Тваринництво

Посуд для свиней

Посуд для свиней

У статті наведено огляд різних типів годівниць для всіх статевовікових груп свиней та розглянуто конструктивні особливості годівниць.

  

Зниження собівартості свинини є можливим за умови скорочення втрат кормів під час їх роздавання та поїдання тваринами, а також застосування дозованої годівлі тварин за кормовими раціонами. Практика експлуатації свинарських ферм України показує значну невпорядкованість технологічних процесів годівлі тварин. Подальший розвиток свинарства повинен базуватись на впровадженні сучасних технологій утримання тварин та створення нового, конкурентоздатного обладнання для їх годівлі. Досвід використання сучасного обладнання для годівлі свідчить про можливість зменшення витрат кормів на отримання 1 кг приросту свиней до 30% за рахунок раціонального дозування та виключення втрат корму під час роздавання та споживання його тваринами.

 

На свинофермах ЄС конверсія кормів становить 3—4 к.о. на 1 кг приросту. В Україні лише в окремих передових господарствах цей показник сягає 1000 кг комбікормів на приріст поголів’я 320—330 кг, що загалом відповідає європейському рівню.

 

На ринок України постачається устаткування для годівлі свиней вітчизняних виробників — ТОВ «Агрікон-Київ», ТОВ «Фабрика «Варіант», ТОВ «ВО «Техна», ВАТ «Брацлав» з Чечельницьким РП «Агромаш» та зарубіжних компаній — Roxel (Бельгія), Shauer (Австрія), Weda (Німеччина), Polnet (Польща), Big Dutchman (Німеччина), WESSTRON Sp. z.o.o. (Польща) та ін.

 

Вимоги до годівниць

 

До головних принципів, яким повинні відповідати сучасні годівниці, належать гігієнічність та зручність доступу тварин до кормів під час їх споживання. Годівниці розраховані на прийом та видачу поголів’ю сухих, вологих та змішаних концентрованих кормів.

 

Годівниці виготовляються з чорного металу з подальшим його фарбуванням, неіржавіючої сталі, пластмаси або композитних матеріалів. Вони мають бути легкодоступними для тварин, але не давати можливості заступати в них; зручними для споживання корму, який при цьому не повинен залежуватися і налипати на стінки. Якщо для поросят на дорощуванні міцність матеріалу годівниці не дуже важлива, то свині на відгодівлі швидко з’їдають пластмасові деталі. Тому для них є кращими годівниці з металу і композитних матеріалів високої міцності.

 

Згідно з відомчими нормами технологічного проектування, виробники обладнання повинні дотримуватися таких вимог під час розроблення та виготовлення годівниць:

 

— загальна довжина годівниць (фронт годівлі) встановлюється з розрахунку годівлі усіх свиней в одну зміну — одна голова на одне місце годівлі;

— під час розроблення самогодівниць для сухих або вологих кормів (за умови постійної подачі кормів) допускається до трьох-шести голів на одне кормомісце відповідно до інструкції на самогодівниці;

— годівниці можуть бути одно- і двосторонніми (спареними) та мати задній борт, який для запобігання розкиданню корму виготовляється вищим від переднього;

— внутрішні поверхні годівниць можуть бути криволінійними (у формі кола, еліпса тощо);

— глибина годівниць для вологих кормів має становити не менше половини ширини їхньої верхньої частини;

— годівниці повинні мати пристрої для запобігання втратам корму та його забрудненню;

— для виготовлення годівниць застосовують вологонепроникні і нешкідливі для тварин матеріали, які легко піддаються миттю і дезінфекції та мають пристрої для відведення розчинів під час їхньої миття та дезінфекції.

 

Таблиця. Внутрішні розміри годівниць для різних груп свиней

 

 

Вид годівниць

Розміри, мм

Ширина

Висота переднього борту

Довжина одного місця

групової годівниці

(фронт годівлі на одну голову)

не менше

Зверху на рівні переднього борту

Знизу при

прямокутному і трапецієвидному перерізі

Годівниці для сухих кормів (зволоження в годівницях):

 а) для кнурів і маток

 б) для відгодівельного і ремонтного молодняка віком до 6 місяців

 в) те саме, віком понад 6 місяців

 г) для відлучених поросят

500

500

500

300

500

500

500

300

250

250

250

150

450

300

400

200

Годівниці для вологих кормів:

 а) для кнурів і маток

 б) для відгодівельного і ремонтного молодняка віком до 6 місяців

 в) для відлучених поросят

 г) для поросят-сисунів

 400

 400

250

150

300

300

200

100

200

200

150

100

450

300

200

150

 

Для кожного віку — своя годівниця

 

Для годівлі свиней різних статевовікових груп застосовують різні технологічні принципи, які вимагають застосування різних конструкцій годівниць. Для маточного поголів’я застосовують нормовану годівлю з використанням індивідуальних місць годівлі, до яких корм надходить з лінії кормороздачі через дозатори об’ємного типу. Молодняк свиней на дорощуванні і відгодівлі годують ненормовано з бункерних самогодівниць.Залежно від індивідуального чи групового способу утримання тварин годівниці також поділяють на індивідуальні та групові.Для годівлі свиноматок в індивідуальних станках для опоросу та утримання зпідсиснимипоросятами годівниці в основному виготовляють з неіржавіючого металу абополіпропілену з окантуванням металевою стрічкою краю з боку підходу свиноматки. У таких станках годівниця свиноматкизакріплена до передньої частини клітки для фіксації, а годівниця для підгодівлі поросят — до щілинної підлоги. Конструкція кріплення годівницідозволяє проводити швидке її очищення завдяки встановленому тримачу, який кріпить годівницю у робочому положенні до верхньої частини клітки.Корм в годівниці для поросят завантажується вручну, а в годівницю для свиноматки — через дозатор корму.   

 

Годівниці для підгодівлі поросят виготовляють з неіржавіючої сталі або із пластику без бункера або з бункером. Годівницю залежно від її величини розділяють на кілька частин (секторів) для зручності споживання корму поросятам. За допомогою спеціального захвату годівниця кріпиться до щілинної підлоги.

 

«Годівниці-склянки» з бункером для корму широко застосовують у невеликих фермерських господарствах. Бункер дозволяє розмістити для поросят від 5 до 30 кг комбікорму в розсипному або гранульованому вигляді. Під час споживання тваринами корм з бункера самопливом надходить до годівниці.

 

 

Для годівлі свиноматок в індивідуальних станках для осіменіння застосовують як індивідуальні годівниці (подібні до описаних вище у станках для опоросу свиноматок і утримання їх з підсисними поросятами), так і групові жолобкові, встановлені в передній частині станків по фронту годівлі і розраховані для обслуговування свиней з кількох станків. Індивідуальна годівля кожної свиноматки забезпечується завдяки фіксованому положенню її у станку. Під час групового утримання супоросних свиноматок, як правило, використовують групові годівниці, розділені плечовими розподільниками на кормові місця, кількість яких відповідає кількості тварин у групі.

 

Під час дорощування і відгодівлі застосовують бункерні годівниці, сконструйовані таким чином, щоб корм міг постійно й автоматично надходити мірою його поїдання до місткості для згодовування. Такі годівниці складаються з бункера, який заповнюється кормом з лінії кормороздавання, місткості для годівлі, розміщеної під бункером, та механізму регулювання подачі корму. Найбільш поширені годівниці двох типів: з прямокутним перерізом бункера та заслінкою для регулювання видачі корму; з круглим перерізом бункера і дозувальним пристроєм конусного типу. Нижня частина годівниці, з якої тварини споживають корм, як правило, розділена перегородками на місця годівлі.

 

 

 

Конструкція і розташування бункерних годівниць забезпечують вільний доступ тварин до корму і запобігають його розсипанню під час поїдання. Для поголів’я на дорощуванні встановлюють годівницю на три місця, а для відгодівельного поголів’я — на чотири. Одну бункерну годівницю встановлюють на два суміжні станки.

 

Бункерні годівниці виробництва Big Dutchman використовують для годівлі свиней сухими кормами. Їх розміщують на бічному огородженні між двома суміжними станками. Бункерні годівниці з конусними бункерами виготовлені з полімерних матеріалів. Нижня жолобкова частина годівниці, з якої тварини споживають корм, виготовлена з неіржавіючої сталі і має спеціальні бурти, загнуті всередину для мінімізації втрат корму під час споживання тваринами.

 

У станках для утримання тварин на дорощуванні встановлюють одну бункерну годівницю, а в станках для відгодівлі свиней — дві спарені бункерні годівниці. Дозування видачі корму регулюється залежно від обсягів споживання корму за умови відсутності його втрат під час поїдання. Для регулювання кількості поданого корму годівниця оснащена дозувальним пристроєм (регулювальний циліндр встановлюється на необхідній висоті над годівницею; при цьому вивільняється простір від 1 до 19 мм для надходження корму для споживання тваринами).

 

Додаткові опції

 

Більшість годівниць провідних виробників оснащуються ніпелями. З їх допомогою свині можуть самостійно зволожувати корм. Важливе значення має конструкція і розташування такого ніпеля в годівниці. Ніпель, зафіксований за принципом рукомийника над кормовою тарілкою, а також горизонтально закріплений в тарілці безпосередньо над кормом, дає можливість свиням гратися, напускаючи води в тарілку. Розташування ніпелів під кутом 45° і на технологічній висоті над тарілкою, наприклад 45 і 65 см, дає можливість уникнути погіршення ветеринарної обстановки на фермі. А наявність в тарілці дренажних отворів дозволяє постійно тримати її сухою.

 

Годівля тварин, які утримуються в обладнанні виробництва ТОВ «VIP Бетон», здійснюється з годівниць, виготовлених з полімербетону і встановлених на підлозі станка та зафіксованих огородженнями. До годівниці забезпечений підхід свиней з двох боків. В годівниці встановлено металічні планки для її розділення на п’ять кормомісць. Місткість бункера годівниці — 240 л. Регулювання кількості надходження корму здійснюється шиберною засувкою, розміщеною у бункері годівниці.

  

Останнім часом набуває поширення технологія утримання свиней на відгодівлі великими групами з використанням глибокої підстилки. Для годівлі свиней у цій технології ряд вітчизняних виробників виготовляє бункерні самогодівниці з бункерами великої місткості. ВАТ «Уманьферммаш» пропонує обладнання ОВС-40, конструкція годівниць якого дозволяє комбікорму самопливом надходити до їх відкритої частини, де його споживають тварини. Відкрита частина годівниць забезпечує проведення одночасної годівлі до 10 свиней. Завдяки вільному доступу до корму, протягом доби одна годівниця об’ємом до 1,5 м3забезпечує годівлю досхочу 120—130 голів. Годівниця встановлюється на підвищенні для запобігання забрудненню корму через потрапляння в неї підстилкового матеріалу.

  

Для відгодівельного поголів’я, яке розміщується в ангарах, ТОВ «Агро-Союз» пропонує годівниці, що обслуговують по 200—250 голів свиней. Така годівниця завантажується автомобільними або причіпними завантажувачами сухих кормів на 6—7 днів. Одночасно з неї можуть споживати корм до 30 голів свиней.

  

Також зростає популярність автоматизованої технології вільного утримання свиноматок великими групами з індивідуальною годівлею, яка здійснюється з використанням кормових станцій, оснащених спеціальною антеною для зчитування ідентифікаційного номера, запрограмованого в чипі, закріпленому на вусі тварини. Так, кормова станція Compident (Shauer) (Австрія) обслуговує до 80 тварин.

 

Ідентифікація тварин здійснюється під час входу свиноматки у станцію. Блок керування станцією передає інформацію на центральний комп’ютер, в якому зберігається інформація про необхідну кількість корму для кожної тварини. Після цього комп’ютер готує певну порцію корму, точно розраховану за кормовим графіком з урахуванням вгодованості свиноматки та тривалості супоросності. Якщо свиноматка не з’їдає призначеної порції відразу, під час першого входження у станцію, то двері Compident відкриваються для неї знову, коли вона побажає. Під час наступного візиту комп’ютер надасть тварині потрібний залишок її денного раціону.

 

Кормова станція Compident з комп’ютерним керуванням забезпечує найкраще використання корму, продовжує тривалість життя свиноматок і гарантує отримання здорового приплоду. Індивідуальний підхід до кожної тварини під час їх групового утримання попереджує стреси.

 

Технологія використання кормових станцій, крім годівлі тварин, передбачає автоматичне вилучення свиноматок з групи за допомогою блоку розпізнавання та точне встановлення строків охоти свиноматки. Після того як свиноматка з’їсть свою порцію корму, відкриваються вхідні двері і тварина повертається у групу або йде до селекційного боксу, залежно від намірів оператора, зафіксованих у комп’ютері.

 

Отже, різні типи годівниць, представлені на ринку України вітчизняними та зарубіжними виробниками, дозволяють якісно забезпечити технологічний процес згодовування збалансованих кормосумішей свиням, мінімізуючи втрати кормів під час споживання тваринами, зручний доступ для технічного та технологічного обслуговування. Широкий модельний ряд та конструкційні особливості годівниць задовольняють попит як великих промислових виробників свинини, так і представників середнього та малого аграрного бізнесу.

 

 

Олександр Кришталь, завідувач лабораторії

Сергій Постельга, завідувач відділу УкрНДІ прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого

журнал The Ukrainian Farmer, травень 2013 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ