Агромаркет

Огляд ринку у квітні та травневий прогноз

Огляд ринку у квітні та травневий прогноз

Динаміка цін на пшеницю Пшениця
Остання торговельна сесія березня на CBOT принесла на ринок пшениці багато цінових коливань та паніки. Згідно зі звітом USDA, кількість перехідних залишків культури помітно збільшилася, що змусило трейдерів зернового ринку масово продавати свої контракти. За торгові сесії 28 березня та 1 квітня котирування травневого контракту на пшеницю впали на 9,85%, показавши мінімальну величину в 242,36 дол./т. Однак після цього котирування почали зростати, і весь квітень торги проходили у відносно вузькому ціновому діапазоні. Поточна ціна травневого контракту становить 257,21 дол./т.
Невпевненість та різкі цінові коливання характерні для тих періодів на ринку, що передують зародженню нового тренду. Початок зростання цін неминучий, і це добре видно з динаміки торгів липневими контрактами, ціна на які становить 6,99 дол./бушель, а кількість відкритих позицій — 215 тис. контрактів. Унаслідок паніки продаж на ринку зріс, що дало змогу основним гравцям придбати велику кількість контрактів. Підтвердженням цьому є інформація про Китай, який закупив майже 1 млн т пшениці з США в період вищезгаданого падіння цін. Прогноз по ринку пшениці позитивний. Котирування в травні будуть зростати до рівня 286,6 дол./т.

Динаміка цін на кукурудзу Кукурудза
З 28 березня по 5 квітня ф’ючерсний контракт СВОТ на кукурудзу з поставкою у травні подешевшав на 14,3%, показавши мінімальну ціну 6,26 дол./бушель. Такого рекордного розпродажу не було з вересня 2011 року. Далі почався технічний відкат, і ціна більшу частину квітня утримувалася на рівні 6,5 дол. (255,89 дол./т). Поточна ціна травневого контракту становить 6,46 дол./бушель (254,32 дол./т).
 Причиною такого масового розпродажу на ринку кукурудзи стало те, що до відомостей про врожаї та кінцеві залишки було додано інформацію про вихід з резерву великої кількості посівних площ у США, які, за прогнозами, мали відійти під посіви кукурудзи. Це справило ефект «бомби» на біржових майданчиках, і в паніці трейдери почали розпродавати свої позиції по кукурудзі.
Ринок, незважаючи на наслідки «великого розпродажу», виглядає слабким, попит відсутній. Це призведе до подальшого зниження цін до рівня 6 дол./бушель (236,21 дол./т), де і буде вирішуватись доля котирувань. Можливо, зростання цін на пшеницю у травні традиційно підтягне за собою котирування ф’ючерсів на кукурудзу.

Динаміка цін на сою Соя
Котирування ф’ючерсних контрактів СВОТ на сою в квітні перебували здебільшого в червоній зоні. Кінець березня та початок квітня був невдалим для багатьох операторів цього ринку, оскільки ціна травневого контракту знизилась з 28 березня по 5 квітня на 6,45%. Досягнувши рівня в 13,54 дол./бушель (497,66 дол./т), ринок розвернувся і пішов вгору. Поточна ціна травневого контракту становить 14,15 дол./бушель (520,07 дол./т).
 Причиною падіння був звіт USDA та масовий розпродаж на зернових ринках. Однак, незважаючи на велику кількість пропозиції на ринку в першій половині квітня, чіткого знижувального тренду немає. Ринок сої з жовтня 2012 року перебуває у флеті (боковий рух цін). Діапазон коливань відносно невеликий — у межах 13,50—14,70 дол./бушель (496—540 дол./т). Технічно на ринку більше пропозиції, ніж попиту, що є сигналом до зниження.
Прогноз по ринку сої в травні різноспрямований. Рівень ціни 13,50 дол./бушель (496 дол./т) буде протестовано на початку травня, після цього і визначиться подальший рух котирувань.

Динаміка цін на ріпак Ріпак
Котирування травневого контракту на ріпак, що торгується на MATIF у квітні, переважно знаходились у зеленій зоні. Розпочавши місяць з позначки 475 євро/т, ціна знижувалась до рівня 465 євро і зараз становить 482 євро/т. Активність торгів травневим контрактом низька, оскільки підходить дата його виконання. Торги ф’ючерсним контрактом на ріпак з поставкою в серпні проходять активніше, його поточна ціна становить 432,75 євро/т .
Сьогодні на європейському біржовому ринку ріпаку немає чіткої тенденції руху цін. Відсутність новин від виробників ріпаку та оцінок врожаїв робить біржові торги ріпаком малоліквідними та вразливими до зовнішніх чинників.
Прогноз по ринку ріпаку в травні невизначений. Котирування будуть рухатись в діапазоні 426—440 євро/т до появи суттєвих новин про середню врожайність, стан посівів та експортні квоти.

Динаміка цін на цукор Цукор
Торги ф’ючерсними контрактами СВОТ на цукор у квітні проходили зі змішаними тенденціями. Квітень ціна травневого контракту розпочала з відмітки 390 дол./т; найнижче значення ціни у цьому місяці становило 385,15 дол./т, найвище 400,14 дол./т. Поточна ціна травневого контракту становить 390,88 дол./т та торгується без визначеної тенденції. Активність торгів травневим контрактом падає через наближення строку його виконання, кількість відкритих позицій становить 79 тис. контрактів.
Торги ф’ючерсним контрактом з поставкою в липні проходять активніше. Тут кількість відкритих позицій становить 432 тис. контрактів, поточна ціна 390,22 дол./т. Відсутність визначеного тренду на ринку сприяє спекуляціям на ринку.
Котирування ф’ючерсних контрактів СВОТ на цукор знаходяться в затяжному знижувальному тренді, і поточна ціна цукру дорівнює цінам листопада 2010 року. Відвертих сигналів на зниження немає, і технічно на рівні в 17,50 центів відбуваються покупки, тобто йдеться про короткостроковий підвищувальний тренд від рівня 17,50 (385 дол./т).
Прогноз по ринку цукру на травень невизначений з короткостроковою тенденцією до зростання. Котирування липневого контракту на цукор зростуть до рівня 18—18,10 центів/фунт (396—399 дол./т).

Олексій Кулішов, аналітик ринку

газета “АгроМаркет”  травень, 2013 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ