Техніка

Сучасні вітчизняні ґрунтообробні агрегати упевнено конкурують із багатьма розрекламованими імпортними зразками

4000 га без заміни!

4000 га без заміни!

Сучасні вітчизняні ґрунтообробні агрегати упевнено конкурують із багатьма розрекламованими імпортними зразками.

Юрій Назаренко

Беручи до уваги обмежені можливості українських аграріїв щодо внесення міндобрив та ЗЗР, істотно зростає роль якості виконання польових операцій. Це безпосередньо стосується всіх видів обробітку ґрунту. Все потрібно робити вчасно та якісно, максимально сприяючи збереженню вологи й родючості ґрунту. 

Поряд із тим на ринку існує усталена думка, що для цього потрібно купувати тільки дорогі агрегати відомих світових брендів. Звісно ж, добре було б їх мати всім фермерам на господарстві, але далеко не всім по кишені дискові борони чи культиватори за кілька десятків тисяч євро. 

До того ж провідні українські виробники пропонують сьогодні нічим не гіршу техніку, яка водночас є значно доступнішою за ціною. На підтвердження цього ми пропонуємо досвід керівника ФГ «Назарівське» Юрія Назаренка з Лубенського району Полтавщини. 

Протягом останніх років Юрій Васильович одну за одною придбав низку моделей техніки відомої вітчизняної компанії Agrokalina: дискатор, компактор, глибокорозпушувач, котки, мотику. І не збирається зупинятися на досягнутому, бо отримує відмінні агротехнічні й економічні результати. 

— В обробітку у нас кілька сотень гектарів, на яких ми вирощуємо ранні зернові, кукурудзу, соняшник, сою, тобто основні культури для нашого регіону. У нас дуже нестабільна ситуація з вологою. Скажімо, цієї весни за два місяці не випало жодної краплини. До того ж ви самі знаєте, які нині проблеми з продажем вирощеного врожаю та подорожчанням міндобрив. Тому доводиться шукати оптимальні рішення, — розповідає Юрій Васильович. 

Два роки тому в господарстві з’явився новий агрегат компанії Agrokalina — дискатор DEFT із 5-метровою робочою шириною. Керівник ФГ «Назарівське» не вагався щодо вибору моделі й виробника, адже встиг переконатися у професійному підході працівників Agrokalina до справи. 

— Знаєте, від виробника залежить дуже багато. Для прикладу, свого часу я придбав сівалку у відомого вітчизняного заводу, і вона виявилася бракованою. Скільки я від’їздив разом із нею на завод, намагалися щось покращити — нічого гаразд не вийшло, і мені ніхто не компенсував витрат. Натомість я перебуваю в прямому контакті з інженерами «Агрокалини». Їм цікаво, як працює цей дискатор, які покращення, можливо, потрібно впровадити, і ми це спільно робимо. Це дуже совісний  підхід у всьому, починаючи від придбання агрегата й закінчуючи сервісним обслуговуванням, — зазначає Юрій Назаренко. 

Завважимо, що існують різні модифікації дискаторів DEFT — із робочою шириною від 1,8 до 6 м, із різними варіантами виконання — навісні та причіпні, з різними системами додаткового обладнання. Юрій Васильович обрав 5-метровий причіпний агрегат на квадратній стійці з СТСкотком. Основне призначення дискаторів DEFT — якісне лущення стерні та передпосівний обробіток. Модель може працювати на глибину до 14 см. У ФГ «Назарівське» 5-метровий DEFT працює із трактором Т-150, а витрата пального — в межах 8 л/га. 

Як основні робочі органи виступають 560-міліметрові агресивні диски Super Sharp, що можуть встановлюватися як на демпферах, так і на пружинних стійках. З досвіду Юрія Назаренка, для роботи на найважчих ґрунтах краще обирати другий варіант. Стійки створюють вібрацію й ударний ефект на твердих ґрунтах, що забезпечує проникнення в сухий ґрунт і відмінне розпушування. Крім того, ця система дозволяє безпечно відводити диск у бік у разі удару по каменю. Ця проста і надійна система — без жодних шарнірних з’єднань і зайвих точок змащування. 

— Особливо добре наш DEFT показує себе на обробітку поля, де вирощували кукурудзу. Ми проходимо цим дискатором стерню кукурудзи відразу після збирання й ще один раз — навесні. Цих двох проходів цілком досить, щоб якісно подрібнити тверді та пружні корені й стебла цієї культури та підготувати поле під сівбу. Також, залежно від потреби, ми робимо глибоке розпушування, застосовуючи глибокорозпушувач Agrokalina. Це дає змогу і вологу зберегти, і подрібнити й змішати пожнивні рештки з ґрунтом, створити хороші умови для проростання насіння, — пояснює Юрій Васильович. 

Агрегат має потужну раму, надійні підшипникові вузли й робочі органи з феноменальним робочим ресурсом. 

— За увесь час експлуатації ми зробили цим дискатором уже понад 4000 гектарів, і тільки після цього постала потреба міняти робочі органи. З одного боку, у нас — чорноземи, які не так стирають метал, як, скажімо, пісок. Але, з іншого — навантаження на агрегат були часом дуже високі, і механізатори не вірили, що по такій суші можна щось зробити. Однак DEFT нас жодного разу не підвів. Я рекомендую цю модель усім українським аграріям, — резюмує Юрій Назаренко.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ