Техніка

Правильне випоювання ЗНМ

Правильне випоювання ЗНМ

Часто отримання бажаних показників росту телят залежить не так від характеристик замінника молока, як від організації процедури його приготування та випоювання.

Правильне випоювання ЗНМ При використанні ЗНМ слід враховувати кілька факторів, які й визначають ефективність цього корму. Перший фактор — кількість сухої речовини в 1 л відновленого ЗНМ. Оптимальним вважається її вміст на рівні 125 г, що досягається при розведенні порошку водою у співвідношенні 1:8. Таке співвідношення треба витримувати при випоюванні ЗНМ з 7—8-го дня по 20—21-й день. Телятам старшим цього віку можна випоювати ЗНМ, розведений у співвідношенні 1:9, що буде відповідати вмісту приблизно 105—110 г сухої речовини в 1 л продукту. Розводити ЗНМ в більшій кількості води (з метою економії) не можна. Адже у ротовій порожнині теляти біля входу в гортань розташовані рецептори, що розпізнають і регулюють надходження рідини в той чи інший відділ складного шлунка за допомогою змикання стравохідного жолоба. Розпізнавання молока або його замінника і питної води відбувається по в’язкості рідини, яка залежить від вмісту в ній сухої речовини і температури. Нижньою межею, при якій можливо розпізнавання, є вміст не менш як 100 г сухої речовини в 1 л.
Наступний фактор — температура відновленого молока. Оптимальною є +38…+40 °С. Якщо температура розведеного ЗНМ буде нижчою, то частина енергії витратиться на підігрів молока до температури тіла, і тільки після цього почнеться перетравлювання поживних речовин.
Відновлюють ЗНМ у два прийоми. Спочатку зважують необхідну кількість порошку, потім змішують його з водою температурою близько +50 °С (змішування проводять до повного розчинення грудочок ЗНМ), потім додають решту більш прохолодної води, щоб перед випоюванням температура відновленого молока становила +38…+40 °С. Відновлюють ЗНМ безпосередньо перед випоюванням тварин.

Помилки при використанні ЗНМ

На багатьох українських фермах припускаються ряду помилок в організації випоювання замінників незбираного молока, які призводять до порушення травлення телят. Крім низької якості ЗНМ, слід сказати і про недотримання схеми годівлі. Так, телятам випоюють воду відразу після годівлі молоком (воду можна давати не раніше ніж через 1 годину після згодовування молока); дуже пізній початок випоювання ЗНМ (з 30-го дня життя теляти); ЗНМ дають тричі на день — в такому разі між годуваннями проходить дуже мало часу, а також відбувається зсув графіка годування (на 1—2 години); випоювання великих кількостей ЗНМ за один прийом (понад 4 л); низький вміст порошку на 1 л води; низька температура під час змішування (менш ніж 50 °С); недостатнє розмішування сухого ЗНМ у воді; відсутність практики використання замороженого молозива, що знижує імунітет телят; невідповідність кількості суміші для згодовування вазі теляти.
Правильне випоювання ЗНМ Отже, в перші два тижні життя, а також в період переходу з молока на ЗНМ можна випоювати максимум 2—2,5 л за один раз. Рекомендоване дозування — 1 кг сухої суміші на 8 л, у деяких випадках 9 л води, залежно від віку молодняку. Для оптимального розчинення сухого ЗНМ у воді слід використовувати лопатку, а ще краще — спеціальний змішувач. Важливо враховувати, що чим більше рослинного білка міститься в суміші (для старших телят), тим інтенсивнішим має бути розмішування ЗНМ для повного розчинення порошку. Випоювання, особливо в перші тижні життя, треба здійснювати за допомогою соскової напувалки.
Про деякі з перелічених помилок розповімо детальніше.

Низька температура ЗНМ у момент згодовування
Температура молозива (молока) повинна бути не нижчою за +36 °С і не вищою за +40 °С. Оптимальна температура молока при випоюванні телят має становити +37…+38 °С. За температури 35 °С молоко починає засвоюватися через 5 хв., за температури +20 °С — через 35 хв. і за температури +15 °С — тільки через 6 годин. Для контролю температури молозива, що випоюється, необхідно мати спеціальний термометр у чохлі, що захищає його від ударів.

Порушення режиму годівлі
У разі великих перерв між годуваннями відзначаються періоди посилення секреторної активності травних залоз, пов’язані з ендогенним збудженням харчового центру. Таке неодноразове порушення харчового центру може призвести до стомлення травних залоз. У цих умовах при подальшій годівлі ЗНМ може не виділитися необхідна кількість травних соків і порушитися травлення. Тому механізований процес годівлі телят найбільш прийнятний.
Неправильне згодовування
У перший місяць життя (молочний період) у передшлунки корм не надходить. Тільки за неправильного випоювання, коли теля п’є жадібно, великими ковтками, молоко може потрапляти в рубець, де воно піддається гниттю, що нерідко є причиною захворювань ШКТ. У багатьох господарствах ЗНМ дають телятам з відер, тоді як випоювання має проводитися за допомогою соскової напувалки, яку слід поміщати вище від голови теляти. У цьому разі спрацьовує «рефлекс стравохідного жолоба» — молочна суміш надходить в сичуг, де і перетравлюється. Ідеальний спосіб випоювання ЗНМ або молока — з відра з соскою, забезпеченою клапаном, який не дає зробити теляті великий ковток, запобігає утворенню казеїнових згустків.
Ефекту від застосування ЗНМ буде досягнуто тоді, якщо одночасно буде дотримано ряд умов:
– високий рівень менеджменту;
– хороша якість ЗНМ;
– хороша якість грубих і концентрованих кормів;
– оптимальні умови утримання тварин.
Замінники молока з низьким вмістом молочної основи і високим вмістом рослинних протеїнів, в основному білків сої, і ті, що мають у своєму складі кормові антибіотики, не здатні забезпечити правильний розвиток телят, а в господарствах буде складатися уявна картина благополуччя. Ефект, отриманий від таких продуктів, тимчасовий і сумнівний — при подальшому вирощуванні телят це призводить до великих економічних втрат за рахунок зниження рівня споживання кормів основного раціону і, як наслідок, недобору маси тіла та неготовності тварини до своєчасного плідного осіменіння.
Слід чітко пам’ятати, що успіх або провал молочної ферми через 2—3 роки залежить тільки від того, наскільки правильно організовано годівлю і вирощування телят сьогодні.

Переваги ЗНМ

Використання ЗНМ — одна з основних умов переходу на інтенсивне молочне скотарство (разом із цілорічною системою отелень, безприв’язним утриманням і однотипною годівлею корів). При вирощуванні телят на високоякісних повноцінних ЗНМ витрати молока можна обмежити до 60 кг при згодовуванні його тільки протягом перших 10—12 днів життя теляти.
Використання високоякісних замінників у годівлі телят має певні переваги:
– виключається передача захворювань від корови до телят (сальмонельозу, лейкозу тощо);
– склад партії ЗНМ завжди сталий та постійний;
– введення до складу ЗНМ вітамінно-мінеральних добавок також є суттєвою їх перевагою над молоком і гарантує належний розвиток тварин;
– скорочуються витрати на вирощування телят, оскільки ЗНМ в 1,3—1,6 раза дешевші від незбираного молока;
– мінімальна можливість потрапляння до організму телят з молоком (особливо збираним) антибактеріальних препаратів;
– швидше перетравлення казеїнових та альбумінових фракцій (в 2,3—3 рази), що у свою чергу стимулює споживання інших видів корму (концентратів, об’ємних кормів) і веде до раннього розвитку рубця у телят і отримання оптимальних приростів. Розвиток рубця, як відомо, забезпечує подальше збільшення вимені та надоїв майбутніх корів.
В Україні ринок замінників молока невпинно зростає, забезпечуючи стійке зростання виробництва товарного молока та прибуток тваринників. Але, на жаль, останнім часом на цьому ринку простежуються тенденція до зниження якості продукту заради зниження ціни. Спробувавши неякісні замінники, вклавши кошти і не отримавши бажаних приростів, керівники господарств розчаровуються у ЗНМ. Тож при виборі замінника слід знати, що високоякісні продукти створюють тільки на молочній основі з додаванням необхідної кількості рослинних компонентів.

 

Микола Прітикін, канд. вет. наук

журнал “The Ukrainian Farmer” квітень, 2013 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “The Ukrainian Farmer” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines .   Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ