Овочі-Ягоди-Сад

Морква на пучкову продукцію

Морква на пучкову продукцію

Важкі погодні умови під час збирання врожаю-2013 вплинуть і на зберігання продукції. Цілком імовірно, що весною 2014-го, як завжди, установляться високі ціни на моркву. Непогано зароблять і ті овочівники, які ставлять на виробництво свіжої пучкової продукції молодої моркви.

  

Для цієї технології потрібні легкі за механічним складом і високородючі ґрунти. Важкі ґрунти непридатні, оскільки вони холодні, рання продукція з них надходить із запізненням, а за підзимової сівби сходи з’являються зрідженими, рослини розвиваються гірше. До того ж вони можуть запливати, на них місцями утворюються калюжі. На таких місцях важливо під попередник або перед попередник вносити високі дози рідких і твердих перепрілих органічних добрив, щоб поліпшити їх структуру. Не менш важливою умовою є чисті від бур’янів лани, оскільки для посівів моркви на пучкову продукцію не можна застосовувати гербіциди. Вирішується це вибором чистого попередника (просапних, озимої пшениці по пару на півдні), більш глибокою оранкою з варіантами напівпару чи поліпшеного зяблевого обробітку. Можливі досходові обприскування гербіцидами.

 

Висівають на пучкову продукцію під зиму (перед замерзанням ґрунту — початок листопаду), узимку (у теплі вікна по тало-мерзлому ґрунту), рано навесні (зі сходом снігу). У будь-якому разі слід зменшити ущільнення ланів від кількості проходів тракторів, поєднуючи кілька операцій комбінованими агрегатами. Після збирання попередника можна застосувати комбіновані агрегати АКД виробництва ВАТ «Хмільниксільмаш», у яких попереду батарея вирізних дисків, за якими йдуть два ряди стрільчастих лап, а за ними — батарея сферичних дисків і гнучка борона. Після чого за два тижні можна пустити на поле швидкісні агрегати — АКШ цього самого підприємства, робочі органи яких — два ряди стрільчастих лап із лезами наплавленими твердим сплавом, за технологією Інституту ім. Є. Патона. За ними два ряди зубчастих котків і гнучка самоочисна борона, що обертається під час роботи. Лапи перерізають коріння бур’янів і розпушують ґрунт, а борона після котків — вирівнює поверхню та викидає на неї перерізане коріння бур’янів і додатково розпушує тонкий поверхневий шар. Так усього за 1–2 операції можна підготувати поле для сівби. Таким же чином готується поле навесні й за нульового обробітку.

 

Вибір сорту

 

Для пучкової продукції важливо відбирати ранні сорти й гібриди, стійкі до стрілкування та розтріскування, які не утворюють зелених плечиків. Найвідомішими є:

 

–        Лагуна F1, Бюро (надранні), Кампо (середньоранній) селекції Nunhems. Із асортименту цієї фірми можна також порадити Елеганс F1 — він хоч і пізній, але не утворює зелених плечиків;

–      Джерада F1, Морелія F1, Краков F1 селекції Rijk Zvaan. Варто звернути увагу й на Зетор F1, рекомендований для важких ґрунтів, зокрема без гребеневої культури;

–      Сатурна F1 (надранній), Веста F1, Нантіндо F1, Тревор F1 селекції Clause.

У фермерів будуть лише позитивні враження від фактично всіх гібридів Bejo.

 

Сівба

 

Високоточну сівбу забезпечують навісні сівалки, наприклад, SK-8 FS, SK-12 FS із шириною міжрядь 45 см й одночасним внесенням 15 кг/га суперфосфату. Глибина сівби 1,5–2 см. Після них можна закоткувати поле кільчасто-шпоровим 3-секційним котком КТП-7,8 або К-10 (із 5 секціями), що агрегатується з усіма марками тракторів. Марка МТЗ-80 вже є застарілою на фоні МТЗ-920, МТЗ-952 або МТЗ-1021. За підзимової сівби рано навесні по мерзлоталому ґрунту проводять підживлення азотними добривами (30 кг/га), крім аміачної селітри (розкидачем МВУ-0,5 або МВУ-900).

 

За весняної — одночасно із сівбою або після неї на трактор навішують бобіни зі стрічками крапельного зрошення й розмотують їх, вкладаючи на рядки рослин. Оскільки розкладати стрічки через 45 см незручно (на кожний рядок потрібно вішати бобіну), популярним став інший спосіб сівби — 2-стрічковий. За нього крапельну стрічку вкладають між двома рядами рослин. За посушливої погоди вмикають зрошення, поливаючи кожні 2–3 дні до появи сходів. На 1 погон. м має бути 40–45 рослин. Мрія кожного спеціаліста, якщо відстань між ними становить 4–4,5 см.

 

А що робити, якщо ґрунт важкий за механічним складом, особливо в зоні надмірного зволоження? Можна рекомендувати зробити гребені культиватором-гребенеутворювачем: 4-рядним (скажімо, марки «4RF 310») або 6-рядним (марки «4RF»). І вже у ці гряди висівати, розкладаючи стрічки. Це можна зробити сівалкою одної з модифікацій марки Orietta італійської фірми Gaspardo, що забезпечує різну ширину міжрядь.

 

У цей час міжряддя розпушують на глибину 6 см, а через 10–14 днів — на 8–10 см культиваторами для міжрядної обробки КУН-5,4 (для ширини міжрядь 45 см) із лапами-бритвами. Загущені посіви боронують впоперек рядків за утворення рослинами 1–2 справжніх листків легкими зубовими боронами, яке знищує 20% рослин. Усього міжрядні обробітки проводять кілька разів за сезон (кожні 2–3 тижні).

 

Догляд за посівами

 

Застосовувати гербіциди на посівах, що призначені для пучкової продукції, не можна. Доведеться змиритися із засміченими рядками. Оскільки критичним з боку забур’яненості є момент від сходів до утворення 3–5 справжнього листка, допускається внесення досходових гербіцидів «Стопм» (3–6 л/га), «Гезагард» (2–3 л/га). Коли на полі з’являться бур’яни групи пізніх ярих і багаторічних, критичний момент для формування врожаю буде пройдено. У разі крайньої потреби застосовують гербіцид «Оберіг» у дозі 0,6–0,9 л/га проти 1-річних й 1,4–1,6 л/га — проти багаторічних. За появи попелиці допоможе біопрепарат «Вертицилін». Не зайвим буде 1–2 рази подати через крапельниці розчин біопрепарату «Триходермін» проти фузаріозного в’янення.

Збирання 

 

Збір коренеплодів краще проводити, коли діаметр коренеплодів буде не меншим за 1,5 см (вибірково викопуючи вручну) причіпними машинами Asa-Lift (Данія) разом із гичкою. Рослини після цього потрібно вимити, сортувати, обрізати гичку, зв’язати або затарити. Морква класу екстра має бути саме митою. Тут же перевіряють рівень нітратів. Їх ГДК у коренеплодах моркви на пучок, зібраної до 1 вересня, становить 400 мг/кг. Вони швидко втрачають товарний вигляд, тому збір слід проводити у вечірні години, а вже вночі чи вранці в критому транспорті доставляти свіжу продукцію в супермаркети та великі торгові центри.

 

 

 

 

 

 

Юрій Слєпцов, доцент кафедри закритого ґрунту

Іван Федосій, доцент кафедри овочівництва

Національний університет біоресурсів і природокористування України

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Плантатор та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал  Плантатор  з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ