіту USDA котирування травневого контракту зросли на 6,45%, поточна ціна становить 7,26 дол./бушель (285,89 дол./т).
Проте говорити про присутність на ринку довготривалого висхідного тренду зарано. Ріст ціни на кукурудзу скидається на корекцію після лютневого падіння, і головним сигналом для початку довготривалого тренду буде подолання рівня 7,4 та 7,6 дол./бушель (291,33 та 299,2 дол./т).
Прогноз по ринку кукурудзи в травні невизначений із тенденцією до зростання. Ціна травневого контракту зростатиме до рівня 7,60 дол./бушель (299,2 дол./т), де його вартість вирішуватиме баланс попиту та пропозиції.

Соя Соя
Котирування ф’ючерсного контракту на сою з поставками у травні на CВОТ розпочали березень з позначки 14,52 дол./бушель (533,52 дол./т). На початку березня ціна переважно зростала, а обсяги торгів були середніми (80–95 тис. контрактів).
Оприлюднення березневого звіту USDA змінило весь баланс попиту і пропозиції на ринку, змусивши трейдерів швидко продавати контракти. Інформація про зростання виробництва сої в світі на 12,89% проти лютого та збільшення запасів на 8,82% призвело до формування на ринку низхідного тренду та падіння ціни до 14,03 дол./бушель (515,51 дол./т), яке відбулося  19 травня. Далі ринок розпочав технічну корекцію, і котирування зросли. Поточна ціна травневого контракту становить 14,40 дол./бушель (529,11 дол./т).
Враховуючи тенденції на ринку сої в лютому та березні, визначити якусь тенденцію неможливо. Ринок перебуває у флеті (боковий рух цін) та готовий за будь-якої новини розпочати короткостроковий рух вгору чи вниз. Цінові коливанняу травні можливі в діапазоні 14,00–14,80 дол./бушель (514–543 дол./т).

Рипак Ріпак
Торги ф’ючерсними контрактами на ріпак у березні на MATIF (Marche a Terme International de France) відбувалися зі змішаними тенденціями. Початок місяця котирування контрактів на ріпак з поставкою в травні розпочали з позначки 469 євро/т, 18 березня торги проходили на рівні 459 євро/т, а наприкінці ціна становила 474,5 євро/т. Обсяги торгів були середні (2800–3000 контрактів), кількість відкритих позицій поступово зменшилася до 19500 контрактів.
Відсутність чіткої довгострокової тенденції – основна причина змішаної динаміки торгів. На ринку відсутній сильний покупець (продавець), що дає змогу проводити короткострокові спекулятивні операції. Наразі очевидна присутність великого замовлення на продаж на рівні 480 євро/т, що не дає ціні здолати його вже чотири місяці. Новини про проблеми в єврозоні та низькі температури робить ринок ріпаку низько ліквідним через відсутність впевнених прогнозів крос-курсів євро та майбутніх врожаїв.
Прогноз цін на ріпак невизначений з позитивною тенденцією до короткострокового зростання. Котирування травневого контракту на ріпак в травні досягнуть рівня 480 євро/т, де буде визначатись подальша ситуація на ринку.

цукор Цукор
Ф’ючерсний контракт на цукор з поставкою в травні, що торгується на CВОТ, розпочав свій рух у березні з позначки 18,34 цента/фунт (404,33 дол./т). Максимальне значення котирування досягли 15 березня – 19,12 цента/фунт (41,5 дол./т). Обсяги торгів контрактом з поставкою в травні були як середні (30–40 тис. контрактів), так і надвеликі (70–90 тис. контрактів), кількість відкритих позицій відносно стабільна (близько 300 тис. контрактів).
Кінець лютого та березень принесли на ринок цукру багато ліквідності, що позначилося на ході торгів великими коливаннями. Сильним рівнем опору ціни на цукор досі лишається рівень 19 центів/бушель (418,88 дол./т), який в середині березня намагалися подолати основні оператори ринку. Однак на цьому рівні накопичено багато замовлень на продаж, що змушує ціну щоразу різко знижуватися при наближенні до рівня 19 центів/бушель.
На ринку цукру зароджується тенденція до росту ціни. Сигналами для цього є поступове підвищення вартості котирувань з середини лютого та кілька сильних висхідних імпульсів у березні. Головною репетицією бичачого (висхідного) тренду є намагання взяти рівень 19 центів/бушель (418,88 дол./т), що однозначно відбудеться в першій половині травня.

 

Олексій Кулішов,аналітик товарних ринків

газета “АгроМаркет” квітень, 2013 року

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ