Агромаркет

Рейтинг експортерів пшениці

Рейтинг експортерів пшениці

Кожну десяту тонну пшениці з України з початку 2012/2013 МР вивезла компанія Олексія Вадатурського.

Центр транспортних стратегій
Холдинг «Нібулон» володіє власними потужностями для перевалювання біля Миколаєва, а також великою мережею елеваторів. Це дозволяє компанії без проблем збільшувати постачання зерна на зовнішні ринки. Щоб мінімізувати залежність від «Укрзалізниці», Вадатурський відновлює перевезення зерна по Дніпру, попередньо поглиблюючи найбільшу річку країни. Скоріше за все, «Нібулону» вдасться зберегти лідируючі позиції і поточного року, тим більше що «Хліб Інвестбуд» — провідний експортер 2011/2012 МР — позбувся статусу одного з найбільших трейдерів так само швидко, як і набув його.
Найбільші експортери пшениці

* – експорт за період з 01.07.2012 по 28.02.2013 р.

Найбільші експортери ячменю

* – експорт за період з 01.07.2012 по 28.02.2013 р.

«М’яке» регулювання
Особливістю експорту пшениці в поточному сезоні є обмежена кількість зерна, доступного для вивезення з України, та запровадження нового «м’якого» механізму регулювання обсягів експорту цього стратегічного виду зерна. Враховуючи рівень виробництва, перехідні залишки з минулого сезону та обсяг внутрішнього споживання, на експорт в 2012/2013 МР припадало близько 6,0—6,5 млн т пшениці. Такий обсяг експорту дозволяв зберігати стабільність цін на внутрішньому ринку, включаючи забезпечення населення продовольчою пшеницею в достатній кількості.
Схоже, що в Міністерстві аграрної політики і продовольства України зробили висновки з минулих сезонів, коли внаслідок запровадження жорстких адміністративних заходів регулювання обсягів експорту зерна суттєвих збитків зазнали усі. Виробники зерна втратили через занижені ціни на внутрішньому ринку, зернотрейдери — через невиконання зобов’язань по раніше укладених контрактах, а держава в цілому — репутацію надійного партнера. В поточному сезоні задля «м’якого» вирішення питання міністерство уклало Меморандум про порозуміння із зерноторговими компаніями та встановило верхній ліміт експорту пшениці. Перерозподіл обсягів експорту мав відбуватися на ринкових засадах, тобто за домовленістю самих учасників ринку зерна: головне, щоб сумарний обсяг не вийшов за визначені межі. Отже, від початку в Меморандумі був зафіксований дозвіл на вільний експорт 4,0 млн т пшениці, пізніше його збільшили до 5,5 млн т, згодом — до 6,5 млн т. Станом на кінець лютого місячні обсяги експорту пшениці фактично зійшли до нуля, оскільки дозволений ліміт був майже цілком вичерпаний. Від початку сезону (з 1 липня) до 28 лютого з України на зовнішні ринки було відвантажено 6,2 млн т пшениці.
Отже, можна говорити про те, що лідери експорту в поточному сезоні вже визначені і до кінця маркетингового року, тобто за чотири місяці, що залишилися, суттєвих змін не відбудеться.

Лідери експорту
Найперше привертає увагу те, що в поточному сезоні лідерами експорту стали профільні зерноторгові компанії з тривалою історією роботи в секторі. Найбільший експортер пшениці минулого сезону — компанія «Хліб Інвестбуд», цього сезону посіла лише чотирнадцяте місце. Компанії «Нібулон», «Кернел» і «Топфер» стали найбільшими експортерами пшениці в 2012/2013 МР, їх розташування залишилося незмінним з минулого сезону — в такому ж порядку вони йшли за «Хліб Інвестбудом» у 2011/2012 МР, проте обсяги експорту кожної з них за рік зросли на 38—55%.
У поточному сезоні обсяг експортованої пшениці першої десятки трейдерів був поділений між вітчизняними і міжнародними компаніями рівномірно: 49% та 51% відповідно. Минулого сезону на вітчизняні компанії припала частка 66% проти 34% у міжнародних трейдерів.
Найбільший відносний приріст експорту за рік показала компанія «Райз», котра в сезоні 2011/2012 року не експортувала пшеницю, а в 2012/2013 МР вивезла понад 270 тис. т. Найбільший абсолютний приріст показала компанія «Серна»: за рік її експорт пшениці зріс на 330 тис. т до понад 460 тис. т. З-поміж лідерів поставок на зовнішні ринки лише одна компанія скоротила експорт пшениці — «Нобл Ресорсиз» на 88 тис. т, або 26%.
За рік компанії «Нібулон», «Кернел», «Топфер» і «Луї Дрейфус» стали на одну позицію вище порівняно з рейтингом минулого сезону. Компанія «Серна» піднялася на 4 позиції, а «Агротрейд» — на 9 позицій вгору. Позиція «Рамбурса» не змінилася, а «Нобл Ресорсиз» опустилася на 2 сходинки. Новою у списку лідерів стала компанія «Райз» — торговельний підрозділ найбільшого вітчизняного агрохолдингу компанії — «Укрлендфармінг».

 

Андрій Товстоп’ят, аналітик аграрних ринків

газета “АгроМаркет”  квітень, 2013 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ