Агромаркет

Ріпаковий стіл — збільшення продуктивності та зменшення втрат

Ріпаковий стіл — збільшення продуктивності та зменшення втрат

Для сільськогосподарського підприємства важливим чинником успіху в збиранні ріпаку є підбір якісної та сучасної техніки, а саме ріпакового стола, який забезпечить високу продуктивність та мінімальні втрати.

Ріпаковий стіл Основна проблема при збиранні ріпаку полягає у нерівномірності його дозрівання як на окремих місцях поля, так і на різних ярусах однієї рослини. Стиглий ріпак скручується, сплутується, його стручки можуть розтріскуватися від найменшого дотику, що зрештою призводить до осипання насіння. У таких умовах втрат при збиранні не уникнути. При використанні звичайних жаток без додаткового обладнання вони можуть сягати 25—30% урожаю, а таке марнотратство в наші дні є недозволеною розкішшю.
Як правило, більшість втрат при збирані ріпаку пов’язані з тим, що звичайні зернові жатки не пристосовані для цієї культури. Їх стандартна конструкція не дозволяє відрегулювати мотовило таким чином, щоб у момент захоплення не проходило вилущення коробочок ріпаку та він не потрапляв за зону збирання. Після зрізування скошена біомаса знову струшується, перевертається, і при цьому знову відбувається розкриття коробочки і осипання насіння на землю.
Зменшити втрати врожаю можуть допомогти ріпакові столи Мелітопольської агропромислової компанії. Платформа цього пристрою виконує роль приставки до жатки комбайна для збільшення її довжини (ширини столу). Вона складається з рами, планетарного приводу різального апарата, різального апарата швидкого зрізу «Шумахер» зі штампозварними пальцями зі сталі 65Г, двох бічних активних дільників з електричним або гідравлічним приводом та стаціонарної гідравлічної станції.
Рама — зварна конструкція з каркасу, зашитого листами, і двох боковин. Вона є основою платформи, на якій змонтовані інші складові пристрою. На лівій боковині встановлено МПП, який забезпечує зворотні поступальні рухи ножа різального апарата зі швидкістю 1200 одинарних ходів на хвилину. Привід бокових активних ножів не має механічного зв’язку з ножем основного різального апарата, щоб повністю виключити вібрацію при роботі агрегата. При цьому рослини не струшуються, і насіння не висипається з коробочок.
Наш ріпаковий стіл успішно працює на комбайнах «Нива», «Дон-1500», «Акрос», «Вектор», «Полісся», «Славутич», «Єнісей», а також «Джон Дір», «Клаас», «Мега», «Домінатор», «Лексіон», «Медіон», «Кейс», «Нью Холланд», «Массей Фергюсон», «Бизон», «Форштрітт» та інших. Цей електричний або гідравлічний дільник виготовлений за європейськими стандартами та відповідає усім технічним характеристикам імпортних аналогів.
Висока продуктивність збирання ріпаку до 60 га за зміну (6—8 га/год.) досягається за рахунок високої швидкості комбайна. Це стало можливим за рахунок встановлення планетарного приводу різального апарата. Він перетворює обертальний рух шківу в зворотно-поступальні рухи ножа зі швидкістю 1200 одинарних ходів на хвилину. Крім того, він не має механічного зв’язку з боковими активними дільниками. Тільки за рахунок цього терміни збирання ріпаку скорочуються удвічі, а відповідно, зменшуються і його втрати.
Простота конструкції, надійна елементна база, активні дільники від фірми ZIEGLER забезпечують високу надійність агрегата в роботі та вражаючі низькі втрати ріпаку під час збирання врожаю. У комплектації з електричним або гідравлічним приводом активних дільників ріпаковий стіл може застосовуватися у всіх кліматичних зонах. Додатковими перевагами ріпакового стола спеціалісти Мелітопольської АПК вважають те, що його основні вузли й деталі уніфіковані з вузлами і деталями жатки. Крім того, він має високу ремонтопридатність під час заміни сегментів на гвинтовому закріпленні.
Витрати на придбання такого додаткового обладнання, як ріпаковий стіл або активні бічні дільники, компенсуються отриманням більшого врожаю. Розрахунок ефективності застосування техніки досить простий: досвід показує, що активні бічні дільники ріпаку дозволяють зберегти від 30 до 100 кг насіння з одного гектара залежно від врожайності, сорту, регіону та інших умов. Таким чином, купуючи ріпаковий стіл у Мелітопольській компанії, ви збільшите продуктивність процесу збирання ріпаку на 50%, а втрати зменшаться на 30%. Це забезпечить самоокупність ріпакового столу на 100 га при біологічній урожайності 25 ц/га. Якщо для розрахунку взяти в середньому економію 300 кг ріпаку з гектара при врожайності 12—18 ц/га, то на площі 100 га при закупівельній ціні на ріпак 400 євро/т у грошовому еквіваленті вийде: 100 га х 300 кг = 30 000 кг = 30 т х 400 євро = 12 000 євро. Середня вартість ріпакового столу з електричним приводом ПР 6 — 60 000 грн. Очевидно, що обладнання окуповується вже на перших 100 га ріпаку.
При вищій врожайності економічний ефект від застосування на жатках ріпакового столу зберігає від 300 до 500 кг з гектара. У підсумку це дозволить на 500 га зекономити близько 60 000 євро. При цьому терміни збирання ріпаку скорочуються вдвічі за рахунок високої продуктивності обладнання, а це значить, що втрати врожаю значно знизяться. Особливо вигідним є таке обладнання для господарствам, які пропонують послуги зі збирання ріпаку. За продуктивності комбайна 6—7 га/год. (60 га на день) при ціні 200 грн за зібраний гектар, чистий прибуток за день роботи одного комбайна становитиме 12 000 грн.
 Таким чином, вигода від застосування цієї техніки більш ніж очевидна. Проте вибір залишається за фермером: або підвищити ефективність своїх сільгоспугідь і заробити за допомогою цього обладнання додаткові кошти, або втратити до 30% врожаю.

 

Олексій Бескупський, ТОВ «ТД «Мелітопольська агропромислова компанія»

газета “АгроМаркет”  травень, 2013 року

 

 

 

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

 

 

 

 

 

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ