Агромаркет

Проблема незареєстрованих паїв

Проблема незареєстрованих паїв

Через складність і надмірну бюрократизацію процедури державної реєстрації договорів оренди землі багато аграріїв використовують незареєстровані договори оренди для ведення господарської діяльності.
Позиція податкового органу в цьому питанні є досить категоричною. Наслідком зазначеної проблеми є позбавлення сільгосппідприємств податкових пільг: скасування Спецсвідоцтв з ПДВ та статусу платника фіксованого сільгоспподатку. Такими діями вищий податковий орган перекладає проблему несвоєчасної реєстрації договорів оренди на плечі платників податків, що, по суті, суперечить нормам чинного законодавства. Спробуємо роз’яснити ситуацію.
Одним зі спірних питань, що виникають на практиці при застосуванні спеціального режиму оподаткування ПДВ діяльності у сфері сільського господарства та фіксованого сільськогосподарського податку, є наявність зареєстрованого права оренди або договору оренди земельної ділянки для можливості застосування зазначених способів оподаткування сільськогосподарським товаровиробником.
Наразі позиція податкових органів, викладена у численних листах (останній – Лист №3339/6/15-33-15 від 4 березня 2013 року), зводиться до обов’язкової реєстрації прав на земельну ділянку для можливості перебування у статусі платника фіксованого сільськогосподарського податку або застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ.
Інша позиція викладена в інформаційному листі Вищого адміністративного суду України №2614/12/13-12 від 28 грудня 2012 року. У ньому йдеться, що кваліфікаційною вимогою для особи, яка претендує на набуття статусу платника фіксованого сільськогосподарського податку, є частка сільськогосподарського товаровиробництва, яка повинна перевищувати 75% загального обсягу доходу суб’єкта господарювання.
Податкове законодавство не вимагає державної реєстрації договору оренди земельної ділянки (паю) як обов’язкової ознаки для кваліфікації відповідної ділянки як такої, що перебуває у користуванні сільськогосподарського товаровиробника. Враховуючи пріоритетність застосування норм Податкового кодексу України перед нормами інших галузей права у регулюванні податкових правовідносин, варто визнати, що недотримання норм земельного законодавства щодо реєстрації права оренди земельних ділянок не може бути перешкодою для кваліфікації сільськогосподарських угідь як таких, що перебувають у користуванні товаровиробника, для цілей справляння фіксованого сільськогосподарського податку.
У податкових органів відсутні підстави для вжиття будь-яких негативних заходів до платників фіксованого сільськогосподарського податку та осіб, що застосовують спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість сільськогосподарської діяльності, у разі недотримання останніми норм земельного законодавства щодо реєстрації договорів оренди земельних ділянок, якщо при цьому дотримано вимог законодавства податкового. Отже, податковими органами не може бути прийнято рішення про скасування реєстрації платника фіксованого сільськогосподарського податку на тих підставах, що платником не дотримано вимог щодо реєстрації договорів оренди земельних ділянок, які використовуються для вирощування сільськогосподарської продукції рослинництва. Так само сільськогосподарська продукція рослинництва, вирощена платником фіксованого сільськогосподарського податку на будь-яких використовуваних ним земельних ділянках, у тому числі орендованих, незалежно від стану державної реєстрації відповідних орендних договорів, не може оподатковуватися за іншими правилами, ніж у режимі фіксованого сільськогосподарського податку.
Податкові органи наділені повноваженнями контролювати дотримання платниками податків норм податкового та окремих норм господарського законодавства у випадках, прямо передбачених законом. Функції контролю за дотриманням норм земельного законодавства до повноважень органів державної податкової служби не належить. Відповідно, порушення платниками норм іншого законодавства, дотримання якого не контролюється органами державної податкової служби, не можуть бути підставою для застосування відповідальності, передбаченої нормами Податкового кодексу України.

 

Дмитро Січкар, адвокат

 

газета “АгроМаркет”  травень, 2013 року

 

 

 

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ