Овочі-Ягоди-Сад

Плівкові тунельні теплиці, облаштовані сучасними системами керування, забезпечують ефективне виробництво з економією ресурсів

Тунельний ефект

Тунельний ефект

Плівкові тунельні теплиці, облаштовані сучасними системами керування, забезпечують ефективне виробництво з економією ресурсів. 

Тунель збільшує продуктивність виробництва овочів, як порівняти з відкритим ґрунтом, адже період вирощування подовжується до цілого року. Це означає більший урожай із квадратного метра. Теплиця контролює кліматичні умови, що нівелює залежність виробника від зовнішніх чинників. Вирощування культури має п’ять найважливіших чинників — температура, вологість, світло, вентиляція і полив. Теплиця може контролювати їх усі. Для керування мікрокліматом сучасні технології дозволяють застосовувати комп’ютерні сервоприводи. Все це в комплексі збільшує загальну ефективність вирощування у теплиці й, у результаті, прибуток господарства. 

У дієвості цих переваг у роботі переконалося багато клієнтів польської компанії Farmer, яка на ринку вже понад 20 років і є одною з найбільших у Центральній Європі. Farmer починав із того, що власноруч будував плівкові теплиці для своїх потреб — вирощування томатів та огірків, а згодом компанія стала робити це на замовлення інших виробників. На сьогодні Farmer обслужив 10 тис. клієнтів. 

«Нині компанія розвивається разом із нашими клієнтами. Зв’язки з ними тривалі — розвиваються роками. Клієнти звертаються до компанії зі своїми проблемами, які вони хочуть розв’язати за нашою допомогою, з темами та пропозиціями», — розповідає Пшемислав Носек, директор Farmer з виробництва. 

Уже 15 років компанія активна на території України, має тут свого партнера. Постійне вдосконалення тепличних систем і впровадження інноваційних рішень дозволяє автоматизувати процеси й гарантує найкращу підтримку для найвимогливіших культур. 

Пшемислав Носек, директор Farmer з виробництва

КАРКАС ОБ’ЄКТА 

Конструкцію теплиці фірми Farmer виготовлено з оцинкованої сталі, з’єднаної шляхом скручування. Головна дуга складається з двох частин. Тунелі можна заблокувати або ставити окремо. Довжину тунелів можна підбирати довільно шляхом з’єднання модулів по 2 м завширшки 7,9 м, 9, 9,6 м, а в об’єктах завширшки 7 і 6 м — модулі завдовжки 1,5 м. Підпірки для культур в об’єктах завширшки 7,9 м, 9, 9,6 м виготовлено з труби діаметром 1 дюйм. 

Можна підібрати параметри об’єкта з урахуванням потреб клієнта. Конструкції відрізняються високою міцністю до зовнішніх чинників типу вітру та снігу, а завдяки оцинкуванню об’єкти не потребують консервації. 

«На кожному етапі нашого виробництва є контроль якості, ми дбаємо про те, щоб сталь конструкцій відповідала певним параметрам і характеристикам щодо розмірів та якості, — розповідає Пшемислав Носек. — Ми виготовляємо зі сталі найвищої якості на ринку та цинку з особливо гладкою поверхнею. Завдяки цьому вони мають високу стійкість до негативного впливу мінливих погодних умов. Це, своєю чергою, унеможливлює ризик появи корозії». 

Так само компанія підходить і до плівки, яка характеризується великою різноманітністю й адаптацією до індивідуальних потреб кожної культури. Farmer щорічно виробляє 1 млн квадратних метрів плівки та 100 км сталевих трубок. 

Конструкцію встановлено на бетонних стовпах діаметром 30 см із гаком для закріплення або на трубах, що вкручують у землю. Таке рішення чудово знижує витрати, не порушуючи стабільності конструкції. Завдяки поздовжньому з’єднанню внизу тунелі завширшки 6 і 7 м можна встановлювати безпосередньо на землі або на трубах, вбитих в основу. 

КОНСТРУКТОР ТЕПЛИЦІ 

Дуже важливе питання виробника — як обрати конструкцію та комплектацію теплиці під свої цілі й потреби? Farmer має у цьому як власну кваліфікацію, так і досвід їхніх клієнтів. Тому Носек радить: перед тим, як зробити вибір та замовлення тунелю, треба продумати таке:  

• Висота об’єкта. Вона має залежати від висоти культури та за якою агротехнологією останню вирощуватимуть. Теплиці для низьких культур, які вирощують на землі, та для високорослих (наприклад, томат) проєктують по-різному; 

• Одинарний чи зблокований тунель. Важливий аспект тут — втрата тепла через периметр конструкції — у зблокованій теплиці вона буде меншою, ніж у кожній із маленьких тепличок тієї ж загальної площі. Але, якщо вирощування — сезонне, то перевага, навпаки, на користь окремих тепличок; 

• Тип вентиляції. Дуже популярним (понад 50% схем) є провітрювання через дах. Фрамуга пролягає по всій довжині тунелю. Холодне повітря переміщується донизу теплиці, а тепле витісняється й виходить за її межі через верхній отвір. Кожний неф обладнано однією безперервною фрамугою, що відчиняється на висоті 2,5 м від жолоба. Ширина кватирки — 3 м. Початок фрамуги на висоті 1,4 м над жолобом дає можливість відчинити її навіть у ситуації, коли в жолобі є сніг. 

Другий метод — бокового відчинення. У нього є два варіанти — кватирки, що підіймаються або опускаються. У першому випадку вентиляція відкривається із самого низу догори й використовується для тих культур, яким потрібне загартовування. У другому — кватирка опускається згори донизу, а з нею і холодне повітря — такий метод застосовують часто за вирощування на столах або гідропоніці. 

«За таких схем тепло і вологість затримуються зверху, і культура росте в умовах, подібних до закритого ґрунту, але без загрози заморозків», — пояснює пан Носек. 

В об’єктах до 30 м завдовжки достатньо бічної вентиляції. За довших конструкцій застосовують дахові або бокові системи, що підіймаються. Конструкція фрамуг забезпечує вільний повітрообмін навіть за вітряної погоди та в дощ. Максимальний розмір блочкової теплиці, де буде добре працювати ефект вентиляції, може дорівнювати 100 х 100 м. 

• Тип і різновидність плівки. Є два основні параметри плівки — дифузійність (ступінь розсіювання світла) та світлопроникність. Останній параметр має наближатись до максимальних значень для вирощування ранніх чи пізніх культур. 

Плівка може бути одинарною або подвійною, яку накачують повітрям. Фронтальні стіни можуть бути вкриті подвійною плівкою або полікарбонатом. Подвійна плівка заощаджує енергії близько 30–40%, порівнюючи зі скляною теплицею або блоками з одинарної плівки. Застосування подвійної плівки зменшує коливання температури всередині теплиці, тим самим забезпечуючи комфортніші умови для рослин. 

• Системи керування процесами в теплиці: 

1. Затінення та теплоізоляція. Спеціальні тканини, які автоматично розтягуються над ділянкою та знижують у разі літніх культур навантаження сонячним світлом або скорочують витрати тепла в осінньо-зимовий період на 30–50%. «Подібні системи затінення дуже часто застосовують і на ділянках відкритого ґрунту в розсадниках, які надто чутливі до дуже сильного літнього сонця», — додає Носек. 

2. Полив. Стаціонарна система з пересувними мікросплітерами дає більш рівномірний полив. Аналогічні механізми застосовують для шкілок у відкритому ґрунті. Одна така поливалка захоплює до 10 тис. квадратних метрів. 

Рухома система поливу на мікроспліттерах дозволяє покривати до 10 тис. м2

3. Туманоутворення. Ця система, по-перше, збільшує вологість у теплиці й, по-друге, знижує температуру. 

«Досить часто її застосовують у вирощуванні певних квітів і розсади, — розповідає Носек. — Крапелька туману досить маленька — близько 10 мкм, і туман фактично не контактує з рослиною». 

У системі працюють насоси дуже високого тиску. Farmer також виробляє обприскувачі з високим тиском (ручні та причіпні), які утворюють дуже маленьку краплю, що забезпечує рівномірне внесення хімічних засобів захисту. 

4. Накачування плівки. 

5. Лампи досвітлення. 

«Окупність теплиці, змонтованої зі всіма системами, в Україні може бути від 3–5 років, але все залежить від комплектації та культури, яку ви вирощуєте», — резюмує директор Farmer з виробництва.  

ДОВІДКА

Типи плівки за світлопроникністю: 

Шкілкова біла 180mic ~70%* 

Дифузійна 180 мкм ~88% 

Безбарвна 180 мкм ~ 90% 

Безбарвна 150 мк ~92% 

* Чим менший коефіцієнт світлопроникності — тим краще для розсади у шкілці або рослин, що чутливі до сонячних опіків. 

 Типи плівки за дифузійністю: 

Шкілкова біла 180mic ~90% 

Дифузійна 180 мк ~55% 

Безбарвна 180 мкм ~20% 

Безбарвна 150 мкм ~17% 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ