Техніка

Телескопічний навантажувач Weidemann T4512 став незамінною машиною на Півдні України

Незамінний помічник

Незамінний помічник

Телескопічний навантажувач Weidemann T4512 став незамінною машиною для Олександра Костіца, що вирощує овочі на Півдні України 

Вирощування овочів відрізняється від традиційного рослинництва значно більшою кількістю операцій. Якщо раніше можна було застосовувати просту техніку або й взагалі ручну працю, то тепер така організація робіт економічно не доцільна. Наймати працівників дедалі стає дедалі дорожче, й до того ж їх катастрофічно бракує, а забезпечувати високий рівень продуктивності треба. Інакше в овочевому бізнесі вижити буде вкрай важко. Це добре зрозумів Олександр Костіц, фермер-овочівник, який вирішив максимально механізувати всі процеси вирощування рослинницької продукції. Серед іншої техніки два роки тому він придбав телескопічний навантажувач Weidemann моделі T4512. 

До цього пан Олександр користувався старим вилковим навантажувачем азійського походження, що працював тільки на рівних твердих поверхнях. Однак у господарстві була величезна кількість завдань поза межами хороших доріг і рівних майданчиків. Шукаючи техніку, фермер розглядав машини кількох відомих виробників. Вони в принципі влаштовували, але їх вартість суттєво перевищувала можливості покупця. Олександр не хотів купувати аби що, і нарешті йому на очі потрапив бренд Weidemann, офіційним дилером якого є Група компаній «ТРІА». Після ретельного вивчення потреб фахівці запропонували покупцю модель T4512, що поєднує маневровість, продуктивність, універсальність і досить прийнятну ціну. Вже в перші тижні експлуатації власник особисто переконався, що все це не порожні слова. 

Машина виявилась зручною — може працювати в складах і вузьких приміщеннях. Має достатню висоту підіймання і здатна без проблем завантажувати зерно та іншу продукцію у вантажівки з високими бортами й навіть у вагони. 

Торік фермер виготовив контейнери для овочівницької продукції, і навантажувач почав працювати зі значними вантажами. Вдається підіймати по 1100–1200 кг без жодних ризиків. 

З навісного обладнання було замовлено кубовий ківш і стандартні вили. Проте стріла має додаткові гідровиходи для приєднання знарядь з активними робочими органами. Це може бути косарка, мітла та багато іншого — виробник пропонує велику кількість допоміжного обладнання, що здатне суттєво полегшити життя великих і малих підприємств. 

Обслуговує навантажувач фермер власними силами. Після першого ТО на відмітці 25 мотогодин зробили ще одне, коли відпрацювали 250 мотогодин, і на кінець вересня машина була готова обслуговуватись ще раз, бо напрацювання становило майже 500 мотогодин.  Конструкція навантажувача досить продумана, обслуговується легко, доступ до всіх частин двигуна і точок змащування простий. 

За час експлуатації ніяких нарікань на технічну частину не виникло. Навантажувач працював без проблем, виконуючи всі завдання, що поставали перед господарством. Велику кількість часу ця машина працює в полі. За словами власника, важко уявити, яка кількість роботи лягає на плечі цього «помічника». 

Про комфорт власник розповідає так: кабіна досить зручна, але враховуючи, що це машина компактного класу, тут зручно працювати струнким і невисоким операторам. Проте сам власник немаленький, але подовгу працює на навантажувачі. Хотів би кондиціонер, якого в моделях тих років ще не пропонували. Тепер уже є можливість придбати подібні машини з кондиціонером, щоб у гарячу пору оператору працювалося комфортніше. Для прохолодної погоди передбачено опалювач, що працює від системи охолодження двигуна, тому тут досить комфортно, коли на вулиці «не пече». 

Зручна кабіна, хороший круговий огляд і ергономічне робоче місце

Працювати з вантажами зручно і просто — кабіна майже уся зі скла. Навіть стеля у передній частині зроблена прозорою, щоб оператор міг контролювати стрілу в будь-якому положенні. Каретка стандартна, тож можна використовувати начіпне обладнання будь-якого виробника. 

Загалом власник дуже задоволений навантажувачем. Це безвідмовна машина, що здатна працювати як у приміщеннях, так і в полі, і виконувати значну кількість роботи. Під час руху дорогами машина розганяється до 28 км/год — цього цілком достатньо для переміщення в межах полів господарства.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Олександр Костіц, фермер 

— Я із самого початку хотів придбати хороший навантажувач, бо розумів, що роботи для нього буде чимало. Проте можливості мої досить обмежені, оскільки підприємство маленьке і заробітки в овочівництві, м’яко кажучи, нестабільні. Коли представники відомих брендів зробили свої пропозиції, стало зрозуміло, що такі машини я придбати не зможу. Навантажувачі, що були у використанні, брати не хотів через великі ризики, пов’язані з надійністю. Зупинитись у сезон і замість основної роботи ремонтувати техніку — неприпустимо. Коли натрапив на техніку Weidemann, зрозумів, що цей варіант варто розглянути. По-перше, машини європейського виробництва одразу викликають довіру. По друге, їх ціна дещо нижча від відомих конкурентів, а для мене це досить важливо. Третій момент пов’язано з двигуном — тут установлено 40-сильний дизель Yanmar, відомий своєю простотою і надійністю. Коли почали експлуатувати, побачив витрати пального — за максимальної інтенсивності роботи цей навантажувач витрачає до 10 л солярки на день. Тобто ще жодного разу протягом дня дозаправлення не було потрібне. До речі, бак тут уміщує всього 25 л, і зазвичай денні витрати становлять 5–10 л.  

ДОВІДКА

Переваги навантажувача 

Система-асистент для водія vls (Vertical Lift System = система вертикального підіймання)

Повнопривідна система керування, низький центр ваги й хороша стійкість роблять машину універсальною та витривалою. 

Система вертикального підіймання VLS (Vertical Lift System) забезпечує практично вертикальний рух підіймання й опускання, що також підвищує стійкість машини. Система vls найкраще зарекомендувала себе у сільському господарстві, де часто доводиться працювати на нерівних поверхнях. 

Телескопічна стріла має міцну і стабільну конструкцію, розташована в центрі машини, завдяки чому забезпечується мінімальний перекіс рами. Рухомі частини в робочому циліндрі телескопічної стріли не потребують обслуговування. Всі основні гідролінії захищено від впливу зовнішніх чинників.  

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ