Елеватор

Будівництво із залученням непрофільного генпідрядника та без професійного технічного нагляду призводить до збільшення витрат

Цінність досвіду

Цінність досвіду

Будівництво із залученням непрофільного генпідрядника та без професійного технічного нагляду призводить до збільшення витрат і ухвалення не надто оптимальних рішень.   

На сьогодні в країні спостерігається дефіцит технічних спеціалістів, що мають достатній досвід у будівництві елеваторів, комбікормових і переробних підприємств, млинів тощо. Виробники обладнання (закордонні) тримають в Україні мінімальну кількість представників, які здебільшого шукають замовлення та передають їх у «рідну» країну бренду. Через такий довгий ланцюг замовник не може оперативно отримати відповіді на свої запитання, коли виникає потреба в консультаціях або в оцінюванні фактичних умов. Компанія «Призма АгроІнжиніринг» заповнює цей вакуум і забезпечує якісну та вчасну інженерну підтримку. 

Знайти оптимальне рішення 

Коли замовник намагається самостійно оцінювати ринок обладнання, відсутність досвіду заважає зробити це об’єктивно. Помилки нашкодять проєкту й додадуть незручностей, ускладнень або погіршать економічні показники. 

На ефективність роботи підприємства впливає все: характеристики обраного обладнання, умови його роботи, розташування на майданчику, система автоматизації, що керує процесом виробництва, тощо. Наприклад, неоптимальне розміщення технологічного обладнання може суттєво підвищити вартість металоконструкцій та/або будівельної частини в реалізації проєкту, а легковажне ставлення до системи автоматизації завадить підприємству вийти на розрахункову потужність. Відсутність або ускладнення робіт із модернізації, встановлення додаткового обладнання та масштабування — це ті обмежувальні чинники, що суттєво впливають на терміни повернення інвестицій і загальні перспективи розвитку бізнесу. 

Ще один момент стосується експлуатаційних витрат. Замовник не завжди стежить за тенденціями ринку і не може точно знати, що саме і з якою ефективністю застосовують в тій чи іншій ситуації. Обладнання модернізується, технології змінюються. Наприклад, якщо придбати відносно дешеву технологічну лінію, яку вже знімають з виробництва, може виявитися, що запчастини до неї будуть надто дорогими або їх зовсім не буде у вільному доступі на ринку. Ефективність певних машин, їх сукупне застосування також може суттєво відрізнятись у різних виробників. 

Ураховуючи, що спеціалісти «Призма АгроІнжиніринг» мають практичний досвід роботи з основними вендорами, які представлені на ринку України, — вітчизняними та закордонними — замовник уникне критичної помилки в побудові свого підприємства. Тільки розглядаючи проєкт комплексно, можна побудувати безпечний і прибутковий бізнес, що відповідає вимогам замовника та ринку. 

Чи доведеться платити більше 

Класична ситуація з будівництвом комбікормового заводу або будь-якого переробного підприємства має такий вигляд: наймають проєктні організації, находять постачальника обладнання, виробника металоконструкцій, будівельну компанію та підрядника, що виконують роботи з автоматизації. Сторонній інженерний супровід уважається додатковою витратою, тому найчастіше від нього відмовляються, вважаючи, що власного досвіду буде  достатньо. Однак це хибна позиція як щодо грошей, так і до компетенції. Власне завдяки якісному інженерному супроводу та відсутності помилок у виборі проєктних рішень, технологій, обладнання й матеріалів вартість будівництва зменшується. У різних випадках це може бути 10–15–20% і більше. Відповідно, наймаючи інженерний супровід, замовник аж ніяк не збільшує вартість проєкту. Навпаки, у переважній більшості сума інвестицій зменшується внаслідок оптимальних рішень на кожному етапі реалізації проєкту. Наприклад, кожен підрядник прив’язується до певних виробників обладнання і завжди пропонує їх. Однак не факт, що це буде оптимальним рішенням. І саме від таких помилок захистить долучення професіоналів «Призма АгроІнжиніринг» до реалізації проєкту. 

Відсутність генпідрядника, який розглядає бізнес-проєкт комплексно та координує дії кожного з учасників, дуже часто призводить до виникнення суперечливих ситуацій та ухвалення непродуктивних рішень. Бо без загального розуміння результату неможливо витримати правильну послідовність дії та впевнено рухатись уперед. За роздрібненого підходу до керування проєктом кожен підрядник відповідає тільки за свою частку роботи, тому немає ані винуватих, ані відповідальних за підсумок. 

А чому взагалі так відбувається? Замовник уважає, що фахівці з його команди мають достатньо знань і досвіду, щоб контролювати й координувати роботу всіх підрядників. Це класична помилка, бо люди, які не будують промислові об’єкти на постійній основі, не можуть передбачити всі труднощі. Також незрідка віддають генеральний підряд компаніям — виробникам обладнання. З одного боку, це логічно, бо ефективна технологія процесу виробництва є серцем сталого розвитку бізнесу, але якщо така компанія розташовується за тисячі кілометрів за кордоном і має в Україні тільки кілька представників, про жодну координацію дій і технічний нагляд не йтиметься. Тож навіть добре опрацьована технологія та якісне обладнання не гарантують, що така компанія-генпідрядник забезпечить якісне будівництво об’єкта з оптимальними витратами часу і матеріальних ресурсів. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ