Агромаркет

Як працювати з офшором

Як працювати з офшором

Фінансова криза на Кіпрі тримала в напрузі весь світ у першому кварталі поточного року і підірвала довіру не лише до банківського сектора цієї країни, а й до її можливостей як офшору. Зокрема, українські компанії звернули увагу на Люксембург як альтернативу середземноморській острівній державі. Втім, на думку юристів компанії «Василь Кісіль і Партнери», існують схеми, що дозволяють продовжити роботу з Кіпром, наприклад через так звані інститути спільного інвестування.

Українські агрохолдинги часто використовують так звані інститути спільного інвестування, а саме – пайові венчурні фонди, що перебувають в управлінні компанії з управління активами. Інститути спільного інвестування іноді називають українським внутрішнім офшором, що дозволяє знизити податкове навантаження усередині групи. Зокрема, така модель дозволяє істотно знизити податкове навантаження на суму доходу, одержуваного у вигляді орендних платежів, а також розширити можливості фінансування проекту нерезидентом.
Для цілей транзакцій в аграрному секторі припустімо, що засновником компанії з управління активами (далі – КУА), яка створюється у формі товариства з обмеженою відповідальністю, буде кіпрська холдингова компанія. Інвестиційні сертифікати, випущені КУА, можуть бути розміщені на кіпрську холдингову компанію, а можуть бути придбані безпосередньо бенефіціарами.
Орендні платежі, одержувані інвестиційним фондом, в інтересах якого діє компанія з управління активами, включаються до складу коштів спільного інвестування і не підлягають оподаткуванню податком на прибуток. Операція з оренди нерухомості буде об’єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20% з правом віднесення сум сплаченого ПДВ на збільшення податкового кредиту.
Репатріація прибутку, акумульованого в активах інвестиційного фонду, може здійснюватися за допомогою: (а) виплати дивідендів на інвестиційні сертифікати; (б) викупу інвестиційних сертифікатів.
Виплата КУА дивідендів за рахунок коштів інвестиційного фонду на користь кіпрського холдингу обкладається податком на репатріацію на території України за ставкою 0%. При цьому КУА звільнена від оплати авансового внеску з податку на прибуток на відміну від товариства з обмеженою відповідальністю. Оподаткування доходу, отриманого кіпрською холдингової компанією від української дочірньої компанії як дивіденди і відсотки, здійснюється за ставкою 0% на території Республіки Кіпр
В основі податкових переваг інститутів спільного інвестування закладено низку преференцій, які прямо законодавчо визначені, а саме:
– виключення зі складу доходу коштів спільного інвестування, а саме: (а) коштів, залучених від інвесторів фонду при розміщенні інвестиційних сертифікатів фонду; (б) доходів від здійснення операцій з активами фондів; (в) доходів, нарахованих на активи інституту спільного інвестування; – звільнення від нарахування та внесення до бюджету авансового внеску з податку на прибуток у разі виплати дивідендів власникам інвестиційних сертифікатів КУА;
– при виплаті дивідендів на користь фізичних осіб – власників інвестиційних сертифікатів, застосовується пільгова ставка податку з доходів фізичних осіб у розмірі 5% від суми нарахованих дивідендів, в той же час КУА виступає податковим агентом з нарахування та утримання ПДФО;
– ряд операцій, здійснюваних КУА в інтересах і за рахунок венчурного фонду, не є об’єктом оподаткування ПДВ (позики, операції з цінними паперами, факторингові операції тощо).
Активи венчурного фонду можуть бути повністю представлені корпоративними правами компаній, які входять до групи, і при цьому таке володіння не підлягає погодженню з Антимонопольним комітетом України відповідно до ст. 5 Закону України «Про захист економічної конкуренції» і не призводить до формування пов’язаності юридичних осіб.
Структурування агрохолдингу через КУА (ВФ) може дозволити досягти таких цілей:
Ціль № 1. Конфіденційне володіння активами. Якщо в активи венчурного фонду будуть придбані корпоративні права КУА, а інвестиційні сертифікати фонду будуть розміщені на засновників КУА, то буде досягнутий замкнутий ланцюжок корпоративного володіння. Завдяки створенню замкнутого ланцюжка корпоративного володіння групою вдається уникнути розкриття інформації про фактичних власників активів групи.
Ціль № 2. Податкове планування діяльності групи
Ціль № 3. Рефінансування проектів групи. КУА як фінансова установа має право надавати процентні позики (аналог кредиту, фінансовий кредит відповідно до Податкового кодексу України). КУА надає процентні позики за рахунок коштів венчурного фонду за умови наявності в активах фонду корпоративних прав компанії, якій надається позика (ст. 34 закону України про ІСІ). Кількість корпоративних прав, які повинні бути в активах венчурного фонду для надання компанії позики, не обмежується. Розмір відсотків, виплачуваних позичальником за процентною позикою, законодавчо не обмежується. Позичальник має право віднести виплачені відсотки по позиці на валові витрати для цілей зменшення оподатковуваного прибутку.
Ціль № 4. Захист активів групи. Модель довірчого управління активами, використана в механізмі інституту спільного інвестування, забезпечує захист активів, придбаних в пайові венчурні фонди, завдяки таким особливостям.
– використання пайових венчурних фондів, які не є юридичними особами, дозволяє «заблокувати» активи в разі заяви третіми особами прав на ці активи
Ціль № 5. IPO. Модель ІСІ дозволяє акумулювати активи аграрного холдингу у венчурному фонді. При цьому централізоване володіння активами фонду здійснює кіпрський резидент з допомогою володіння інвестиційними сертифікатами або акціями фонду. Завдяки єдиному володінню активами агрохолдингу з боку кіпрського резидента забезпечуються необхідні правові передумови для випуску та публічного розміщення акцій групи.

Наталія Доценко-Білоус, адвокат ЮФ «Василь Кісіль та Партнери»

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

 

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

 

 

газета “АгроМаркет”  травень, 2013 року

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ