Овочі-Ягоди-Сад

Ранні буряки

Ранні буряки

Для отримання ранньої пучкової продукції столові буряки висівають під зиму або рано навесні.

Використання 

У столових буряків в їжу використовують все: і листки, і коренеплоди. У листках міститься величезна кількість вітаміну А. Червоний колір коренеплодів столових буряків забезпечує хімічний елемент бетаїн, який є сильним антиоксидантом. Вони також містять калій, кальцій, магній, фосфор, йод, нікотинову кислоту, фолієву кислоту, пектини, глюкозу, фруктозу, вітамін А, вітамін В9, вітамін С, грубі волокна. Лікувальний вплив на організм мають буряки у свіжому й переробленому вигляді. Особливо цінним є отримання ранньої пучкової продукції навесні. 

Пучкова стиглість настає через 40–60 діб після сходів і триває 70–80 діб. Коренеплоди в цій фазі досягають розміру 2–3 см. Скоростиглість, продуктивність, смакові якості коренеплодів залежать від сорту. Урожайність хоч і залежить від умов вирощування, однак визначається в основному генетичним потенціалом. 

Буряки вимогливі до родючості ґрунту. Слід підбирати для їх вирощування багаті на органіку ґрунти, з глибоким орним шаром. Кращими для вирощування є родючі суглинки, супіски, чорноземи з дрібногрудкуватою структурою. Краще уникати важких, кислих і заболочених ґрунтів, які значною мірою впливають на врожайність, а також погіршують якість коренеплодів.

Ранню продукцію буряків столових можна отримувати розсадним способом вирощування, ранньовесняною сівбою або підзимовими посівами. 

Безрозсадна технологія 

Вибором оптимального строку сівби можна регулювати вирощування буряків столових за призначенням. Для отримання ранньої пучкової продукції насіння починають сіяти, коли верхній шар ґрунту прогрівається до температури 6–8 °С. Сходи з’являються на 15–18 добу. Під час проростання та вкорінення сходів буряки вимогливі до вологості ґрунту. Коли рослини добре укорінені, вони легко витримують тимчасову посуху. Оптимальна передпосівна вологість ґрунту — не нижче 75–80% НВ. 

Для одержання пучкової продукції рекомендується густота рослин 1–1,2 млн шт./га. Насіння сіють широкорядковим (45–60 см), широкосмуговим (ширина смуги — 10–12 см) або стрічковим (20–50 см) способами. Глибина загортання — 2–3 см. До і після сівби проводять прикочування. На перших днях росту рослинам потрібна гарна структура верхнього шару ґрунту й забезпеченість поживними речовинами, зокрема фосфором. У фазі утворення 2–3 справжніх листків треба подбати про азотне підживлення. 

Під зиму буряки столові висівають пізно восени, перед настанням морозів, у листопаді — на початку грудня за  температури повітря 1–3 °С. Якщо сіяти раніше, може бути завчасне проростання насіння, що зумовлює загибель рослин узимку. 

Найкращий ґрунт для підзимової сівби — легкий за механічним складом. Восени під оранку вносять мінеральні добрива, а восени — азотні або комплексні. Насіння використовують із високою схожістю. Посівний матеріал бажано протруїти Фундазолом. Норма висіву насіння багаторосткових сортів становить 15–18 кг/га, одноросткових — 10–11 кг/га. Ділянку під буряки слід вибирати незабур’янену, оскільки гербіциди під ранню продукцію не можна вносити. Весною, коли ґрунт починає підсихати, його боронують легкими боронами. 

Розсадна технологія 

Для отримання максимально раннього врожаю пучкової продукції буряки вирощують через розсаду в теплиця або парниках. Найбільш енергоефективним є безгорщечковий спосіб. Насіння висівають у ґрунт за 25–30 діб до садіння розсади. Міжряддя роблять завширшки 5–6 см, відстань між насінинами в рядку 2–3 см. У цей період від початку сходів до утворення коренеплодів буряк розвивається за температури 15–18 °С. Оптимальною для росту рослин є температура 15–25 °С, однак розетка швидше наростає за температури 20–30 °С. 

Коли минає загроза заморозків, розсаду садять у відкритий ґрунт. За кілька діб до садіння рослини загартовують, корінці й листки вкорочують на 2/3 довжини. Розсада в цей період має бути 45–60-денною у фазі 3–6 справжніх листків, яку садять на відстані 5–7 см у лунки. Рекомендована відстань між рядками становить 35–50 см. 

Використання агроволокна 

Ще одним із технологічних прийомів отримання ранньої пучкової продукції є використання агроволокна. 

Для пришвидшення появи сходів навесні посіви укривають найтоншим агроволокном. Формування врожаю прискорюється на 7–10 діб, також рослини захищені від блішок. Посіви вкривають одразу після розмерзання і часткового підсихання ґрунту. Частого відкриття посіви не потребують, оскільки рослини ростуть і самі піднімають агроволокно. Відкривають тільки для проведення технологічних операцій. 

Під агроволокном підвищується максимальна денна температура і відносна вологість повітря, тобто створюються умови для пришвидшення одержання ранньої продукції, а також поліпшення її якості. 

До недоліків застосування агроволокна можна віднести зниження освітленості, створення умов для посилення активності шкідників, зокрема вовчків, слимаків, личинок хрущів, совок. Підвищена вологість провокує розвиток бактеріальних і грибних хвороб. 

Збирання врожаю 

Коли діаметр коренеплодів досягає 2–3 см, столові буряки виривають з гичкою. Коренеплоди миють, зв’язують у пучки, затарюють і відправляють на реалізацію. 

Людмила Терьохіна, канд. с.-г. наук

Інститут овочівництва і баштанництва НААН 

журнал “Плантатор”, березень 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ