Техніка

Вдосконалення пневматичної сівалки

Вдосконалення пневматичної сівалки

Застосування механізму Precision Planting забезпечує друге життя старій сівалці і виводить сівбу просапних культур на вищий рівень.

 

Застосування сучасних високопродуктивних посівних комплексів для просапних культур, особливо пневматичних, потребують космічних капіталовкладень, тобто виділення сотень тисяч гривень на кожен агрегат. Тому у вітчизняних умовах їх придбання «не по зубах» середнім та малим фермерським господарствам, агрофірмам, що мають в обробітку до 5 тис. га. Але достатньо таких господарств, які хочуть впроваджувати нові технології сівби просапних культур, застосовуючи всі сучасні розробки у цій галузі. Тому вони закономірно ставлять запитання: чи можна практично переобладнати морально застарілу механічну сівалку таким чином, щоб вона могла висівати насіння на рівні з дорогими сучасними пневматичними комплексами? Ми можемо сміливо заявити, що нині це реально і доступно в Україні для будь-яких господарств, що спеціалізуються на вирощуванні кукурудзи або соняшнику.

 

Рішення від професіоналів

 

Вже понад 20 років американська компанія Precision Planting веде розробки та вдосконалює системи висівних апаратів, випробовує нові та вже існуючі системи точної сівби. Новим винаходом інженерів компанії стали комплекти переобладнання механічних сівалок на системи вакуумної сівби. Ось що являють собою ці технічні рішення.

 

На раму від старої сівалки встановлюється вентилятор з гідравлічним приводом, що нагнітає вакуум, та комплект трубопроводів для підведення тиску до висівних апаратів. Тут головне, щоб цілою була сама рама. Як висівний апарат для переобладнання використовуються апарати vSet, розробки Precision Planting. Останній являє собою аналітичне рішення на основі врахування всіх недоліків аналогів та передових рішень у цих апаратах, вдосконалених і відпрацьованих протягом багатьох років.

 

Вони складаються з двох напівкорпусів, що розбираються/збираються вручну кількома рухами механіка без застосування будь-яких механічних засобів. Матеріалом для висівного апарата слугує пластик. Технічною родзинкою висівного апарата є наявність сингулятора (знімача двійників), виштовхувача та щітки-чистика, що знімає насіння, котре налипає на висівний диск.

 

Ширина рами сівалки немає ніякого значення. Наприклад, можна встановлювати висівні апарати на раму 6, 9 або 12 метрів. Вимога тут така – один компресор встановлюється на 12 рядів висівних апаратів. Якщо більше рядів, то відповідно потрібен ще один компресор. Щодо самого гідравлічного компресора, то він встановлюється без проблем на закордонні трактори та живиться від гідравліки трактора, а на вітчизняні – треба встановлювати додатковий контур гідравліки (гідравлічний бак, насос-розподільник і т.д.)

 

Головна особливість, на яку мають звертати увагу механіки при переналаштуванні сівалки, правильне встановлення комплектів кріплення. Бо неправильне кріплення може одразу ж погіршити якість сівби, тому про неї варто пам’ятати під час встановлення апаратів.

 

Якщо потрібно встановити висівний апарат разом з обладнанням для внесення туків, то тут також ніяких проблем не існує. Технічно встановлення відбувається легко і дозволяє, за нагальної потреби, одночасно вносити насіння з туками.

 

Крім того, технічно є можливість розмістити комплект переобладнання, який складається із сингулятора, виштовхувача та щітки-чистика, безпосередньо у висівний апарат, наприклад, американського виробництва, виготовлений після 1991 року, що вже використовується в господарстві. Тобто відбувається максимальне вдосконалення старої сівалки до рівня сучасної пневматичної з мінімальними витратами. Практично доведено, що таким чином якість сівба просапних культур стає продуктивнішої у середньому на 5–7%.

 

 

 

Датчики сівби

 

Блок управління Smart Connector існує для зв’язку з датчиками на сівалці і дозволяє бачити всю сівбу з точністю до насінини. Вся інформація про процес висіву надходить від датчиків тиску та датчиків сівби до сенсорного монітора SeedSense 2020 в кабіні трактора, що дозволяє не тільки спостерігати за процесом, а й вносити корективи під час сівби. Хоча для вітчизняного ринку нині можливе використання просапної сівалки і без монітора. Налаштування та тестування висівних апаратів перед сівбою можна виконати на спеціальному стенді Meter Max Ultra, що дозволяє дати рекомендації оптимальних параметрів сівби.

 

Зазначимо також, що до базового комплекту пневмовисівби також можливе опційне встановлення низки різних функцій. Це – диференційована норма внесення насіння відносно карт-приписів, посекційне відключення рядів сівалки, система контролю тиску кожного сошника на поверхню ґрунту, використання радіохвильових датчиків висіву та багато іншого. Подібні функції вже працюють у вітчизняних господарствах, тому можливість їх практичного впровадження є лише питанням впровадження систем точного землеробства. Чим активніше всі ці системи впроваджуватимуться в життя, тим швидше опції ставатимуть звичайними функціями.

 

Нові програмні розробки

 

Останньою новинкою у цій висівній системі стала опція підключення до монітора SeedSense 2020 планшета iPad2. Сам iPad2 розміщується в кабіні трактора, що дозволяє виконувати базову навігацію всього агрегата під час сівби з відображенням геозон пропусків та двійників, взятих із датчиків сівби. Тобто на екран виводиться повна картина навігації – спектр різних кольорів, кожен з яких відповідає за якість сівби. І оператор он-лайн отримує карту сівби з відтворенням пропусків і «двійників».

 

 

Артем Сироїд, фахівець компанії «Бюлінг Інк.»

журнал The Ukrainian Farmer, травень 2013 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ