Овочі-Ягоди-Сад

Механізація виробництва ранніх буряків

Механізація виробництва ранніх буряків

За зовнішньою простотою агротехніки пучкової продукції столового буряка криється чимало тонкощів.

  

Підготовка ґрунту восени

 

Для буряків непридатними є перезволожені та кислі ґрунти. За перезволоження сповільнюється ріст, а за більш сильного рослини деформуються або гинуть. За рН 5 і менше сходи з’являються повільно та зріджуються. Негативно діє на них і переущільнення. Наприклад, послідовне виконання передпосівного боронування, культивації, сівби, коткування веде до проходження машин одним полем чотири рази, це спричиняє надмірне ущільнення колесами, не кажучи вже про зростання витрат пального, подовження циклу обробітку. Тому для буряка рекомендовано комплексні ґрунтообробні агрегати.

 

ТОВ ВО «Восход» випускає комбіновані агрегати КДЛ-4, які поєднують дискову борону, культиватор і коток. В агрегаті є дві батареї вирізних дисків, діаметром 660 мм, два ряди розпушувально-підрізних долотоподібних лап, до яких приварено два леза, а потім іде зубчастий коток. Робоча ширина захвату — 4 м, глибина обробітку — 8–30 см, кількість дисків — 22, лап — 11. Установлення комбінованих лап і зубчастого котка на окремих рамах, обладнаних гідроциліндрами з індивідуальним увімкненням, дозволяє змінювати глибину ходу лап із кабіни.

 

ВАТ «Краснянське СП Агромаш» співпрацює з французькою Agrisem Int і пропонує комбіновані агрегати (звичні назви АК-6 й АК-7) напівнавісні. Попереду розміщено вирівнювач і барабан, які вирівнюють і частково розпушують поверхню ґрунту. За ними — стрілчасті лапи на пружинних стійках, які дістають до 4–10 см. Далі дисковий робочий орган із вирівнювачем, який розбиває грудки та вирівнює поверхню поля, утворюючи підготований ґрунт для сівби. Має підприємство й лущильники з дисками, які допоможуть на ланах, де лишається багато рослинних решток після збирання врожаю. Вони готують ґрунт під сівбу за один прохід на високих швидкостях (до 18 км/год).

 

ТОВ «БілоцерківМАЗ» виробляє комбіновані агрегати типу ДІЧ (перші дві літери — заголовні від слів «диски інтегральні»), наприклад ДІЧ-5,2, що мають два ряди інтегральних дисків, між якими — два ряди чизельних лап, а останнім іде прикочувальний коток.

 

Сівба

 

Підготувавши ґрунт, можна навесні приступити до сівби. На невеликих площах після сівби доцільно накривати плантацію агроволокном. На великих ділянках за кордоном садять розсаду. Касети знаходяться у весняних теплицях, і за стабільного потепління готові до садіння в поле. Крім виграшу часу це ще й дає сформовану густоту та полегшує боротьбу з бур’янами, пришвидшує ріст. На жаль, садіння розсади буряків у нас практично не застосовується, як і немає розсадосадильних машин для цього. Тому цей спосіб поки що здебільшого експериментальний. Для садіння достатньо зробити колії завглибшки 15–20 см. Робити їх можна зубовими боронами, відкрутивши зуби для ширини 45 см, поставити зуби марки «БЗУ-630» або «ВНИС-601» («гусяча лапка»). Підвозячи касети, розкладають їх через кожні 15–20 м, висаджуючи рослини з відстанню 10 см. Після садіння можна вручну розкладати крапельні стрічки.

 

За прямої сівби сівалкою СОН-2,8 або СОН-4,2 норма висіву становить 16 кг/га на глибину 1,5–2 см із міжряддям 45 см. Однак цей спосіб із вирізанням букетів проціджувачами і 30-сантиметровими вирізами в рядках нині виглядає застарілим. Сівалки точного висіву (ССТ-12В, СТВ-12 або SK-12FS) дозволяють скоротити витрати насіння вдвічі, обійтися без проріджувань разом з одночасним внесенням суперфосфату та коткуванням. Можна навісити на сівалку й бобіни зі стрічками крапельного зрошення, одночасно із сівбою, розкладаючи їх уздовж рядка.

 

Вибір сорту

 

Усі сучасні сорти можна поділити на 3 групи:

 

–  сорти з радянських часів: Бордо 237, Носівський плоский;

–  сорти іноземних фірм: Болтарди (Syngenta), Боливар (Nunhems), Бона та Цитадела (Moravossed), Боро F1, Бикорес, Водан F1, Пабло F1, Ронда F1, Таунус F1 (Bejo), Ліберо, Ларка, Лома (Rijk Zvaan), Ворриор F1, Лоретт, Нобол (Clause), Гарольд (Lark Seeds), Кестрел (Sakata) та ін.;

–  останні вітчизняні сорти: Сичовий, Акела, Андромеда, Багряний, Бастард, Гопак, Дій, Кадет, Кардинал, Торпедо, Чорномор.

 

Для одержання пучкової продукції лежкість не має великого значення. Більш важливими є стійкість до хвороб, придатність до машинного збирання, урожайність, соковитий темний м’якуш без концентричних кілець.

 

 

Після сівби

 

Оптимальна вологість ґрунту має бути постійною — 75–80% НВ. Потрібно виключити аміачну селітру, а після утворення 5–6 листків подавати комплексні добрива з усім набором елементів живлення, зі зменшеною кількістю азоту.

 

Навіть застосовуючи сівалки точного висіву, не обійтися без проріджувань, бо насіння буряка є супліддям, що дає 2–4 ростки. Із них потрібно залишити одну рослину (або брати одноросткові, знайти які важко). Проріджування традиційно проводять уздовжрядковими або автоматичними проріджувачами (УСМК-5.4А), які дають 8–10 рослин у 30-сантиметровому гнізді. Необхідність проріджування визначають індивідуально.

 

Після появи сходів мілко розпушують міжряддя. Для цього обирають культиватори-просапники з бритвами захватом 150 мм разом із плоскорізальними лапами. Розставляти робочі органи треба так, щоб з обох боків рядка була 8–10-сантиметрова зона. Отримала розповсюдження удосконалена модель культиватора УСМК-5,4А — марки КРШ-8,1Г (-01), який призначено для міжрядної обробки саме буряків, із міжряддям 45 см. Вдруге проводять культивацію за два тижні. Обидві культивації є ефективними проти бур’янів у міжряддях. У зоні рядка видалити їх важче.

 

Для пучкової продукції не рекомендовано застосовувати гербіциди. У разі крайньої потреби можна застосувати післясходовий «Бетанал»; біопрепарати «Вертицилін» проти попелиці, «Гаупсин» і «Мікосан» проти грибних хвороб, «Боверин» проти вовчка.

 

Збирання та доробка

 

Збирають буряки з гичкою, коли вони досягнуть у діаметрі 3–3,5 см. Для цього їх підкопують уручну або машинами СНШ-3 та СНС-2М.

 

За стандартом ООН/ЕЭК FFV-10 буряки поділяють на екстра (не менше ніж 3,5 см у діаметрі, вимиті від решток ґрунту), 1 і 2 класи (як вимиті, так і з рештками ґрунту). Коренеплоди мають бути свіжими, обводненими, без ознак в’янення та пошкоджень шкідниками й хворобами та тріщин, типових для сорту форми й забарвлення. Черешки гички обрізають, щоб на них лишилося не більше як 2 см.

 

Приймають буряки партіями. На відміну від моркви, у якої пучковою продукція вважається до 1 вересня, у буряка терміни до пучкової продукції фіксованої дати не мають, немає вимог і до розміру партії (у кг). Партією вважають будь-яку кількість одного сорту, що надійшла в одному транспорті й оформлена одним документом, в якому зазначають:

 

– назву й адресу відправника й одержувача;

– клас і сорт;

– вагу партії (кг);

– дату відвантаження;

– номер транспортного засобу;

– дані про пестициди, які застосовували, дату останньої обробки.

 

Забезпечити такі етикетки й миття коренеплодів можна лише на сортувальних пунктах, наприклад ПС-6, які доступні лише фаховим виробникам.

 

ГДК для пучкової продукції має бути не більшою за 1400 мг/кг сирої маси. Тобто за такого значення можна з’їсти не більше ніж 160 г коренеплода.

 

 

Юрій Слєпцов, канд. с.-г. наук, кафедра закритого ґрунту,

Іван Федосій, канд. с.-г. наук, кафедра овочівництва

Національний університет біоресурсів і природокористування України

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Плантатор та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал  Плантатор  з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ