Агромаркет

Етапи реєстрації прав на земельну ділянку на первинному та вторинному ринках

Етапи реєстрації прав на земельну ділянку на первинному та вторинному ринках

Назва етапу

Процедура та законодавче регулювання

Відповідальні суб’єкти, органи державної влади та/або місцевого самоврядування

Первинний ринок

 

1. Формування земельної ділянки («ЗД»)

 

ст. 79-1 ЗКУ, 116, 118, 123, 124, 186-1 Земельного кодексу України (ЗКУ), ЗУ «Про землеустрій»

 

Формування ЗД здійснюється шляхом 1) відведення ЗД із земель державної та комунальної власності; 2) поділу або об’єднання ЗД; 3) визначення меж ЗД.

 

ЗД може бути об’єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї.  

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування (ст. 122 ЗКУ)

 

Органи, уповноважені здійснювати погодження проектів землеустрою (ст. 186-1 ЗКУ).

 

2. Державна реєстрація ЗД

Порядок ведення Державного земельного кадастру затверджений Постановою КМУ № 1051від 17.10.2012 («Порядок № 1051»), ст. 24 ЗУ «Про Державний земельний кадастр»

 

1) Державна реєстрація ЗД здійснюється під час її формування за результатами складення документації із землеустрою після її погодження у встановленому порядку та до прийняття рішення про її затвердження органом державної влади або органом місцевого самоврядування

 

Державна реєстрація ЗД, що включає: 1) присвоєння кадастрового номера; 2) відкриття Поземельної книги здійснюється протягом 14 днів з дня реєстрації відповідної заяви.

 

2) Після проведення державної реєстрації відповідний орган місцевого самоврядування або державної влади затверджує документацію із землеустрою своїм рішенням, копія якого в свою чергу надсилається Державному кадастровому реєстратору. Державний кадастровий реєстратор протягом двох робочих днів з моменту її отримання вносить відповідні відомості до Поземельної книги в електронній (цифровій) та паперовій формі.

 

На підтвердження державної реєстрації ЗД заявнику безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою витягу є кадастровий план.

 

Державний кадастровий реєстратор відповідного територіального органу Держземагенства  

3. Реєстрація ЗД, переданих у власність, у користування без проведення їх державної реєстрації

 

 

 

 

 

П. 115 Порядку № 1051 – Державна реєстрація ЗД, переданих у власність (користування) без проведення їх державної реєстрації (в тому числі у разі, коли відомості про земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, не внесені до державного реєстру земель), здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж ЗД в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельних ділянок державної чи комунальної власності) в порядку, визначеному для державної реєстрації ЗД (див. вище)

Державний кадастровий реєстратор відповідного територіального органу Держземагенства  

4. Передача інформації про зареєстровані ЗД до Укрдержреєстру

Ч. 1 ст. 30 ЗУ «Про Державний земельний кадастр», Спільний наказ Міністерства юстиції України та Міністерства аграрної політики та продовольства України № 1779/5/748 від 3.12.2012 «Про деякі питання забезпечення інформаційної взаємодії органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, та органу державної реєстрації прав»

 

Державний кадастровий реєстратор одночасно з державною реєстрацію ЗД надає до Укрдержреєстру інформацію про 1) державну реєстрацію «ЗД»; 2) кадастровий номер, площу, місце розташування «ЗД» 3) кадастровий план

 

 

Державний кадастровий реєстратор відповідного територіального органу Держземагенства  

5. Реєстрація права на ЗД

 

 

 

Ч. 4 ст. 30 ЗУ «Про Державний земельний кадастр». Ст. 16, 18, 28-1 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень затверджений Постановою КМУ № 703 від 22.06.2011 («Порядок № 703»)

 

Державна реєстрація речових прав на ЗД здійснюється після державної реєстрації ЗД у Державному земельному кадастрі

 

1) Державний кадастровий реєстратор, який здійснив державну реєстрацію ЗД, після прийняття рішення про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність за заявою особи, яка має право на подання заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень щодо такої земельної ділянки, в день надходження такої заяви подає до Укрдержреєстру відповідну заяву в електронній формі, оригінали електронних документів, необхідних для державної реєстрації прав та їх обтяжень або електронні копії оригіналів документів, необхідних для державної реєстрації прав та їх обтяжень, виготовлені шляхом сканування таких документів у паперовій формі.

 

 

За результатом розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, поданої державним кадастровим реєстратором, реєстратор Укрдержреєстру надсилає державному кадастровому реєстратору   документи, оформлені за результатом розгляду такої заяви, та свідоцтво про право власності на нерухоме майно для їх видачі заявнику (у разі безоплатної передачі ЗД з державної або комунальної власності).

 

Державний кадастровий реєстратор відповідного територіального органу Держземагенства,    Державний реєстратор Укрдержреєстру.

Вторинний ринок

1. Укладення та нотаріальне посвідчення правочину чи вчинення інших нотаріальних дій із ЗД (видача свідоцтва про право на спадщину)

ЗУ «Про нотаріат», Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України № 296/5 від 22.02.2012. ст. 38 ЗУ «Про Державний земельний кадастр»  

 

Нотаріальне посвідчення правочинів щодо відчуження земельної ділянки, видача свідоцтва про спадщину проводиться за наявності витягу з державного земельного кадастру

 

Нотаріус

2. Державна реєстрація права на ЗД  

Ст. 3, 9, 15 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», Порядок № 703

 

1) Державна реєстрація права у результаті вчинення нотаріальної дії з ЗД проводиться тим нотаріусом, яким вчинено таку дію.

 

2) Державна реєстрація прав, їх обтяжень у результаті вчинення нотаріальної дії (надання відмови в ній) проводиться одночасно із вчиненням такої дії.

 

(!) Права на ЗД, які виникають на підставі правочинів, що не потребують нотаріального посвідчення (наприклад, договори оренди землі), реєструються державним реєстратором Укрдержреєстру у загальному порядку з подальшою видачею Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. При цьому для договорів, укладених до 1.01.2013 обов’язковою є також   наявність державної реєстрації ЗД у Державному земельному кадастрі.

 

(!) коли перехід права власності на ЗД відбувся, проте за результатом такого переходу державну реєстрацію прав (оформлення документів чи проставляння «відміток») не проведено, державна реєстрація прав проводиться державним реєстратором Укрдержреєстру на підставі документів, що підтверджують виникнення, перехід, припинення прав на земельну ділянку.

 

Нотаріус

Сторінку підготував Дмитро Січкар

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

 

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

 

 

газета “АгроМаркет”  травень, 2013 року

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ