Елеватор

Навіть за малих площ власний елеватор є доцільною інвестицією, що зменшує собівартість й оптимізує процеси доробки та зберігання зерна

Елеватор на 1000 гектарів

Елеватор на 1000 гектарів

Навіть за малих площ власний елеватор є доцільною інвестицією, що зменшує собівартість й оптимізує процеси доробки та зберігання зерна.  

Нечасто зустрінеш фермера з повноцінним власним елеватором. Особливо, якщо у фермера в обробітку всього 1000 га угідь, і він не надає послуги з доробки та зберігання. Аби наважитись інвестувати чималі гроші в такий об’єкт, потрібен точний розрахунок і неабияка сміливість. У фермерському господарстві «Фрага» з Івано-Франківщини до цього питання підійшли раціонально: розділили будівництво на етапи. 

Як усе відбувалося 

Підприємство справді має відносно невеликий земельний банк, вирощуючи стандартний набір культур: озиму пшеницю, озимий ріпак, сою і кукурудзу. До сівозміни не ввійшов соняшник, але то тільки «плюс» до ресурсу землі. 

До останнього часу зерно зберігали у власних підлогових сховищах, доробляли також своїми силами. Проте сушили зерно на інших елеваторах. Це додавало клопоту і збільшувало витрати на логістику й доробку. Коли стали більше вирощувати кукурудзи, потреба в сушінні суттєво зросла, і тоді замислились про власну сушарку. 

Три роки тому було розпочато будівництво сушильного комплексу, куди ввійшла сушарка продуктивністю 500 т/добу, а також чотири буферних силоси RIELA для тимчасового зберігання зерна. Проєкт повністю втілювала компанія «РІЛЯ Україна»: її спеціалісти виконували монтаж сушарки, хоперів і транспортного обладнання. 

Коли запустили сушильний комплекс, схема роботи була такою: вологе зерно завантажували у два силоси з конусним днищем, звідти його вантажили в сушарку. Після сушіння зерно вивантажували в інші два хопери, де воно охолоджувалось, а далі спрямовували на відвантаження або зберігання. Ураховуючи невеликі обсяги ранніх культур, буферні силоси RIELA незрідка застосовували для зберігання як основні місткості. Коли ж починали сушити кукурудзу і вал зерна збільшувався, тоді після сушіння зерно відразу вивантажували у сховища. 

Зерно очищали на вітчизняному обладнанні. Попереднє очищення виконує сепаратор СПО Хорольського заводу, а за вторинне очищення відповідає плоскорешітний сепаратор ГОРИЗОНТ від компанії OLIS. Якістю очищення тут задоволені: машини забезпечують потрібну продуктивність і чистоту зерна. 

Сушарка працює, демонструючи хорошу паливну ефективність. Максимальної продуктивності вдається досягти не завжди, але це відбувається через несприятливі умови роботи. Проте жодних незручностей це не створює — сушарку обирали із запасом продуктивності. Як паливо використовують тільки природний газ, і альтернативне паливо поки що не розглядають. 

Незважаючи на малий строк експлуатації, сушарка попрацювала із зерном різної вологості. Культури ранньої групи практично не потребували сушіння, і незрідка кілька зайвих відсотків вологи видаляли повітрям без додаткового нагрівання. Проте кукурудзу доводилось сушити як із 22–24% вологості (минулої осені), так і з 30–32% (торік). Та навіть за таких несприятливих умов зерно сушили за один прохід. Звісно, швидкість сушіння зменшувалась, але на якість зерна це не впливало. За результатами двох сезонів сушарка показала паливну ефективність на рівні 1 м. на зняття тонно-відсотка вологості. Як розповів Ігор Бурбуляк, керівник підприємства, після виходу на режим сушарка працює досить економно. Минулого сезону, коли в період активного сушіння вимикали електроенергію, витрати газу були вищими. Температурного режиму сушіння не дотримувалися через тривалі паузи, що вимагало додаткових витрат тепла. 

Торік вирішили збільшити технологічність елеваторного комплексу, добудувавши чотири металевих силоси RIELA загальною місткістю 12 000 т. Підрядником знову обрали компанію «РІЛЯ Україна». На цей момент будівельні роботи практично завершено, і після введення в експлуатацію підприємство повноцінно користуватиметься перевагами сучасного елеватора. Значною мірою покращиться внутрішня логістика, зменшиться кількість залученого персоналу і техніки для операцій із зерном. Крім того, відкриється можливість надавати послуги місцевим аграріям із доробки й зберігання зерна.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Ігор Бурбуляк, керівник СФГ «Фрага» 

— Коли ми шукали підрядника й обирали обладнання, нам було важливо, щоб наш майбутній партнер мав достатній досвід у цій справі й міг би забезпечити не лише якісний монтаж і запуск обладнання, а й подальшу сервісну підтримку. ТОВ «РІЛЯ Україна» добре впоралась із будівництвом сушильного комплексу, і нині практично завершила будівництво силосів RIELA. У разі потреби ми можемо звернутись по допомогу з будь-яким питанням, і завжди її отримуємо. Це може стосуватись як запчастин, так і налаштування обладнання. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ