Елеватор

Не витримала стеля

Не витримала стеля

Провал стелі металевого силоса спонукає господарство відповідальніше ставитися до постачальника обладнання та  монтажно-будівельних робіт на зерносховищах.

Будівництво металевих силосів для зерносховищ має низку вимог, котрі є обов’язковими для виконання. Вони зібрані в так званих БНіПах, добре відомих (хочеться в це вірити) всім професійним будівельникам. Проте, на жаль, чимало керівників господарств все ще вважають, що процес будівництва можна «пришвидшити» та «здешевити». «Допомагають» їм у цьому окремі підприємці, що вміють добре орієнтуватися в слабостях аграріїв. Вони пропонують дешеві та швидкі варіанти будівництва нових металевих споруд, заявляючи, що замовник лише виграє від подібних переваг. І однією з ланок, що часто піддається «оптимізації», є стеля.
Не витримала стеля Що може трапитися в результаті економії на міцності стелі, ми мали змогу спостерігати буквально нещодавно, в березні цього року. В одному з господарств під вагою снігових мас впали стелі майже нових 5-тисячніх силосів. Отримані нами фотознімки демонструють цей нещасний випадок.

На фото 1, видно ситуацію до руйнування – влітку 2012 року. А на наступних знімках показана картина провалу стелі під вагою снігу. Кількість опадів була досить значною: за оцінками, сніговий покрив сягав товщини 1-1,2 метра. Утім, стеля сховища, якби була збудована за правилами, мала витримати подібні навантаження. Але бачимо, що вона не витримала, почався процес зламу металевих вставок і ребер жорсткості профілю секторів стелі, вона розломилася. Естакада над силосом також прогнулася, відбулася деформація першого ряду бічних стінок силосу. Об’єкт набув аварійного характеру і потребує негайного ремонту.

       Пояснення операторів господарства та думки фахівців

До наших рук потрапили не лише фотоматеріали, а й окремі письмові пояснення працівників господарства, де трапилося провалювання стелі силоса. Ось окремі рядки цих пояснень: «…накопиченню снігу, що призвело до подібних наслідків, могла сприяти низька продуваємість території вітрами через наявність поряд лісосмуги. Висота крон дерев, що розташовані поряд з силосами, перевищує висоту стелі сховищ. Тому для уникнення подібних випадків у майбутньому пропонується спиляти верхівки дерев до потрібного рівня. Також не допускати накопичення снігу на стелях сховищ вище рівня 1 метра».
Звичайно, це досить оригінальні пояснення причин аварії, що принесла збитки господарству на великі кошти. Тепер потрібні час та гроші для відновлення об’єкту. Про втрачене зерно взагалі не згадуємо – пропало там кілька тисяч тонн…

Коментарі фахівців елеваторного ринку щодо подібних речей жорсткі та конкретні. Так, Анатолій Купрієвич, керівник проектного підприємства з Миколаєва говорить, що наведені фотознімки та коментарі представників господарства красномовно свідчать про бажання приховати реальну проблему. А вона полягає в тому, що стеля на поломаних силосів була слабкої конструкції, та не змогла витримати природні снігові навантаження кліматичної зони де їх встановлено, тоді як конструкція силосу повинна витримувати і навантаження від обладнання, встановлених термопідвісок, а також й природні (в тому числі снігові та вітрові навантаження) відповідно до кліматичних умов області, де вони розташовані. Все це прописано у відповідних нормативних документах, і нехтування цими вимогами рано чи пізно приводить до великих збитків.
Дмитро Шкорупєєв, керівник багатьох проектів щодо створення нових елеваторів, наголосив, що вже час переглянути деякі норми снігових навантажень. Якщо середніми з них вважалися 144 кг/м², то зараз треба говорити про 180-200 кг/м², а в деяких випадках і навіть більших показниках. З іншого боку, він радить господарствам виконувати. Тоді, принаймні, вони зможуть розібратися, що і як їм треба будувати. Не витримала стеля

Інший фахівець ринку з Полтавщини – Олексій Харсун – зазначив, що причин подібних аварій може бути кілька. Одна з них полягає в помилці в проекті, наслідком чого стало відхилення споруди. Далі викривилася геометрія і, за виникнення навантаження, почався процес руйнування. Інша можлива причина – брак якісних послуг з шеф-монтажу зерносховища. Часто за виконання цих робіт беруться компанії, що не мають відповідного досвіду робіт та ліцензій. І останній фактор – низька якість робіт з геодезії та геології ґрунтів, де планували встановлення сховищ.
Звичайно, від усіх проблем не завжди вдається перестрахуватися, і щось та й заважає працювати. Але, сподіваємося, що подібних випадків з падінням стель силосів господарства уникатимуть, враховуючи, що розплачуватися за відновлення металевих споруд доведеться їм самим.

 

 

 

Володимир Євтушенко

журнал “The Ukrainian Farmer” квітень, 2013 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “The Ukrainian Farmer” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines .   Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ