Агромаркет

Новини ринкiв, червень 2013

Новини ринкiв, червень 2013

Аграрний фонд тепер діятиме від імені акціонерів

Кабмін України постановив створити публічне акціонерне товариство «Аграрний фонд» і сформувати з державних облігацій капітал фонду в розмірі 5 млрд грн. До цього Аграрний фонд був бюджетною установою, що здійснювала некомерційну діяльність. Для формування капіталу ПАТ «Аграрний фонд» Кабмін доручив Міністерству фінансів України здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики в розмірі 5 млрд грн із терміном обігу 5 років і відсотковою ставкою на рівні не вищому за 14,3% річних і внести їх від імені держави в оплату акцій первинної емісії товариства. Корпоративними правами фонду керуватиме МінАПП.

 

Новий виток «оптимізації» цукрової галузі

Поточного року цукровими буряками було засіяно близько 306 тис. га, що на 40% менше, ніж минулого року (450 тис. га). У зв’язку із цим експерти озвучують песимістичні прогнози щодо кількості заводів, які почнуть переробляти буряки восени цього року, — 40—41 підприємство. Це на третину менше, ніж роком раніше. Серед цукрових заводів, які припинили роботу, є й такі флагмани галузі, як Оржицький і Лохвицький.

 

«Гнатися за сиром заборонено — для вашої ж безпеки»

Популярні в Англії «сирні перегони», які впродовж понад двох століть проходять в околицях містечка Брокворт, цього року можуть не відбутися. Справа в тому, що поліція заборонила місцевій фермерші готувати головний трофей — 4-кілограмову головку сиру Double Gloucester («Подвійний Глостер»), а без нього перегони втрачають сенс. 86-річна Діана Смарт, яка вже чверть століття робить «Подвійний Глостер», розповіла, що до неї прийшли троє офіцерів поліції та суворо попередили, що вона понесе відповідальність, якщо хтось з учасників перегонів отримає травму.
Традиційний забіг за головкою сиру відбувається зі стрімкої гори. Переможцем стає той, хто зуміє наздогнати сирне колесо. 2009 року «сирні перегони» було заборонено як небезпечний захід, і відтоді їх проводять неофіційно. «Поліція використовує тактику залякування підприємців, тому що влада не може змінити місцеві традиції», — заявляє Діана Смарт.

 

Невдалий сорт ГМ пшениці виявився напрочуд живучим

Сорт ГМ пшениці, розроблений Monsanto і не дозволений для вирощування, у квітні 2013 року було виявлено на одному з полів у штаті Орегон. У результаті Японія — великий покупець американського зерна — відмовилася від проведення чергового тендера на закупівлю. Заклопотаність висловлюють також американські фермери, побоюючись появи на своїх полях сумнівної пшениці. Експерти не можуть з’ясувати, як зерно вижило через роки після того, як Monsanto припинила його польові випробування.

 

Яловичині на ринку вкрай незатишно

Зменшення попиту на яловичину призводить до подальшого скорочення закупівельних цін на ВРХ. У кінці травня ціни на бичків становили 14,00—15,50 грн/кг, що на 1,00—1,50 грн менше за ціни попередніх місяців і на 5,50—6,00 грн/кг нижчі за аналогічні показники минулого року. Попит на яловичину з боку населення України традиційно є не дуже високим, тому виробники ВРХ орієнтуються переважно на переробні підприємства. Утім останнім часом переробники почали віддавати перевагу дешевшому м’ясу птиці, змінивши рецептуру ковбасних виробів. Також знизився попит на українську яловичину з боку Росії.

Локалізація зменшена, а грошей все одно немає

Локалізація зменшена, а грошей все одно немає Мінімальний ступінь локалізації виробництва в Україні комбайнів і тракторів потужністю понад 89 кВт для їх участі в програмі стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для АПК знижено до 35%, тракторів потужністю до 89 кВт — до 20% (раніше він становив 50%). Для самохідних обприскувачів ступінь локалізації знижено до 25%, для спеціальних автомобілів сільськогосподарського призначення — до 35%. Закон про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для АПК передбачає щорічне виділення коштів у держбюджеті для фінансування підприємств, що виробляють вітчизняну сільгосптехніку. Проте в законі про держбюджет-2013 відповідної статті немає.

 

Писати про замінники молока будуть великими літерами

Верховна Рада ухвалила Закон України «Про молоко та молочні продукти», яким уводиться поняття «молоковмісний продукт» для всіх продуктів, у яких застосовують штучні замінники молока або його компоненти (зокрема жири, лактоза), незалежно від дозування. Розмір шрифту, яким на упаковці друкуватиметься інформація про наявність у продукті замінників молока, має становити 80% розміру найбільшого напису (у назві) на упаковці.

 

 

 

журнал “The Ukrainian Farmer” червень, 2013 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “The Ukrainian Farmer” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines .   Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ