Овочі-Ягоди-Сад

«Овочева майстерня»: готуємося до євростандартів

Компанія «Сингента» 14-го лютого в Херсоні зібрала сільгоспвиробників Півдня України на традиційну «Овочеву майстерню». Цього разу акцент був зроблений на безпечності  готової до споживання продукції, що прямо пов’язано із безпечністю засобів захисту рослин. Звісно, не обійшлося без практичних порад і прогнозів щодо ситуації на полях у прийдешньому сезоні.  

  

На шляху до нових нормативів

Уже не вперше компанія «Сингента» для обговорення з учасниками ринку пропонує теми, що стосуються гармонізації українського законодавства з європейським. Зокрема, гармонізація нормативів щодо залишків пестицидів України та Євросоюзу має відбутися 2020 року. У результаті цього процесу деякі пестициди будуть заборонені, але проблем у фермерів не повинно бути: портфель препаратів компанії «Сингента» в Україні доволі широкий, вона зможе запропонувати нові, більш безпечні продукти. Водночас позитивним моментом для українських фермерів стане те, що завдяки безпечнішим ЗЗР якість їхньої овочевої продукції зросте, а відтак збільшаться перспективи для експорту в ЄС.

— Українське овочівництво після втрати російського ринку просто змушене шукати нові канали збуту. Вихід на експортні ринки передбачає не тільки отримання якісної продукції, але й її відповідність вимогам країн-імпортерів, зокрема щодо залишків пестицидів, — розповів менеджер із розвитку засобів захисту рослин у Східній Європі компанії «Сингента» Олександр Бондар.

Щоб досягти успіху в торгівлі з європейцями, слід грати за їхніми правилами. Європейські ритейлери та оптові ринки обов’язково перевіряють на пестицидні залишки всю плодоовочеву продукцію, яка потрапляє на їхні полиці, щоб бути впевненими у безпечності товару для покупців.

Компанія «Сингента» має в Європі програму «Фрут кволіті контракт». Аналогічну програму пілотно запровадять і в Україні. Вона полягає в гарантованому отриманні фермером якісної продукції, яка може експортуватися в ту чи іншу країну світу.

Ефективний захист

Питання пестицидних залишків і безпечності плодоовочевої продукції напряму пов’язане з коректним внесенням ЗЗР під час вегетації рослин.

— У побудові системи захисту рослин компанія «Сингента» завжди наголошує на комплексному рішенні. Купівля одного, навіть найкращого продукту, не дає гарантії високого врожаю та якості продукції за прийнятної собівартості, — підкреслив технічний експерт напряму «Овочі та картопля» компанії «Сингента» Володимир Борисенко. — Успіх складається з багатьох ланок. Без належного захисту неможливо вийти на високий результат, адже у вегетаційний період на культурі присутні патогени: як шкідники, так і хвороби. Вони стають причиною зменшення кількості та погіршення якості врожаю.

Для захисту рослин можна використовувати оригінальні продукти R&D-компаній, таких як «Сингента», а також дженерики. Відмінність у тому, що оригінальні продукти досліджують багато років на різних культурах, в умовах різних країн, зокрема в Україні, тоді як дію дженериків зазвичай не досліджують. Ці препарати не можуть гарантувати стабільність дії, тому фермерам доводиться збільшувати кількість обробок, внаслідок чого зменшується рентабельність: зростають витрати на сам препарат, на пальне й амортизацію техніки. При цьому залишається ризик появи хвороб, а продукція не має гарантії якості.

Будувати систему захисту на основі оригінальних продуктів значно доцільніше, але й тут слід враховувати фактори, що зменшують термін дії препаратів: температуру повітря, вологість та інтенсивність росту рослин. Щоб у системі не з’являлися прогалини, краще одразу планувати її з перекриттям попередніх обробок. У такому разі рослина стає неприступною для шкідників та патогенної мікрофлори.

Володимир Борисенко також навів результати дослідження різних систем захисту: на основі дженериків, на основі оригінальних препаратів, але зі значними розривами між обробками, та систему з перекриттям дії одних пестицидів іншими. На дослідній ділянці, де картоплю по картоплі вирощували протягом чотирьох років, внаслідок чого посіви були заражені фітофторозом, альтернаріозом і паршею, найкраще себе показала система, де застосовували оригінальні препарати з перекриттям дії одних продуктів іншими.

Особливості захисту томатів

Володимир Борисенко та Олександр Бондар розповіли про системи комплексного захисту томатів компанії «Сингента» від початку росту й до збирання врожаю.

— Ефективність захисту в кращому разі на 50% залежить від препарату, решта — від термінів його застосування, налаштування обприскувачів та інших факторів, — наголосив Олександр Бондар.

Першим етапом захисту томатів є замочування коренів розсади в розчині Актари, який захищає від попелиць. При цьому концентрація тіометаксану в маленькій рослині буде максимальною, адже площа листків у цей час мала, тож обробка розпилюванням буде неефективною.

У подальшій боротьбі з лускокрилими часто застосовують препарати-інгібітори хітину. Обробки важливо проводити вчасно. Для цього моніторять кількість шкідників за допомогою феромонних пасток, маркують рослини з яйцекладками і спостерігають за розвитком шкідників. Тоді інсектициди можна застосовувати з максимальною ефективністю, а не «гасити пожежі» фосфорорганічними речовинами.

У разі заселення томатів кліщами ефективний Вертімек. Варто знати, що додавання прилипача додає 30% до ефективності цього препарату.

Проти фітофтори, альтернарії та для профілактики бактеріальних інфекцій можна застосувати Пергадо –– продукт із двома компонентами: мандіпропамідом та оксихлоридом міді.

Основою фунгіцидного захисту є відомий системний препарат Ридоміл Голд. Його слід застосовувати на початку сезону. У другій половині вегетації обробляти ним рослини не бажано, оскільки в плодах можуть виявлятися залишки препарату. Натомість можна використовувати Ревус Топ, Квадріс Топ, Пергадо.

Нюанси захисту картоплі

Південь є основним регіоном виробництва ранньої картоплі та картоплі, що вирощується в два обороти. Обробка бульб і ґрунту перед висаджування картоплі і під час нього забезпечує максимальний захист від хвороб і шкідників. Актара, Селест Топ, Круїзер борються також із попелицями й цикадками, які є переносниками вірусів. На відміну від пошкоджень, зроблених колорадським жуком, пошкодження сисними комахами непомітні, але їхні результати — зараження вірусами — можуть виявлятися тільки наступного року.

Після внесення гербіциду, коли рослина має висоту до 15 см, рекомендовано застосовувати стимулятор росту Ізобіон. Якщо фермер хоче закласти більше бульб на рослині, Ізобіон застосовують повторно у фазу цвітіння.

Найбільш шкодочинними в період вегетації картоплі є дві хвороби: фітофтороз і альтернаріоз. Ридоміл Голд –– один із двох системних фунгіцидів у світі, він добре стримує фітофтороз, може боротися з альтернаріозом. Його застосовують на початку сезону. У разі вторинного ураження листя в полі краще працювати препаратом Ревус Топ.

Від шкідників у період вегетації застосовують Актару, Карате Зеон, Енжіо та Дітан. Цього року в систему захисту картоплі включений новий препарат — Ампліго. Він має дві діючі речовини: хлорантраніліпрол і лямбда-цигалотрин. Завдяки цьому має нокдаун-ефект і закриває всі фази розвитку шкідника. Дієвий навіть за температури 27 °С, стійкий до змивання.

На насіннєвих ділянках критично важливо видаляти бадилля. Для цього використовують контактні десиканти, які не мають пестицидних залишків. Для якісної обробки двічі використовують Реглон.

 

Практичний досвід

Менеджер із продажу компанії «Сингента» Юрій Устюжанін, який донедавна працював головним агрономом в компанії, що спеціалізувалася на вирощуванні ранньої та надранньої продовольчої картоплі і сировини для виробництва чіпсів, поділився технологією виробництва.

— Надранню картоплю та більшу частину ранньої підприємство продавало митою. Всі пошкодження та плями від хвороб на такій одразу помітні, тому був потрібен ретельний захист від шкідників і хвороб. Він на 75% складався з продуктів компанії «Сингента», — підкреслив спеціаліст.

У гонитві за ранньою врожайністю та рентабельністю картоплю висаджували дуже рано: так, у 2013 році садити почали 22 лютого. Висаджування в прохолодну і перезволожену землю могло спровокувати розвиток ризоктоніозу, тому важливою була якість протруювання. Для цього використовували препарат Селест Топ.

Після яровизації протягом 30–40 діб картоплю в пластикових ящиках замочували в ємності з розчином протруйника із додаванням стимуляторів росту та мікродобрив. Після того дві доби бульби підсушували, адже висаджування їх вологими після обробки провокує розвиток бактеріозів та інших хвороб.

Для вирощування надранньої картоплі, якщо її викопують до 25 травня, не потрібна інсектицидна обробка. Тіаметаксам, що міститься в протруювачі, чудово стримує шкідників.

Через різкий перехід із зими в літо в умовах перепаду вологості ніжна шкірка картоплі лопається, і всередину бульб потрапляє інфекція, внаслідок чого починається масове ураження паршею. Найкращим засобом проти цієї хвороби є агротехніка, спрямована на підтримання рівномірної вологості ґрунту, тому картопляні поля слід поливати ще до появи сходів. З урахуванням зрошення Селест Топ тримався на бульбах довше, ніж конкурентні препарати.

Застосування гербіцидів було проблематичним, адже надранні та ранні сорти картоплі чутливі до метрибузину, який пригальмовує їхній ріст на кілька днів. Для господарства це було неприпустимо. Проблему вирішило застосування препарату Приместра TZ Голд. Крім того, гербіцид чудово працював по пасльону чорному, який виполювати вручну дорого, а традиційні засоби на ньому малоефективні. Вносили Приместра TZ Голд у нормі 4 л/га. Поля були чистими, на деяких навіть не застосовували Тітус як страховий гербіцид.

В умовах короткої ротації та зрошення на полях мали підвищений інфекційний фон. Проблеми із захворюваннями картоплі допомагали вирішувати препарати Селест Топ, Ридоміл Голд. Надранню картоплю два роки поспіль вирощували з однією фунгіцидною обробкою системним препаратом. Ділянки картоплі, які викопували пізніше, обробляли препаратами Ревус і Ревус Топ.

На ранній картоплі, яка достигала в період масового розселення колорадських жуків, використовували інсектицид Ампліго. На насіннєвих посівах додавали інсектицид Енжіо та фунгіцид Юніформ.

Десикацію проводили на чіпсовій і насіннєвій картоплі. Використовували Реглон, вносили порційно. Оскільки кущі дуже потужні, то обробляли тричі: 0,7; 0,9 і 1,1 л/га з інтервалом 3–4 дні. У такий спосіб ефективно і м’яко підсушували кущ. Якщо обробляти за один раз повною нормою, є ризик опіку пуповинної частини бульб.

Завдяки застосуванню продукції від компанії «Сингента» перший урожай отримували 25-го травня — від 20 т/га, ранні високоінтенсивні сорти в червні давали по 35–40 т/га. Підсумкова врожайність сортів Лаперла й Аризона сягала 60 т/га. Готову продукцію перевіряли лабораторно, всі показники були в нормі.

 

Побачити проблему

Сім років тому компанія «Сингента» розробила програму «АгроГід», яка включає послуги діагностичних центрів, що допомагають овочівникам діагностувати проблеми на полі й пропонують рішення для їх розв’язання.У компанії «Сингента» працюють чотири діагностичні центри: у Харкові, Хмельницькому, Одесі та Білій Церкві, кожен із них спеціалізується на різних методах досліджень.

— Важче побачити проблему, ніж вирішити її, — підкреслила менеджер Одеського діагностичного центру компанії «Сингента» Ольга Жужуян. — Саме тому діагностиці має бути приділена особлива увага.

Якщо раніше фермери замовляли діагностику через менеджера з продажу, то зараз учасники програми «Агроліга» роблять це через сайт agroliga.in.ua. Отже, фермери можуть самі обирати діагностичний центр залежно від завантаженості лабораторій та логістики, а результати побачити в особистому кабінеті одразу, порівняти їх із попередніми.

Крім того, фахівці з ТОВ «Прайм Лаб Тек» вперше розповіли виробникам овочів Південного регіону про те, як вони роблять аналізи на пестицидні залишки та співпрацюють з провідними торговельними мережами.

Перспективи овочів

Менеджер із маркетингу напряму «Насіння, овочеві культури» компанії «Сингента» Євген Колінько презентував прогноз ринку овочевих культур та перспективні гібриди овочів. За його словами, посіви моркви цього року зростуть на 11%, посіви огірків будуть на минулорічному рівні, площі під цибулею збільшаться на 8%, буряків столових зростуть на 9%. Посіви цукрової кукурудзи збільшаться на 2,5% за рахунок переробників, які знайшли нові ринки збуту: Ізраїль та Канаду.

Площі томатів відкритого ґрунту зменшаться на 3%, а томатів закритого ґрунту лишаться на рівні минулого року. Посіви гібридних кавунів зменшаться на 10%, оскільки торік не заробили ті, хто вирощував кавуни на поливі й мульчувальній плівці, а мали прибуток фермери на богарі. На 5% зменшаться посіви білоголової капусти через нестачу робочої сили та ріст пошкоджень трипсами.

Також Євген Колінько згадав про цікаві новинки серед насіння. Наприклад, новий гібрид кавуна Мірсіні F1виділяється серед конкурентів унікальним рубіновим кольором м’якуша і темно-зеленим кольором шкірки. Гібрид середньоранній, достигає за 63-64 дні від висаджування розсади. Плоди важать 8-10 кілограмів, чудово транспортуються. Минулого року компанія вивела на ринок безнасінний кавун  Фасинейшен  F1,  який дав 75 т/га на першій вибірці, і ще 10 т/га — на другій. Цей гібрид вважається еталоном смаку безнасінних кавунів у світі і підтвердженням цього є той факт, що в одного з українських фермерів клієнти з Великобританії замовляли лише його.

У підсумку зазначимо, що програма «Овочевої майстерні» була традиційно насиченою. Оскільки захід був сфокусований на безпечності продуктів харчування, особливу увагу організатори приділили дискусійній панелі на цю тему з виробниками овочів. Питання безпечності буде вкрай актуальним для українського овочевого ринку протягом найближчих кількох років і стосуватиметься всіх його учасників, тож обговорення триватимуть.

Геннадій Гнип

журнал “Плантатор”, березень 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ