Техніка

Техніка Agrokalina приваблює європейських фермерів надійністю та зручністю в експлуатації

«Ваші — найкращі!»

«Ваші — найкращі!»

Техніка Agrokalina приваблює європейських фермерів надійністю та зручністю в експлуатації.  

Для Agrokalina участь у виставці Agritechnica 2023 має стратегічне значення, адже компанія ухвалила рішення інтегруватися у європейський ринок. На виставці компанія з Вінниччини — вдруге, цього разу з окремим стендом, де представила зразки техніки, що вже мають підвищений попит серед європейських фермерів — дисковий лущильник DEFT, сівалку KASI, ротаційну борону ANTOKS, культиватор смугового обробітку ґрунту YASTRIP. 

Юрій Васківнюк

За словами директора компанії Юрія Васківнюка, в українській техніці їх приваблює надійність і зручність в експлуатації, а також, що не менш важливо, ціна: «Щодо якості наша техніка нічим не відрізняється від іноземної, з якою ми успішно конкуруємо на українському ринку. Попри те, що європейські фермери дрібніші за українських, але вони віддають перевагу потужній техніці, наприклад, купують 8-метрові борони, щоб швидко та якісно обробити ґрунт. Вони люблять, щоб техніка була зручною в розкладанні/складанні, з мінімальним застосуванням ручної праці в роботі. Звісно, окрім продуктивності та якості фермери, які зазвичай є власниками своїх господарств, звертають увагу на ціну — ми і тут маємо перевагу перед іншими виробниками». 

Нині компанія Agrokalina через дилерську мережу реалізує свою продукцію в Німеччині, Франції, Болгарії, Польщі, Румунії, Литві, Угорщині. За словами Юрія Васківнюка, професійність і відповідальність європейських партнерів, які гарантують післяпродажне обслуговування, значно полегшують просування українського бренду на європейський ринок. Цьому завданню сприяє й постійне удосконалення вже наявних зразків: «Ми маємо широку лінійку техніки, яку постійно удосконалюємо відповідно до запитів аграріїв. Вітчизняні вимоги до техніки нічим не відрізняються від європейських, усі складники — відомих світових брендів. Окрім того, наша техніка пристосована до роботи у будь-якій ґрунтово-кліматичній зоні, якими вирізняється Україна, — це теж наша перевага. За такими принципами ми працюємо і в Україні, і у Європі», — наголошує Юрій Васківнюк. 

Лідери продажів 

Дискові лущильники та ротаційні борони від Agrokalina — фаворити серед уподобань українських, а віднедавна і європейських фермерів. Підвищену увагу до себе вони привертали й на стенді компанії на виставц і Agritechnica. «Дискатор DEFT став дуже популярним в Україні, є лідером продажів, потіснивши з першого місця ротаційну борону. Нині вітчизняний ринок насичено ротаційними боронами, їх широко застосовують у господарствах, тож фермери більше купують дискатори. Натомість у Європі раніше боронами майже не працювали, але тепер увага до них зростає, їх почали активно застосовувати, наші продажі виросли. Цей процес тільки набирає обертів. Утім, наші дискатори теж не лишаються поза увагою європейців: як сказав наш дилер у Німеччині: «Ми тестували різні дискатори, але ваш показав себе найкраще». Чому так? Ми знаємо, що наш фермер користуватиметься технікою багато років, тому ми виготовляємо її надійною і довговічною», — каже Юрій Васківнюк. 

Отже, представлений на Agritechnica 2023 причіпний дискатор DEFT із квадратною стійкою 35–35 та диском діаметром 560 мм — універсальна машина, що поєднала найкращі конструктивні рішення відомих світових брендів, здатна за один прохід виконувати всі операції, необхідні для обробітку ґрунту й передпосівної підготовки по стерні чи по неораному полю із шириною захвату від 5 до 8 м. Стійки 35–35 спеціально розроблено для обробітку великої маси пожнивних решток. Більша прохідність рами в поєднанні з великим діаметром диска дає змогу працювати на глибину до 14 см. Дуже міцна рама агрегата гарантує відмінну якість роботи та легке прорізання ґрунту навіть у дуже сухих умовах. 

Команда Agrokalina на виставці в Ганновері

Ротаційна борона ANTOKS завдяки простоті конструкцій і якісному виконанню робочих органів гарантовано працюватиме довгий строк, навіть за експлуатації в найскладніших умовах. Роторні диски спеціальної форми, які є власним розробленням компанії Agrokalina, закріплено на одній стійці, відтак працюють у парі — це забезпечує їхню однакову робочу глибину. На одному робочому органі борона має 15 зубів у формі піки, кожен з яких прикріплено двома болтами — це дає змогу швидко, навіть у полі, замінити його. А повністю законсервовані підшипники закритого типу взагалі не потребують обслуговування, мають більший строк експлуатації, що ідеально навіть для агрохолдингів. Надійність і довговічність агрегата забезпечують композитні матеріали TEKRONE. 

Для європейського фермера надзвичайно важливою є компактність агрегата, адже переміщення сільгосптехніки завширшки понад 3 м дорогами Європи заборонено. Відтак для європейського ринку компанія Agrokalina виготовляє навісний варіант ротаційної борони 12 м, де завдяки подвійному складанню рами в транспортному положенні досягається транспортна ширина 3 м. За словами Юрія Васківнюка, високо оцінили таке конструктивне рішення фермери Румунії та Молдови, тепер ним зацікавилися в Німеччині та Франції. 

Непрості машини 

Усе більшої популярності у світі набуває технологія no-till, а разом із нею і техніка прямої сівби. Нині зернова сівалка KASI NO TILL за продажами посідає друге місце в Україні, що надзвичайно тішить її виробників з Agrokalina, адже «клієнти купують складніші машини, ніж купували раніше». 

Основою сівалки є дводисковий сошник, який за допомогою паралелограмної навіски відмінно копіює нерівності поля, точно витримує встановлену глибину загортання на високих швидкостях сівби та забезпечує високу продуктивність. Конструкція сошника складається з двох частин, з’єднаних шарніром, що забезпечує точне коткування навіть за сівби на полях зі складним контуром і частими поворотами. Сівалка KASI може бути оснащена сошниками з міжряддям 17 см, а також 19 см, що підходить для сівби в умовах великої кількості рослинних решток на поверхні ґрунту. Максимальну точність висіву гарантує система контролю — у разі засмічення насіннєпроводу інформація відображається на екрані. 

Культиватор смугового обробітку Yastrip став дуже популярним в Україні та Румунії. Він здатний виконувати п’ять операцій за один прохід: розрізати пожнивні рештки та кореневу систему рослин, очищати смуги від пожнивних решток, розпушувати ґрунт на глибину до 250 мм та точно вносити добрива, утворювати дефлектором гребені, подрібнювати грудки й остаточно формувати рельєф смуги. Однією з переваг цього агрегата є мінімальні вимоги до обслуговування — завдяки застосуванню в конструкції якісних підшипникових вузлів і композитних матеріалів. 

Лінійка Yastrip постійно оновлюється: 8-рядні культиватори доповнюють 16-рядними, наступний крок — 12-рядні агрегати. Адже на ринку потрібна техніка з різною шириною захвату під різні трактори. 

«Нас надихає, що компанію Agrokalina розглядають не просто як виробника та продавця сільгосптехніки, а як компанію, що продукує новинки, яка реагує на запити фермерів, — веде далі пан директор. — Попри війну, завод працює, хоч чимало працівників мобілізовано до лав ЗСУ, відтак цього року ми не досягнемо обсягів довоєнного періоду. Однак треба рухатися вперед. Нині багато в розробках новинок, зокрема ще збільшиться лінійка пневматичних сівалок, культиваторів, також розглядаємо виробництво сівалок для соняшнику та кукурудзи й різні рішення для обробітку ґрунту. Ми їх тестуємо і, сподіваюся, невдовзі представимо аграріям». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ