Елеватор

Для трейдерського елеватора контроль показників продукції є одним із головних завдань — від цього залежить прибуток підприємства

Якість із запасом

Якість із запасом

 Для трейдерського елеватора контроль показників продукції є одним із головних завдань — від цього залежить прибуток підприємства. 

Здолбунівський елеватор «Традекс Агрі», що входить у групу компаній TradexAgriGroup, розпочав свою роботу 2018 року і на сьогодні відпрацював повних шість сезонів. Тут приймають кукурудзу, ріпак, сою, соняшник, ячмінь, пшеницю й овес. Залежно від сезону частка різних культур може помітно коливатись, але більшість завжди за кукурудзою та соєю. 

Елеватор будували у самому Здолбунові невипадково. Наявність поруч вузлової станції забезпечує безперебійну подачу вагонів. Майданчик обрали безпосередньо біля залізниці, на місці колишнього цементного заводу. Від нього лишився спадок — два бетонних силоси по 2500 т і транспортна галерея. Незважаючи на 100-річний вік, споруди після модернізації експлуатують — змінився тільки тип продукції. 

Два бетонних ситлоси й галерея лишились від цементного заводу

Будівництво відбувалось у дві черги. Після початку роботи додавали маршрути, дещо вдосконалювали. Наприклад, збільшили продуктивність залізничного відвантаження до 175 т/год. Для цього встановили іншу норію й замінили транспортер на продуктивніший (попередній транспортер мав продуктивність усього 100 т/год). Відтоді вагони завантажують одночасно з двох місткостей. Згодом побудували підлогове сховище із завантажувальним транспортером, а на цей рік заплановано створення ще одного маршруту, який має додатково збільшити продуктивність відвантаження. 

У пікові періоди підприємство може приймати по 2500 т зернової продукції на добу. Тут працюють дві незалежні лінії приймання, що дає змогу одночасно працювати з різними культурами. Попереднє очищення також відокремлене, тому спрощується підготовка культур до сушіння або зберігання. 

Продуктивність сушіння становить 1000 т кукурудзи (з 24 до 14% вологості) на добу. Працюють тільки на природному газі. Загальний обсяг зберігання — 30 тис. тонн, включно з підлоговим складом на 6000 т, металевими силосами й двома бетонними силосами по 2 500 т, що лишились після цементного заводу. Також на території є кілька майданчиків для зберігання зерна в силобегах (40 шт. по 200 т).  

Основне відвантаження — через залізницю. Хоча в останні роки було зміщення в бік автотранспорту, нині ситуація повертається до звичного стану. Близькість станції надає свої переваги: на відвантаження маршруту витрачається не більше як 36 год, і це з тим, що фронт подачі — усього 11 вагонів. 

Ураховуючи значний обсяг перевалювання і великий діапазон якісних показників зерна, пильну увагу приділяють його очищенню. На підприємстві працюють дві очисні машини компанії OLIS: барабанний сепаратор ЛУЧ ЗСО-200 і плоскорешітний сепаратор ГОРИЗОНТ К-300. 

Барабанний сепаратор ЛУЧ ЗСО-200

Барабанний сепаратор працює із самого початку існування підприємства. Він очищує вологе зерно перед сушінням — тут відділяють велику й дрібну смітну домішку. За добу можна очистити до 1500 т за будь-яких умов. Вологість зерна не має значення — продуктивність від цього практично не змінюється. Залежно від умісту смітної домішки виконують регулювання: спочатку підбирають відповідні решета, потім обирають оптимальний нахил барабана й режим роботи аспіраційної системи. 

Плоскорешітний сепаратор ГОРИЗОНТ К-300 в комплекті з повітряним сепаратором замкнутого циклу ВСЗ-130 до ситового кузова та повітряним сепаратором ВСЗМ-130 після ситового кузова встановили пізніше — він працює на підприємстві два сезони. До цього були два сепаратори БЦС, але вони не давали потрібного результату, тому ними користувалися мало. Коли встановили ГОРИЗОНТ К-300, усі питання з доочищення вирішились. Загалом зерно зберігається у базовій якості й не потребує додаткових дій, проте під час завантаження силосів виникає самосортування, частина зерна на дні силосів пошкоджується. Відповідно, з’являється потреба в додатковій сепарації. Також, коли клієнти привозять сухе зерно, його одразу пропускають через сепаратор ГОРИЗОНТ К-300. 

Плоскорешітний сепаратор ГОРИЗОНТ К-300

З досвіду виявилось, що сепаратор ГОРИЗОНТ К-300 добре розділяє різні культури. Був випадок, коли соняшник змішався з кукурудзою, і за допомогою аспірації соняшник удалось видалити — продуктивність машини дещо зменшилась, але якість була відмінною. Ще один приклад широких можливостей сепаратора ГОРИЗОНТ К-300 — очищення сої від амброзії. Машина якісно і швидко виконала це завдання. Барабанний сепаратор ЛУЧ також може виконувати подібну роботу, але з помітно нижчою продуктивністю. 

Сепаратор ГОРИЗОНТ К-300 здатний відділяти чималий відсоток смітної домішки. Навіть коли її частка доходить до 15% і вище, не є проблемою за один прохід досягнути базових 2%. Ба більше, досить часто на заводських налаштуваннях очищення відбувається до рівня нижче 1% смітної домішки, і доводиться частково змінювати налаштування, щоб не втрачати вагу і гроші. 

За цей час обидві очисні машини OLIS показали себе добре. Жодних критичних проблем не виникало. Завдяки вчасному і повноцінному обслуговуванню вдавалось утримати машини в робочому стані. Оператори ретельно оглядають обладнання та вчасно виконують регламентні роботи. Тому за шість сезонів у сепараторі ЛУЧ не замінили жодного підшипника. Місця приймання зерна із самого початку зафутерували, отже, спрацювання металевих частин також не спостерігається. З сепаратором ГОРИЗОНТ К-300 також ніяких проблем не виникло. Працівники постійно контролюють стан основного підшипника й виконують обслуговування.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Ярослав Возняк, директор з виробництва 

— Ми намагались максимально вантажити барабанний сепаратор ЛУЧ, подавали зерно з різними якісними показниками, але продуктивність практично не змінювалась. Навіть у найнесприятливіших умовах машина працювала тільки на 10% повільніше. А здебільшого продуктивність, навпаки, перевищувала паспортні характеристики. Усе залежить від налаштувань: чим точніше налаштуєш, тим ефективніше працюватиме сепаратор. Наприклад, не завжди певні решета пристають під певну культуру. Розмір зерна може відрізнятись від того, на яке розраховане решето, і це вимагає додаткового контролю з боку лабораторії. Перед установленням решіт робимо аналіз зерна й виконується підбір на лабораторних ситах. Тоді вже оператори йдуть до очисної машини й установлюють відповідні решета. На барабанному сепараторі два працівники міняють решета протягом години. У плоскорешітному одна людина робить таку роботу за п’ять хвилин. 

На всіх елеваторах компанії ми встановили очисне обладнання від OLIS. Таке рішення було ухвалено тому, що машини цього виробника є конкурентними до найкращих аналогів закордонного виробництва. Немає жодного сенсу купувати імпортні машини, якщо вітчизняні працюють не гірше. І якість, і продуктивність — на заявленому рівні, і загальний результат нас повністю задовольняє.  

Володимир Чеглатонєв, комерційний директор компанії OLIS  

— З компанією «Традекс Агрі» OLIS співпрацює з 2017 року. За цей час на підприємствах компанії було встановлено скальператори СКО, барабанні ЛУЧ ЗСО і плоскорешітні ГОРИЗОНТ-К сепаратори. Хочу зазначити, що замовник ґрунтовно підходить до вибору обладнання. Професійні кадри в команді TradexAgriGroup допомогли не просто побудувати кілька хороших елеваторів — вони зробили нашу з ними співпрацю корисною для обох сторін. Ми неодноразово їздили до них із метою удосконалення обладнання й пошуку оптимальних режимів експлуатації. Завдяки постійному контакту нам вдалось покращити наші очисні машини та вивести їх на новий якісний рівень. 

Елеватори TradexAgriGroup приймають зерно різних кондицій, тому доводиться завжди бути готовим до змінних умов роботи. Очисні машини ЛУЧ ЗСО і ГОРИЗОНТ-К показали себе якнайкраще, витримуючи заявлені показники якості й продуктивності. Зі свого боку компанія OLIS як виробник обладнання завжди намагається знайти оптимальне рішення для кожного клієнта щодо оснащення та опцій. За потреби пропонується додаткова аспірація, футерування й інші корисні речі, які здатні покращити зручність і ефективність експлуатації очисного обладнання. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ