Агромаркет

За прогнозами Єврокомісії до 2032 року як попит, так і споживання м’яса птиці в країнах Європи збільшаться

М’ясо птиці у ЄС

М’ясо птиці у ЄС

За прогнозами Єврокомісії до 2032 року як попит, так і споживання м’яса птиці в країнах Європи збільшаться. 

Європейський Союз є одним із найбільших виробників м’яса птиці у світі та нетто-експортером продуктів птахівництва. Річний обсяг виробництва м’яса птиці у ЄС становить близько 13,4 млн тонн. Тенденції складаються так, що популярність м’яса птиці зростає, відповідно, зростатиме споживання цього виду продукції. 

СПОЖИВАННЯ М’ЯСА ПТИЦІ У ЄВРОПІ 

За прогнозами експертів до 2032 року середньостатистичний європеєць споживатиме в середньому на 1,3 кг менше свинини та на 0,8 кг менше яловичини й телятини. За оцінками ЄК споживання м’яса на людину у ЄС скоротиться за десятиліття (тобто у 2022–2032 рр.) на 1,5 кг — до 66 кг. Проте прогнозується збільшення споживання птиці — на 0,7 кг. 

Експерти зазначають, що підвищене споживання м’яса птиці є результатом позитивного іміджу цього продукту, порівнюючи з іншими видами м’яса, особливо свининою. Імідж м’яса птиці як здорового продукту, як продукту простота приготування, відсутності релігійних обмежень на споживання і, незважаючи ні на що, відносно низької ціни роблять його одним із найбажаніших джерел білка для людей. Аналітики ЄС прогнозують збільшення споживання птиці на людину з 23,4 до 24,1 кг до 2032 року (на 3% протягом наступного десятиліття). Зазначають також, що м’ясо птиці є одним із найдоступніших джерел тваринного білка для споживачів. 

ВИРОБНИЦТВО М’ЯСА ПТИЦІ 

Загалом у Європі зменшилися обсяги виробництва м’яса птиці у 2022 році. Основними причинами цього були високі витрати на виробництво та спалахи пташиного грипу. Проте за прогнозами Єврокомісії цей сектор поступово відновиться, досягнувши зростання на 0,2% щорічно. За оцінками Єврокомісії, протягом 2023 року виробництво птиці зросте на 3,3%, а у 2024 році — на 1,2%. Хоча темпи збільшення обсягів виробництва м’яса птиці будуть нижчими за середні показники останнього десятиліття в середньому на 2%, що пов’язано в основному із запровадженими екологічними обмеженнями та зміною споживання. 

Взагалі до 2020 року виробництво м’яса птиці в країнах ЄС зростало, коли воно досягло рекордного показника в 13,553 тис. тонн. У 2021 році обсяги виробництва знизились на 2,67%, а 2022 року — ще на 1,67%. 2021 року сталося падіння виробництва за всіма основними виробниками  м’яса птиці. 2022-го падіння виробництва м’яса птиці відбулось у таких країнах, як Німеччина, Франція, Італія, Нідерланди та Угорщина. Значне розширення виробництва за цей період зафіксовано в Польщі — на 190 тис. тонн (+7,47%) і невелике — в Іспанії на 22 тис. тонн (+1,32%). На близько 26 тис. тонн виробництво в Румунії також зросло (+5,57%). Польща є найбільшим виробником птиці у ЄС й охоплює 21% ринку. На другому місці — Іспанія з часткою 13%, а на третьому — Німеччина з часткою ринку 12%. 

Досить значні зміни відбулися за дев’ять місяців 2023 року серед найбільших виробників м’яса птиці у ЄС. Порівнюючи з відповідним періодом 2022 року, виробництво птиці в країнах ЄС збільшилось на 275,7 тис. тонн (+2,86%) і найбільше торкнулося Італії, де за перші три квартали 2023 року збільшилось на 105 тис. тонн (+11,70%) та в Іспанії, яка за цей період виробила на 63 тис. тонн більше (+5,15%). У Польщі виробництво також зросло, але меншою мірою — на 35 тис. тонн (+1,77%). Французи збільшили виробництво птиці за перші три квартали року на 19 тис. тонн (+1,72%), тоді як Німеччина зберегла виробництво у 2022 році. Румунія збільшила виробництво птиці на 18 тис. тонн і Угорщини — на 22 тис. тонн. Зменшення виробництва птиці за перші дев’ять місяців 2023 року торкнулося тільки Нідерландів. 

ЦІНИ НА М’ЯСО ПТИЦІ 

Протягом останніх кількох місяців спостерігається зниження закупівельних цін на птицю, хоча вони є на відносно високому історичному рівні. Збільшення виробництва птиці серед її основних виробників у ЄС, особливо в Польщі, сприяє зниженню цін. Водночас варто зазначити зростання виробництва м’яса птиці в Іспанії, бо це зміцнює її позиції як другого за величиною виробника м’яса птиці у ЄС (після Польщі). 

Відродженню виробництва птахівництва сприяє його дуже висока рентабельність, що спонукає виробників нарощувати виробничі потужності та збільшувати поголів’я курей. Передбачається, що пожвавлення попиту уповільнить падіння цін на м’ясо птиці. Варто зазначити, що підвищення рентабельності спостерігається, незважаючи на зниження закупівельних цін, яке повністю компенсується падінням цін на корми. 

ЕКСПОРТ Й ІМПОРТ М’ЯСА ПТИЦІ У ЄВРОСОЮЗІ 

ЄС імпортує продукти з птиці, включно з курячою грудкою та продуктами з м’яса птиці, головним чином із Бразилії, Таїланду та України, і експортує дешевшу продукцію з птиці. 

У першому кварталі 2023 року було побито рекорд експорту м’яса птиці з Польщі. Наразі найбільшим імпортером польського м’яса птиці є Німеччина, яка за перші три місяці 2023 року закупила у нас 69,2 тис. тонн цього виду м’яса, на 2,8 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року (+4,24%). Це становить 17,9% загального обсягу експорту польської птиці. Усі основні одержувачі закупили в першому кварталі цього року. Спостерігається також нарощення на 33% імпорту польського м’яса птиці Голландією (загалом обсяги закупівель становили 12 тис. тонн). 

Збільшення обсягів закупівлі польського м’яса птиці пов’язано зі скороченням виробництва найбільшими європейськими виробниками через виникнення спалахів пташиного грипу. 

31% польського м’яса птиці, проданого в першому кварталі 2023 року, експортували за межі ЄС, переважно до Великої Британії (10%), Гани (3%), України (2,6%) і Конго (2,2%). 

Імпорт м’яса птиці до Польщі у січні-березні 2023 року становив 20,9 тис. тонн і на 16,81% перевищив відповідний період 2022 року. Найбільше м’яса цього було завезено з України. За вказаний вище період обсяг імпорту української курятини до Польщі становив 11,7 тис. тонн — 53% імпортованого до Польщі м’яса птиці. З Німеччини до Польщі було ввезено 5 тис. тонн м’яса птиці — 24% усього імпорту, з Нідерландів та Італії — 6% птиці. 

У період січень-грудень 2023 року вартість польського експорту м’яса птиці (мається на увазі саме м’ясо, продукти переробки та жива птиця) зменшилася на 2,2%, порівнюючи зі зростанням на 55,3% у відповідному періоді 2022 року, проте обсяг продажів збільшився. 

Основними чинниками ризику для ринку м’яса птиці, а також на формування ціни на всю птахівничу продукцію є можливі спалахи пташиного грипу у Європі, а також темпи відновлення виробництва після персистування цієї інфекції у господарстві. 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ