Елеватор

Металеві силоси для зберігання зерна подібні тільки зовні...

Основа зберігання

Основа зберігання
Окрім природних чинників дах має витримувати вагу технологічного обладнання — галерей, транспортерів, а також кабельної термометрії

Металеві силоси для зберігання зерна подібні тільки зовні. Саме технологічність виробництва й особливості конструкції визначають простоту й ефективність їх експлуатації.  

Зберігати зерно в металевих силосах зручно, до того ж це потребує мінімум втручання працівників елеватора. Проте у кожного виробника силоси мають низку технічних відмінностей, які, на перший погляд, несуттєві, але від них залежить строк експлуатації, надійність і витривалість, а також здатність протистояти впливу внутрішніх і зовнішніх навантажень. Тому на одному елеваторі люди працюють спокійно, а на іншому постійно усувають різні дрібні й не дуже проблеми. 

Корозія і волога 

Погодні чинники постійно впливають на метал силосів, тому вкрай важливим є покриття сталевих листів і балок, з яких складаються стінки й дах. Для конструкції стінок зазвичай застосовують цинкування, і чим більша кількість цинку, тим кращий захист від корозії. Наприклад, компанія RIELA цинкує всі сталеві профільовані панелі методом гарячого прокату в кількості 600 г/м². Це не дає замовнику припуститися помилки й зекономити на корозійній стійкості основних конструкцій елеватора. Існує багато прикладів, коли вже в перші роки експлуатації з’являється іржа, і доводиться періодично виконувати роботи із захисту металу. Тож початкова інвестиція у якісний захист значно вигідніша. 

Особлива увага на дах 

Дах силоса постійно перебуває під дією ультрафіолетових променів, опадів у вигляді дощу і снігу, на нього потрапляє чимала кількість посліду птахів. Виробники пропонують різні рішення накриттів для даху. Наприклад, компанія RIELA для дахів використовує накриття Magnelis® з унікальним хімічним складом. Сюди входять цинк, 3,5 — алюмінію та 3% магнію. Окрім протистояння корозії накриття Magnelis® здатне затягувати незакриті краї та подряпини, що можуть виникати у процесі монтажу і експлуатації. Кут нахилу дахів для українських умов становить 25%, що відповідає сніговим і вітровим навантаженням. У зимовий період падіння снігових і льодових брил із дахів силосів створює неабияку небезпеку для персоналу й техніки. Компанія RIELA розробила систему снігозатримувачів і розсікачів, які суттєво запобігають таким падінням. 

Окрім природних чинників дах має витримувати вагу технологічного обладнання — галерей, транспортерів, а також кабельної термометрії. Під час розвантаження кожен зонд може створювати додаткове навантаження до 1,5 т. Тому конструктори RIELA розробили комплексну систему даху, яка містить елементи, що підвищують його міцність і надійність. У стандартному виконанні надсилосну галерею розраховано під навантаження до 190 кг/м.п. (ураховано вагу транспортерів продуктивністю 120 т/год) й виготовлено зі сталі S350/Z450. Конструкція галерей являє собою зварні решітки, на яких не накопичується бруд і сніг. 

Стійкість і міцність 

Силос має брати на себе нерівномірні навантаження від зерна. Нерідко під час відвантаження зерно зависає на стінках силоса, що створює навантаження, спрямовані всередину силоса. Це може стати причиною деформації стінок або повного руйнування силоса. Щоб зменшити ризики деформації силосів компанія RIELA ще 2016 року почала використовувати міцнішу (на 57%) марку сталі з межею текучості 550 МПа і міцністю на розрив 560 МПа. Це дало змогу розробити нові конструктиви з розрахунковим навантаженням 900 кг/м³ (з тим, що натура зерна зазвичай не перевищує 750–760 кг/м³) і полегшити силоси. Для сейсмічно активних зон розрахунки силосів і підсилення конструкцій виконують індивідуально з урахуванням фактичних умов. 

Вплив вітрових навантажень потрібно враховувати окремо. Відомо багато випадків, коли сильні пориви вітру спричиняли деформацію силосів, відривали їх від фундаментів. Аби такого не сталося, виробники враховують можливість впливу екстремальних погодних чинників. Наприклад, виробник RIELA після переходу на використання міцнішої сталі почав використовувати нові підпори з профілем у вигляді V та M. Це збільшило міцність і витривалість силоса. Опори виробляють з іншої, пластичнішої, сталі S550GD/ Z600 з товщиною цинкового покриття 600 г/м². До речі, поздовжні краї опор теж оцинковано. Такий вид опор дозволяє утримувати конструкцію силоса навіть за неправильного вивантаження, коли частина зерна зависає на одному боці. 

Конструкція стінових гофрованих панелей у силосах RIELA забезпечує стійкість до перепадів внутрішнього та зовнішнього тиску, а також надає необхідний рівень герметичності. Стик між листами ущільнюється в горизонтальній та вертикальній площинах (подвійно). Герметичні прокладки між болтами забезпечують повну вологонепроникність, вони стійкі до ультрафіолетового випромінювання. 

Конструкція галерей являє собою зварні решітки, на яких не накопичується бруд і сніг

Силос має бути зручним 

Силоси хоч і подібні зовні, однак їх експлуатація може помітно відрізнятись: у якихось випадках усе легко і зручно, а в інших постійно виникають певні ускладнення. Наприклад, не всі виробники забезпечують зручний і безпечний доступ до даху. Компанія RIELA у своїх силосах завжди передбачає драбини з майданчиками для відпочинку, а у циліндричній частині вбудовує подвійні двері. Внутрішні відчиняються всередину і не дають доступу, якщо силос заповнений. Зовнішні відчиняються назовні й захищають від атмосферних опадів. На зовнішніх дверях передбачено блокування замка для неможливості доступу сторонніх осіб. Для спрощення вивантаження може застосовуватись висипний носик — через нього зерно потрапляє в автотранспорт, оминаючи транспортери й норії. Це економить час, електроенергію та зменшує травмування зерна. Нижня частина силоса у будь-якому разі розвантажується ланцюговими транспортерами. Також піклуються про якість зерна і під час завантаження: на вльоті силосів установлюють розсіювач потоку для зменшення травмування в разі падіння з висоти. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ