Елеватор

Перехід на тверде паливо дає змогу уникнути залежності від газу і розраховувати на стабільно низьку вартість сушіння

Запас з альтернативою

Запас з альтернативою

 Перехід на тверде паливо дає змогу уникнути залежності від газу і розраховувати на стабільно низьку вартість сушіння. 

Робота у непростих умовах змушує постійно шукати способи оптимізації бізнесу. Ще до війни українські аграрії стикались із природними й політичними струсами, які аж ніяк не додавали спокою. Як відомо, прогнозованість є запорукою успішного бізнесу, і в елеваторній сфері одним із головних чинників стабільності є незмінна вартість енергоносіїв. Коли ж газові ціни «скачуть», а в країні починається війна, про які прогнози можна говорити? 

Сьогодні — тільки власне зерно 

Компанія «ТАС Агро» вирішили внести значні зміни в роботу свого елеватора, що в Чернігівській області, щоб підприємство й далі стадіально працювало і менше залежало від впливу зовнішніх чинників. 

Цей елеватор компанія придбала 2012 року — це було досить просте підприємство, що мало тільки підлогові сховища. З часом почали добудовувати металеві силоси, і нині загальний обсяг одночасного зберігання становить 58 тис. тонн. 

Останні три роки до повномасштабного вторгнення на елеваторі робили по 2,5 оберту за сезон тільки на зерні компанії. Упродовж сезону обсяг приймання становив 140–150 тис. тонн. Швидка залізнична логістика давала змогу оперативно відвантажувати зерно і звільняти сховища під наступні партії. Нині ситуація змінилася, багато чинників впливає на обсяги перевалювання: невизначеність з експортом, труднощі із залізничною й автомобільною логістикою. Підприємство навіть відмовилось від роботи зі сторонніми поклажодавцями, бо наявних потужностей вистачає тільки для роботи з власним зерном. 

Дві лінії приймання забезпечують продуктивність від 60 до 100 т/год. Очищення зерна виконують барабанні сепаратори КБС від KMZ Industries, сушіння — вдосконалені сушарки ДСП50Е, а також сушарка шведського виробника Tornum. Остання має найбільшу продуктивність — за зняття 10% вологи з кукурудзи встигає сушити до 58 т/год. Загалом через цю сушарку проходить до 70% вологого зерна на елеваторі. Елеватор оснащено двома залізничними лініями відвантаження й однією автомобільною. Фронт подачі тут невеликий — усього дев’ять вагонів. Через малу територію мають у планах придбати власний тепловоз, щоб не залежати від залізничної станції. 

Енергетична незалежність 

Минулий сезон показав, що слід готуватись до роботи в найнесприятливіших умовах. Після перебоїв з електрикою вирішили придбати власний електрогенератор, що зробить елеватор незалежним від зовнішнього постачання. 

Зліва — направо: директор та власник компанії GRECO group Іван Корженко, директор Талалаївського елеватора «ТАС Агро» Сергій Шуміхін, директор елеваторного та складського господарства компанії «ТАС Агро» Гліб Ісичко

Проте головною модернізацією підприємства стало придбання твердопаливного теплогенератора. До речі, це вже не перший теплогенератор на елеваторах компанії «ТАС Агро» — торік було встановлено п’ять одиниць різної потужності від виробника GRECO Group. На Чернігівщині до цього готувались довше, бо тут потрібне потужніше обладнання для високопродуктивної зерносушарки Tornum. Спеціально для цього компанія GRECO Group виготовила теплогенератор на 12 МВт. 

Фізично — це два генератори, що об’єднані в один комплекс. Вони працюють паралельно і керуються від одного щита автоматики. Як паливо використовують соняшникові пелети. Виробник теплогенератора надав техумови режимів сушіння — температури й продуктивності саме під соняшникову пелету, бо вона найбільш теплотворна і має найменшу зольність. Під зберігання палива будують окремий склад. 

Питання з постачанням палива досі є відкритим: після переробки власного соняшнику лишається багато лушпиння, з якого роблять пелети. Однак відстань до чернігівського елеватора досить велика, і, можливо, вигідніше буде купувати пелети в місцевих виробників. 

На розробляння теплогенератора витратили майже пів року. Для цього врахували досвід роботи експлуатації теплогенераторів на інших елеваторах компанії, а також взяли до уваги, що сушарка Tornum працює з рекуперацією. 

За словами Гліба Ісічка, керівника елеваторного напряму компанії «ТАС Агро», цей теплогенератор є унікальним з погляду безпеки. Було надано дуже складне ТЗ зі значною кількістю нових для галузі вимог. Виробники обладнання такого раніше не робили, і GRECO Group довелось попрацювати над проєктом, щоб той відповідав вимогам. 

Через п’ять місяців контракт уклали й почали роботу. На виготовлення теплогенератора пішло 40 днів. За твердженням представників GRECO Group цей теплогенератор став найновішим розробленням. Значно зросла безпека, покращилась паливна економічність, відсутня потреба в додатковому персоналі для обслуговування. 

Економія палива досягається завдяки останньому розробленню — рекуперативному напівтеплообміннику, який зменшує витрати палива на 20%. Ще одна новація — у синхронізації роботи теплогенератора із сушаркою, щоб вони працювали як одна система. Крім того, автоматика дає змогу теплогенератору працювати в режимі газового пальника. Це означає, що в разі будь-якого аварійного сигналу генератор вимикається. Можливість використання природного газу також лишили. 

Нове обладнання планують використати для сушіння сої та кукурудзи. В компанії зазначили, що в Україні активно обговорюють питання якості зерна, яке сушать за допомогою теплогенераторів такого типу. Проте досвід «ТАС Агро» за рік використання на інших елеваторах був позитивним, бо до експортних партій претензій не виникало. 

Передумови для розвитку 

Ураховуючи відносно невеликі потужності для зберігання тут широко застосовують пластикові рукави. Підприємство має досвід зберігання кукурудзи в рукавах протягом чотирьох місяців із вологістю до 22%. Наприклад, так зберігали зерно перед повномасштабним вторгненням — тоді кукурудзу сушили в січні-лютому, а не відразу після збирання. Вивозили збіжжя вже практично під окупацією. Було складно, але все ж встигли звільнити всі рукави й сховища. Цього сезону також планують зберігати кукурудзу в рукавах. Складна логістика і невизначеність з експортом не дають нормально відвантажуватись. За словами директора елеватора Сергія Шуміхіна, багато часу потрібно на митне оформлення. Через це подача вагонів відбувається навіть не кожного дня.

Ураховуючи обсяги перевалювання й складну логістику, на сьогодні є потреба збільшити потужності елеватора щонайменше до 100 тис. тонн одночасного зберігання. Раніше вдавалося вивозити всю ранню групу культур (пшеницю і ріпак) до початку збирання сої. Тепер ситуація зовсім інша, і потрібно бути готовим до будьякого сценарію. 

Наразі підприємство активно готується до розширення. Вже зробили геодезію, геологію й віддали на тендер передпроєктні роботи. Вирішили позбавитись старих будівель і обладнання, щоб зробити елеватор ефективнішим. Замість цього планується побудувати шість нових силосів. 

Директор елеваторного господарства «ТАС Агро» Гліб Ісічко зазначив, що розвиток власних елеваторів є стратегічним завданням компанії. Наприклад, для північного кластера обсяг одночасного зберігання має становити 100– 110 тис. тонн, і тепер у цьому напрямі вже триває активна робота. Для інших елеваторів роблять обчислення, щоб визначити реальні потреби й ухвалити рішення відповідно до загальної стратегії компанії. Вже нині спостерігається покращення економічних показників підприємств зі зберігання зерна: вони стають ефективнішими і продуктивнішими. І, незважаючи на непрості часи, розвиток триває.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ