Техніка

Навантажувач, що здатний працювати у корівниках і на вулиці, може виконувати вдвічі більше завдань

Чим менше — тим краще

Чим менше — тим краще

Навантажувач, здатний працювати у корівниках і на вулиці, може виконувати вдвічі більше завдань і звільнить фермера від зайвого клопоту

Коли бракує часу 

Не так давно мені довелося завітати до одного фермера, який має невелике стадо дійних корів. Він утримує худобу в старому корівнику, що, звісно, було відремонтовано й приведено в належний стан. На запитання: чи влаштовує його такий корівник, фермер відповів, що на початковому етапі повністю влаштовує. Однак в очі впало те, що всі роботи всередині приміщення виконують вручну. Від розподілення кормів до транспортування соломи — скрізь багато людської праці. Більшість робіт виконував сам фермер, незважаючи, що свої час і зусилля він витрачає на елементарні речі. Я поцікавився, навіщо так важко працювати? Відповідь сподобалася: фермер не захотів купувати окремий трактор, який проходив би у двері корівника. Однак мені чомусь одразу згадався компактний і зручний телескопічний навантажувач Weidemann T4512, що можна однаково ефективно застосовувати як у приміщеннях, так і у дворі. «Телескоп» у господарствах, де є тваринництво, працює цілий рік щодня. Він те лише полегшує роботу фермера, а й звільняє час на інші, цікавіші й корисніші речі, як, наприклад, подальший розвиток підприємства. 

Надійний помічник 

Тепер кілька слів про сам навантажувач. Він не набагато більший за бортові навантажувачі, що працюють у комунальних і дорожніх підприємствах. Його висота й ширина не перевищує 2 м, що дає змогу легко пересуватись у будь-яких приміщеннях. Це можуть бути не лише корівники, а й зернові та плодоовочеві склади. Машина чудово працює з тюками або рулонами соломи чи кормових трав, а також може виконувати інші навантажувальні роботи, і для цього не потрібно купувати великий фронтальний навантажувач або потужну телескопічну модель. 

Великою перевагою машини є інтуїтивно зрозуміле керування й хороший круговий огляд, тож оператор швидко розбереться з органами керування й почне працювати. Завдяки низькій конструкції машини зайти в кабіну можна за один крок. Кермова колонка регулюється, що дозволяє легко сісти на робоче місце й установити кермо в зручне положення. Щоб забезпечити зручність експлуатації знарядь із гідравлічним приводом, на важелі третього контуру керування встановлено одинарний фіксатор. 

Навантажувач оснащено дизельним двигуном Yanmar із турбонаддувом потужністю 40 к. с. Це досить простий, економічний і надійний мотор, невибагливий до якості пального. Щоб певний час працювати всередині приміщення, не завдаючи шкідливого впливу навколишньому середовищу, рівень токсичності відпрацьованих газів — на рівні Stage III A. Незважаючи на свої скромні габарити, висота підіймання стріли становить 4,5 м, корисне навантаження сягає 1,2 т, чого достатньо для виконання переважної більшості повсякденних завдань будь-якого господарства. 

Потужність двигуна передається на колеса через планетарні редуктори. Вони збільшують крутний момент і тягове зусилля. Завдяки оптимальному співвідношенню тягового зусилля й потужності машини забезпечується гнучкість під час роботи і економія палива. Повне блокування диференціала покращує ходові характеристики на бездоріжжі та в складних умовах. 

У навантажувачах Weidemann гідростатичний повний привід комбінується з гальмівною педаллю. Це дозволяє «поштовховим рухом» переміщатися в уповільненому режимі до повної зупинки. Частковим натисканням гальмівної поштовхової педалі можна переміщати машину з точністю до міліметра на сповільненій передачі й одночасно швидко підіймати вантаж — двигун працює на максимальних обертах. За повного натискання педалі машина зупиняється. Таким чином, перевагою гальмівної поштовхової педалі є оптимальне розподілення потужності двигуна між двома функціями — рухом і підійманням. 

На всі руки майстер 

Навантажувач T4512 оснащено єврокареткою, з якою можна агрегатувати навісні знаряддя як компанії Weidemann, так й інших виробників. Машина серійно постачається з двома навісними знаряддями: стандартним ковшем об’ємом 1 м. і вилковим захватом. Компактний навантажувач може працювати на всіх виробничих процесах ферм ВРХ: у корівниках безприв’язного та прив’язного утримання, а також на пасовищах. У пташниках також знайдеться багато завдань для цієї машини. 

Будь-які покриття не є проблемою для моделі T4512. Її стійкість забезпечується низьким центром ваги. Навантажувач серійно оснащується широкими шинами EM ET-40, однак за бажанням покупця можна встановити інші шини, кращими для конкретних умов роботи. 

Система VLS (Vertical Lift System) забезпечує плавне вертикальне переміщення стріли. Суть її роботи полягає в автоматичному підтриманні постійного вильоту, що суттєво покращує стійкість відносно легкого навантажувача під час роботи зі значними вантажами. 

Телескопічна стріла має міцну і стабільну конструкцію й розташована в центрі машини, завдяки чому забезпечується мінімальний перекіс рами. Ковзні частини в робочому циліндрі телескопічної стріли не потребують обслуговування. Всі основні гідравлічні лінії захищені від зовнішнього впливу. 

Додатково телескопічні навантажувачі Weidemann можуть оснащуватися заднім ВВП, триточковою навіскою й задніми гідровиходами. Таким чином, фермер зможе ще більше розширити можливості для застосування навантажувача, і там, де трактор не встигатиме або фізично не зможе виконати якусь операцію, навантажувач «підставить плече». 

Відносно невелика максимальна швидкість руху моделі T4512, що становить 28 км/ год, обмежує радіус його використання за умови руху своїм ходом. Однак і тут невеликі розміри й вага стають перевагою: за потреби роботи на віддалених об’єктах навантажувач разом із навісним обладнанням можна перевозити на звичайному 3,5-тонному причепі й тим економити час і кошти. 

Навантажувач Weidemann T4512

Детальна інформація про машини компанії Weidemann, а також звіти з експлуатації всіх серій представлено на сайті www. weidemann.de/ru/. Для вибору оптимальної моделі й оснащення можна скористатися допомогою спеціалістів компанії Weidemann, а також її партнерів у вашому регіоні. 

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, лютий 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ