Елеватор

Очищення барабаном

Очищення барабаном

Вибір машини для очищення зерна залежить від його обсягів у господарстві, майданчика для встановлення й вимог до якості очищення.

Барабанні зерноочищувачі Зі зростанням обсягів виробництва зернових культур вітчизняні господарства все більше потребують продуктивних і максимально ефективних рішень для швидкого й якісного очищення великих обсягів збіжжя. Тому цілком логічно, що вони все більше переходять на застосування перевірених у світі машин, зокрема барабанних очищувачів. Технічно це рішення було відомо в нашій країні давно, але українські виробники зерноочисного обладнання пішли шляхом створення скальператорів і віброцентробіжних сепараторів: їх застосовують у господарствах протягом багатьох років. А поява барабанних очищувачів в Україні кілька років тому стимулювала зростання інтересу до них. Тому спробуємо з’ясувати їх переваги та недоліки.

Що всередині

Зерноочисна машина барабанного типу для попереднього очищення зернових культур (насамперед пшениці) складається з двох основних частин: cкальператора й аспіраційного блоку. Розподіл зерна, що надходить для очищення, відбувається спочатку в коробці всмоктування, потім воно потрапляє в камеру осадження, а далі — на сам барабан або решетний циліндр. Сьогодні існують два типа подібних машин — скальператори для попереднього очищення зерна й універсальні машини для всіх типів очищення. Різниця між ними полягає лише в наявності аспіраційної камери та вентилятора.

Як відбувається очищення зерна

Спочатку зерно подається в завантажувальний бункер, далі за допомогою розподільчої засувки з противагами забезпечується рівномірність потоку зернового матеріалу, крізь який продувається повітря. Повітряним потоком із зерна видаляються пил і легкі домішки, які втягуються в канал аспірації. Напівважкі домішки осідають в осадовій камері та вивантажуються шнеком. Після цього пилоподібні частини виносяться на циклон або фільтр. Подача додаткового повітря дозволяє регулювати процес аспірації, не знижуючи потужності роботи вентилятора. Зерновий матеріал подається на решітний циліндр — барабан. Він обертається під певним кутом нахилу; спеціальні лопатки всередині решітного циліндра розподіляють зерновий матеріал по всій поверхні решіт.
Решета з дрібними отворами рекомендовано встановлювати для відокремлення битого зерна та дрібних домішок; решета з великими отворами використовують для виконання операції попереднього очищення — видалення великих домішок.

Функціональність машини

Кожен тип машини для зерноочищення має свої переваги й недоліки. Вибираючи обладнання, треба враховувати потреби господарства й можливості певного типу машин. Барабанний очищувач має переваги перед іншим обладнанням у тому, що його обладнано решітним циліндром великої довжини — це збільшує продуктивність і, одночасно, дотримання якісних характеристик очищення. Так, у гарячу пору зернозбирання протягом майже 24-годинної роботи машина очищає 80–—400 т зерна пшениці на годину залежно від її потужності, вологості та засміченності самого зерна.
Головний недолік цього технічного рішення — воно потребує значного простору для роботи із зерном і половою, тобто знадобиться переобладнати приміщення або збудувати нові на зернотоках господарств. Цю особливість треба враховувати під час придбання машини, щоб її розміщення вписувалося в загальну технологію елеваторного господарства.
Очищення барабаном Крім того, важливо враховувати особливості встановлення й зберігання решіт для цих машин. Вони великі за розмірами, тому для їх зберігання виділяють значну площу. Інакше доведеться зберігати решета в зернових складах або інших непристосованих приміщеннях.
Для роботи з барабанним очищувачем призначають досвідченого оператора: він повинен мати певні знання та навички роботи на очисній техніці. Але часто достатньо один раз навчити місцевого оператора працювати з барабанним очищувачем, щоб забезпечити якісний процес обслуговування.
Барабанний очищувач має широкий спектр робочих функцій — аспірація, попереднє очищення, сепарація, первинне очищення та калібрування зерна. Він працює без вібрації, що сприяє стабільному проходженню зерна в отвори решіт. У машин типу сепаратор вібрація може провокувати перескакування зерна через отвори, тому для більш точної роботи (наприклад, калібрування зерна) застосовують саме барабанні очищувачі. Завдяки відсутності в них вібрації динамічні навантаження на установочну платформу барабанного очищувача мінімізовано, тоді як для сепаратора потрібна посилена платформа. Очищення решіт у барабанного очищувача проводиться автоматично, у сепаратора ж проконтролювати нижнє решето практично неможливо. У барабанного очищувача збільшення швидкості обертання та зміна нахилу барабана дозволяють збільшити прохід зерна, що підвищує точність і якість очищення. Перевага барабанного очищувача очевидна у разі калібрування та сепарації особливо важких партій зерна, а також попереднього очищення в потоці за великої продуктивності.

Говорить експерт

Віталій Царінний, начальник відділу зерноочищення ТОВ «АгроРось» (Черкаська обл.)

Використовуємо барабанні зерноочищувачі для первинної доробки великих партій товарного зерна протягом усього сезону. Очищаємо ними пшеницю, ячмінь, ріпак, соняшник і гречку. Старе обладнання не задовольняло нас саме через низьку продуктивність і якість очищення. Тому 3 роки тому придбали спочатку одну таку модель закордонного виробництва на 4 решета, а минулого року другу — на 3 решета.
Ураховуючи розміри машин, спочатку на господарському току збудували додаткове приміщення, яке вписувалося в загальну схему нашого току. Загальний обсяг зернової маси, що проходить через барабанні зерноочищувачі за сезон, становить близько 40 тис. тонн. Якість очищення у цьому разі не перевищує стандартні показники — максимум до 2%. Якщо засміченність зерна значна, особливо в жнива, то доводиться двічі пропускати його через машини, щоб отримати потрібні показники.

 

 

Олександр Ткаченко

PRIVE SA & DENIS

журнал “The Ukrainian Farmer” червень, 2013 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “The Ukrainian Farmer” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines .   Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ