Елеватор

Твердопаливні генератори дають елеваторним господарствам можливість обирати оптимальний і економічний варіант сушіння

Право вибору

Право вибору

Твердопаливні генератори дають елеваторним господарствам можливість обирати оптимальний і економічний варіант сушіння. 

Будь-який бізнес завжди перебуває в пошуку, щоб надавати якісні послуги за мінімально допустимих витрат. Раніше високі ціни на газ стимулювали представників елеваторного бізнесу переобладнувати власні потужності на роботу з альтернативними джерелами палива. 2022 рік змусив переосмислити багато звичних парадигм і цінувати незалежність від імпортних матеріалів спалювання. Саме тому в рік повномасштабної війни спостерігався максимально високий попит на твердопаливні котли вітчизняного виробництва. 

Простота альтернативи 

Особливість українських аграріїв полягає в тому, що перед ухваленням остаточного рішення щодо будь-яких технологічних новацій сільгоспвиробник обов’язково має провести опитування серед колег з інших підприємств, поїхати до них і побачити на власні очі, як працює обладнання. Тому, ухвалюючи рішення щодо роботи на альтернативних джерелах енергії, аграрії найчастіше звертаються до вітчизняного виробника GRECO group, який має великий досвід переоснащення сушарок різної потужності й виготовляє теплогенератори, ураховуючи індивідуальні потреби кожного господарства. 

Розглядаючи варіанти використання твердого палива, в аграріїв виникають певні побоювання: а чи можна буде вмонтувати генератор у доволі щільну інфраструктуру елеватора, де, на перший погляд, просто немає вільного місця. Насправді для твердопаливного котла потрібен майданчик розміром 5 х 6 м, і тільки в незначній кількості випадків буває справді складно розміщувати додаткове обладнання. 

Обладнання GRECO group працює разом з усіма можливими зерносушарками. Компанія є офіційним партнером таких відомих брендів, як Bonfanti, Buhler Ukraine, KMZ Industries, «Лубнимаш», STELA Engineering GmbH і багатьох інших компаній, що ефективно працюють на українському та закордонному ринках. 

Також в аграріїв існує думка, що для функціонування теплогенератора потрібна значна кількість додаткового персоналу. Ураховуючи те, що в багатьох підприємствах працівники наразі служать у лавах ЗСУ, це насправді дуже важливо. Проте зазвичай на зміні достатньо одного оператора й одного техніка. Якщо підприємство невелике, оператор встигає самостійно контролювати роботу обладнання. Твердопаливні теплогенератори від GRECO group мають високий рівень автоматизації. Тут можна встановити потрібний режим сушіння, і все буде відбуватись без участі людини. Оператор тільки запускає процес, установлює параметри й контролює їх дотримання.  

Використання твердопаливних теплогенераторів без теплообмінника завжди викликає у нових користувачів певну недовіру до надійності такої технології щодо пожежної безпеки. Щоб зробити сушіння з теплогенератором безпечним і продуктивним, було створено напівтеплообмінник, який суттєво зменшує ймовірність потрапляння іскор у сушарку і практично не призводить до втрат енергії. 

Ще один поширений міф, що теплогенератори лишають шкідливі домішки й сажу. Проте обладнання GRECO group спроєктовано так, що дим, який утворюється, не має шкідливих домішок і сажі, і на виході з топки маємо тільки СО2 та водяну пару. Проходячи крізь зерно, ці речовини не лишають нічого шкідливого, і навіть зерно не має запаху диму. 

Мовою цифр 

Сказати, що сільгоспвиробники, обираючи для себе роботу на «альтернативі», не думають про оптимізацію витрат, було б лукавством. Адже будь-який бізнес — це суворі обчислення всіх операційних витрат. 

Здавалося б, наразі газ коштує дешево, то навіщо заморочуватися? Проте навіть простий аналіз доводить — «альтернатива» перемагає. 

Середня витрата дизпалива для стандартної сушарки становить 1,4 л/т/%. За нинішньої ціни дизелю близько 47 грн/л витрати на паливо для сушіння 1 т/% становлять до 70 грн. Якщо ми говоримо про природний газ, то вартість становитиме приблизно до 30 грн/т/%, а на скрапленому газі — близько 40 грн. 

Якщо зерносушарка працює на пелеті, сушити в 5–7 разів дешевше, ніж на дизелі, і в 3,5–4 рази дешевше, ніж на природному газі. 

Вибір матеріалів, на яких працює твердопаливний котел, — великий. Позитивом є й те, що в Україні наявне перевиробництво матеріалу для твердопаливних котлів. Сьогодні його виготовляють багато виробників — від агрохолдингів до середнього сегмента, і навіть експортують до країн ЄС. Через це матеріал не прив’язано до валютного курсу й не так зростає у ціні.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Експлуатація елеватора на альтернативі майже вдвічі дешевша

Юрій Симегук, директор елеватора ІМК (Сумщина)

— Наша компанія давно цікавилась темою альтернативних джерел енергії. Аналізуючи роботу зерносушарок на інших видах палива в Україні та провівши попередні розрахунки, дійшли висновку, що сушіння зерна на альтернативному паливі доцільно не лише з економічного погляду, а ще й дає впевненість у завтрашньому дні, адже через війну є постійні ризики припинення газопостачання. 

Вивчення роботи зерносушарок на альтернативному паливі ґрунтувалося не лише на економічних розрахунках, а й на спілкуванні з тими людьми, які вже працюють із твердопаливними генераторами. Я особисто об’їхав десятки підприємств, дивився на них у роботі, спілкувався з економічною та інженерною службою елеваторів, але найбільше часу витрачав на спілкування із сушильними майстрами, вивчав, так би мовити, роботу теплогенераторів зсередини. У результаті, врахувавши ціну, якість, швидкість виготовлення та монтажу, роботу сервісної служби, економічний ефект — дійшли висновку про встановлення теплогенераторів GRECO Group. 

Компанія GRECO Group має дуже великі виробничі потужності та склади готової продукції, тому в нас не було якогось довгого строку виготовлення. За той час, доки ми підготували майданчик під установлення теплогенераторів (орієнтовно 20 днів), GRECO Group привезли все обладнання. 

Монтаж двох теплогенераторів тривав сім днів, до того ж не було потреби зупиняти роботу зерносушарки: увесь цей час відбувалося сушіння кукурудзи на газу, тільки під кінець було зупинено зерносушарку близько на п’ять годин для врізки. 

На нашому підприємстві за договором було встановлено до зерносушарки ДСП32-2 два теплогенератори по 4 МВт без рекуперації повітря з циклонів. Потім ми побачили, що можна отримувати більший повітряний потік, і сервісна служба GRECO Group, яка на зв’язку 24/7, швидко та безплатно внесла зміни в конструкцію. 

Кожна зерносушарка — це окреме інженерне рішення, і відділ проєктування GRECO Group підходить до своєї роботи, враховуючи не лише свої аеродинамічні розрахунки, а й бажання клієнта щодо вибору місця встановлення, а це може бути ще той квест. На нашому підприємстві — нетипове розміщення теплогенераторів, але GRECO Group впоралась. Було ухвалено інженерні рішення, які дали змогу встановити теплогенератор у вказаному мною місці без втрати продуктивності. 

Торік ми експериментували з усіма видами палива: соняшникова пелета, дубова щепа, пелети з відходів соняшнику, брикети з відходів кукурудзи, відходи кукурудзи 3-ї категорії, навіть звичайну кукурудзу пробували спалювати — все горить. Для себе ми вирішили працювати на соняшникових пелетах. У середньому на зняття тонно-відсотка ми витрачаємо 3 кг соняшникової пелети. 

Практика 2022 року, коли ціни на газ коливалися від 54 до 31 грн за кубометр, довела — експлуатація елеватора на альтернативі майже удвічі дешевша. Та й цього року альтернатива є економічно привабливою, хоч вартість газу впала з 31 до 18 грн. Адже ціни на соняшникову пелету знизилися з 7 до 5 грн за кілограм. Тому наші теплогенератори окупились за сезон. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ