Овочі-Ягоди-Сад

Промислове вирощування томатів

Промислове вирощування томатів

Як відомо, рентабельність залежить від витрат на вирощування та збирання плюс виручка від реалізації. І якщо витрати на вирощування — величина постійна й залежить від культури землеробства, то виручка залежить від ринкової ціни та врожайності. Якщо ціну диктує споживач і ринок, то запрограмувати врожайність, зокрема для промислового вирощування томата, професійному господарству цілком реально.

 

 Підготовка ґрунту

 

У вирощуванні томатів в Україні велику увагу потрібно приділяти сівозміні та повертати їх на попереднє місце не раніше ніж через 4–5 років.

 

Основна відмінна особливість обробітку ґрунту в провідних господарствах із промислового вирощування томатів — глибоке чизелювання (на глибину 50–60 см), яке у вітчизняних умовах можна проводити на тлі оранки або глибокого дискування. Наприклад, у Каліфорнії цю операцію більшість фермерів проводять один раз на 2–3 роки. В Україні доцільно зменшити інтенсивність обробітків (один раз на 3–4 роки), в інші сезони варто проводити чизелювання на глибину 30–40 см на тлі комбінованого обробітку, що поєднує дискування та культивацію з прикочуванням.

 

Проводити оранку не бажано, бо в її результаті утворюється плужна підошва, підвищуються енерговитрати, виснажуються ґрунти.

 

Підбір сортів і гібридів

 

Для вирощування під комбайнове збирання придатні безліч сортів і гібридів, підбір яких необхідно здійснювати з урахуванням технології. За вирощування із застосуванням дощування доцільно брати сорти (Пето 86) або недорогі гібриди.

 

На крапельному зрошенні вирощування томатів під ручне збирання має перспективу тільки для свіжого ринку. Для промислового призначення економічну доцільність має тільки механізоване збирання. Під комбайнування томатів, зокрема на півдні України, добре зарекомендували себе гібриди: Лампо (Нунемс), Перфктпіл (Семеніс), Н 9206 і Н 9661 (Хайнц) і новинки ринку KS 1130 і KS 1140 (Кітано).

 

Основним вимогам до промислових томатів (урожайність, уміст сухих речовин, одночасність дозрівання та стійкість до механічних впливів) добре відповідають гібриди KS 1140 (термін дозрівання 95–100 днів, вага 70–90 г) і KS 1130 (термін дозрівання 100–110, вага 85–100 г), але лише у разі вдало запрограмованого конвеєра збирання.

 

Планування ґрунту

 

У разі переходу на комбайнове збирання необхідно один раз провести ретельне планування й згодом проводити його за потреби, застосовуючи ґрунтообробні агрегати, що не утворюють розвально-звальних борозен. Ураховуючи, що в основному в Україні під томати відводять рівні поля і господарствам бракує необхідного обладнання, під час перехідного періоду ця операція застосовуватиметься рідко. І на крапельному зрошенні ця операція не матиме ключового значення. Проте потрібно готуватися до того, що згодом вона набуватиме все більшої популярності.

 

Застосування гряд

 

У наших умовах можливо до повного впровадження запропонованої технології застосовувати технологію без нарізування гряд.

 

Проте потрібно знати, що гряди нарізають за допомогою GPS (RТК), і всі подальші роботи проводять із застосуванням цієї системи. Слід урахувати, що система машин може бути трьох- або п’ятирядного типу. В умовах України на перехідному етапі можна працювати й без GPS, однак обладнання має бути трьох- або п’ятирядного типу.

 

Без застосування GPS є неможливим застосування крапельної трубки багаторічного користування. Крапельна трубка має закладатися неглибоко, а наприкінці сезону її прибирають.

 

Гряду попередньо нарізають восени, із застосування системи GPS укладають краплинну трубку, а навесні гряди коригують.

 

Застосування гряди принципово називають системою мостового землеробства, оскільки проїзд трактора по полю здійснюється постійно по одній колії.

 

Вирощування розсади

 

Для великих промислових посівів ранніх томатів більш придатною є технологія вирощування Хайнц. Для наповнення касет субстратом і сівби насіння застосовують механізований комплекс. Він виконує первинне наповнення касет готовим субстратом (суміш торфу з вермікулітом, що збалансований за фосфором і калієм), ущільнення торфу в осередках, висівний апарат барабанного типу розкладає в касети насіння, а потім дозаповнює їх вермикулітом і зволоженим субстратом.

 

Касети поміщають у камеру пророщування на 2–5 днів, пророщують насіння за температури +24…+26 °С і відносній вологості 95–98%. Велику увагу необхідно приділити контролю часу пророщування. Для цього необхідно контролювати стан насіння в касетах, а коли проклюнутьсяпонад 80% насіння, необхідно перемістити касети в теплицю. Далі касети розміщують на постійне місце в опалювальних теплицях для вирощування розсади, застосовують механізований полив і обробку пестицидами.

 

Також необхідно приділяти увагу підтримці вологи та системі живлення. Як кажуть самі виробники розсади, головним спеціалістом у тепличному комплексі є керуючий поливами, фертигацією й температурним режимом.

 

Садіння розсади

 

Розсаду середньостиглих і пізньостиглих томатів ліпше садити в один ряд із нормою 25–28 тис. рослин на 1 га (за прямого висіву норма становить близько 65 тис. насінин на 1 га) 35–45-денною розсадою. Розсаду ранньостиглих низькорослих томатів садять в один або два ряди з розрахунку 27–30 тис. рослин на 1 га.

 

Перед садінням монтують систему крапельного зрошення. Якщо немає опадів, то проводять вологозарядний полив. Після того як посадили розсаду, проводять її полив з ємності, що встановлена на тракторі, через дозатор. Потім розсаду не поливають кілька днів (максимальний термін без поливу — до двох тижнів).

 

Фертигація та зрошення

 

Добрива вносять як у твердій, так і в рідкій формі. В умовах України поставки розчинених мінеральних добрив є проблематичними, їх ціна суттєво завищена, тому необхідно ухвалити комплексне рішення: вносити фосфорні та частину калійних добрив під основний обробіток восени, і дозовано вносити розчинні добрива через крапельне зрошення. За фертигації на початку цвітіння для ліпшого зав’язування плодів роблять 12–20-денну перерву, особливо це стосується азотних добрив. Багато фермерів також зменшують або припиняють на 5–10 днів поливи, щоб викликати більш дружне цвітіння. Система фертигації, яка застосовується в Україні, доволі гнучка й досконала, бо заснована на балансовому методі, проте потребує певного коригування, зокрема щодо дозування — необхідно звернути увагу на зменшення підживлювань, особливо азотом, у період масового цвітіння. Для отримання врожаю ранніх томатів на рівні 80 т/га необхідно внести на 1 га N185P165K185 — це середні норми, що згадуються у європейських методиках.

 

Для визначення поливних норм необхідно знати реакцію рослин томатів на ступінь зволоження ґрунту в різні періоди росту та розвитку:

–        від початку сходів до початку плодоутворення;

–        масове плодоутворення;

–        масова віддача продукції та кінець вегетації.

 

У кожний із трьох періодів рослини реагують на додатковий приплив вологи по-різному:

–        у перший — відбувається збільшення вегетативної маси та врожаю;

–        у другій — різко підвищується його якість;

–        у третій — помірно підвищується врожай у разі зниження якісних показників.

 

Таким чином, режим зрошення повинен орієнтуватися на максимальну кількість поливів у період масового плодоутворення, який для рослини томата є критичним.

 

Боротьба з бур’янами

 

На півдні України поширені дводольні (лобода біла, щириця, лобода, ярутка (талабан), гірчак, нетреба, молочай тощо) й однодольні (просо куряче, метлюг, тонконіг тощо) бур’яни.

 

Для боротьби з бур’янами на томатах застосовують ґрунтові та страхові гербіциди. Із ґрунтових гербіцидів найпоширенішим є Трефлан. Його застосовують за 10–14 днів до сівби чи садіння розсади з негайним зароблянням в нормі 1–2 л/га. Цей препарат діє на дводольні та злакові бур’яни. Застосовується також Стомп до сівби чи відразу після неї або до садіння розсади в нормі 3–6 л/га без заробляння в ґрунт.

 

Увага! У разі застосування ґрунтових гербіцидів можливе пригнічення проростання насіння, а також зрідженість сходів.

 

Найпоширенішим страховим гербіцидом є Зенкор. Його застосовують до садіння розсади (1,1–1,4 л/га), у фазі 2–4 справжніх листки томатів за сівби насінням (0,7 л/га), дробовим способом на посівних томатах (0,35 л/га до посіву або до появи сходів, 0,35 л/га по сходах у фазі 2–4 справжніх листків культури). Також відомий українським виробникам Тітус (норма внесення 0,025–0,045 кг/га залежно від розвитку культури).

 

Для боротьби зі злаковими бур’янами застосовують препарати:

 

  • Поаст — 2,5–4 л/га;
  • Тарга супер — 1–2 л/га;
  • Пантера — 1–1,5 л/га;
  • Фюзілад супер — 2–2,5 л/га;
  • Шогун — 0,6–0,8 л/га та багато інших.

 

Обробку проводять по вегетуючих бур’янах у фазі 2–4 листки бур’янів.

 

Застосування гербіцидів є найефективнішим у початковій стадії розвитку бур’янів:

 

– у фазу сім’ядоль — на дводольних бур’янах;

– у фазі шильця — на однодольних бур’янах.

 

Увага! У разі застосування будь-яких гербіцидів можливе пригнічення рослин томатів. Тому потрібно чітко дотримуватися норм і термінів застосування препаратів, рекомендації щодо їх використання.

 

Боротьба зі шкідниками

 

Основними шкідниками томатів на півдні України є: колорадський жук, совки, попелиці, трипси. В останні роки великої шкоди посівам томатів у період від посіву до появи сходів завдають ґрунтові шкідники (дротяники, капустянка, паросткові мухи). Вони пошкоджують насіння та всі підземні частини рослин. Для захисту від цих шкідників на площах без крапельного зрошення застосовують гранульовані препарати:

 

  • Базудин гранульований — 6–8 кг/га;
  • Фосфамід гранульований — 4–6 кг/га.

 

Вносять ці препарати локально на глибину 3–5 см, на відстані 5–8 см від кореневої системи рослини, щоб уникнути прямого контакту коренів із препаратом.

 

На крапельному зрошенні для боротьби з ґрунтовими шкідниками застосовують фосфорорганічні препарати з полуторною чи подвійною нормою або Маршал (1,5–2,5 л/га) із внесенням через систему крапельного зрошення. Для захисту рослин від шкідників, які пошкоджують наземну частину, і хвороб препарати вибирають на підставі фітомоніторингу. Витрати на ЗЗР у вирощуванні томатів становлять 500–800 дол./га. Необхідно звернути увагу на захист від рознощиків вірусних і мікроплазменних хвороб: цикадки, попелиці та трипси, особливо до закінчення масового зав’язування плодів, оскільки латентний період цих хвороб становить близько 40 днів.

 

Догляд за рослинами

 

Упродовж вегетації проводять міжрядні обробки для боротьби із бур’янами і розпушування ґрунту, за наявності гряд їх поправляють. Такі обробки допомагають забезпечити доступ повітря до кореневої системи рослин, поліпшують структуру ґрунту. Культивації проводять просапними культиваторами. Глибину обробки необхідно варіювати, щоб не утворювалася ґрунтова підошва.

 

Одночасно з розпушуванням у разі потреби проводять підживлювання мінеральними добривами в прикореневій шар. У початковий період вегетації для накопичення вегетативної маси рослини відчувають особливу потребу в азотних речовинах. У період зав’язування та дозрівання плодів зростає потреба в калійних добривах. Такі підживлення допомагають уникнути осипання зав’язі й одержувати більш високі врожаї.

 

Висновки

 

Рекомендацій щодо вирощування томатів є безліч, однак неможливо придумати інструкцію на всі випадки життя. Наприклад, найважливіший етап — обробка ґрунту. У нашій зоні Півдня України важкі глинисті ґрунти, і краще за оранку з ґрунтопоглиблення, здається, ще ніхто не придумав — у разі поєднання дискування з чизелюванням під дією опадів в осінньо-зимовий період відбувається запливання ґрунту.

 

Необхідно ретельно вибирати попередник. Ідеальним варіантом є, звичайно, пар, але і зернові, і зернобобові, і цибуля — хороші попередники.

 

Схема посіву та технологія ведення культури напряму залежать від особливостей сорту й гібрида. Наприклад, для гібрида Асвон F1 за вирощування на дощуванні доцільною є схема посіву 60 + 90 + 60 + 90 + 60 на кожен прохід сівалки. Відстань між насінням 20 см. Навіть ураховуючи, що польова схожість є на 25–30% нижчою за лабораторну, густота значно перевищує рекомендовану. Однак особливість представленого гібрида в тому, що він спочатку росте вгору й нижні кисті знаходяться на висоті близько 20 см. Після досягнення максимального завантаження кущів томатами вони починають лягати, але не на землю, а один на одного — плоди томатів залишаються прикритими й не зазнають сонячних опіків.

 

Ще обов’язковий прийом — не починати збирання до дозрівання 70% томатів. За цієї технології прибирання проводять у два етапи — основне та зачистка.

 

Насамкінець хочеться побажати всім овочівникам не лише високих урожаїв, а й хорошої кон’єктури ринку.

 

 

Віктор Алба, канд. тех. наук

ТОВ «Агрон»

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Плантатор та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал  Плантатор  з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ