Техніка

Великогабаритні прямокутні тюки є найоптимальнішими з погляду менеджменту сіна чи соломи

Рецепт вдалого тюкування

Рецепт вдалого тюкування
Моделі 1290 можуть робити тюки перерізом 120 × 90 см і довжиною від 100 до 270 або 320 см

 Великогабаритні прямокутні тюки є найоптимальнішими з погляду менеджменту сіна чи соломи. Для створення таких тюків потрібна продуктивна техніка із широким спектром функціональних можливостей. 

У розпал сезону заготівлі сіна та соломи аграрія турбує тільки питання хорошої погоди. Аби так було, усі інші підготовчі моменти потрібно виконати заздалегідь, зокрема, придбати надійну техніку. 

Близько десятка відомих брендів пропонують надійні машини, проте беззаперечним лідером галузі можна назвати компанію KRONE. Цей німецький виробник протягом багатьох десятиліть спеціалізується на створенні кормозаготівельної техніки. Фермери, що віддали перевагу саме бренду KRONE, справді переймаються тільки погодними умовами, а в техніці вони впевнені на 100%. 

Швидше, важче, щільніше 

Для створення прямокутних великогабаритних тюків компанія KRONE розробила серію BiG Pack, до якої входить велика кількість моделей. Однак найбільшу популярність отримали моделі 1290 завдяки високій продуктивності, широкому функціоналу та максимально зручному розміру тюків (переріз 120 x 90 см, довжина від 100 до 270 см або 320 см). Власне, цифри у назві моделі натякають на геометричні параметри тюків, які вони здатні робити. 

Прес-підбирач BiG Pack 1290 HighSpeed робить тюки 1,2 x 0,9 м й завдовжки до 2,7 м. Застосовують його на збиранні соломи та сіна по всьому світу, у деяких країнах працює також із сінажем. Головною перевагою моделі є висока продуктивність. Фермери можуть закривати не лише власні потреби, а ще й заробляти на послугах. 

BiG Pack 1290 HDP II (XC)

Модель BiG Pack 1290 HDP HighSpeed відрізняється пресувальним механізмом, що утворює тюки більшої щільності та видовженим пресувальним каналом. Максимальна щільність тюків може бути на 25% більшою, ніж у традиційних системах. Відповідно, максимальна вага тюка може становити не 400, а 500 кг. Це на два тюки менше з гектара, ніж зазвичай, що дає помітну перевагу в логістиці та зберіганні сіна й соломи, а також витрачаннi шпагату. Скорочується час на перевезення, особливо у випадках значної віддаленості полів від місць зберігання. Крім того, скорочується потреба у вільному просторі для зберігання тюків. 

Ще продуктивніша модель BiG Pack 1290 HDP II здатна працювати значно швидше. Порівнюючи з моделлю BiG Pack HDP HighSpeed, її продуктивність на 70% вища, а щільність тюків — на 10% більша. Якщо кожного сезону доводиться тюкувати значні обсяги соломи, ця модель стане найкращою. 

Чисте підбирання 

Розглянемо детальніше, як працюють основні вузли прес-підбирачів BiG Pack серії 1290. Власне підбирання рослинної маси здійснюється механізмом EasyFlow, який за багато років продемонстрував свою надійність та ефективність. Він складається з подавального вала з граблинами, що працює разом із пасивним притискним валом великого діаметра. Навіть у пересушеному стані солому і сіну підбирають без втрат. За бажання оператор може збільшити частоту обертання підбирача на 30% стандартної і тим самим забезпечити більшу продуктивність агрегата. Проста конструкція підбирача — це менше рухомих деталей, краща плавність ходу і скорочені витрати на сервіс. 

За побажання замовника ширина підбирача може бути 1,95 або 2,35 м. Цього достатньо, щоб нічого не лишити в полі. Підбирач спирається на великі копіювальні пневматичні колеса з регулюванням по висоті, що гарантує відсутність контакту між граблинами й ґрунтом. Солома або сіно не забруднюються. Працюючи по високій стерні, можна застосовувати серійний обмежувач висоти. У цьому разі опорні колеса торкаються ґрунту тільки на значних нерівностях, а більшість часу перебувають у повітрі, зменшуючи загальний опір коченню і скорочуючи витрати пального. 

Також тут реалізовано принцип попереднього ущільнення в транспортному каналі. Граблини підбирального вала підіймають рослинну масу і заповнюють транспортний канал, і тільки потім проміжний вал переміщує рослинну масу до подрібнювача. 

Захищений подрібнювач 

Далі проміжний вал із бічними шнеками проштовхує рослинну масу, і вона потрапляє до різального апарата. Якщо на модель установлено різальний апарат KRONE XCut (XC), подрібнення відбувається 16-ма ножами (за ширини пресувального каналу 0,8 м) або 26-ма ножами (за ширини пресувального каналу 1,2 м). V-подібно розташовані зубці різального ротора з широкими подавальними елементами зі сталі Hardox забезпечують низькі енерговитрати під час подрібнення. Висувні ножові касети опускаються за допомогою гідравлічного приводу, тож інспекція й заміна потребує мінімум зусиль і часу. Кожен ніж захищено пружиною, тому в разі потрапляння всередину сторонніх предметів ножі відхиляються й потім автоматично повертаються у вихідне положення. Центральний механізм перемикання груп ножів дає змогу обирати довжину подрібнення рослинної маси (44 або 88 мм) або повністю вимикати подрібнювач. 

Просте чищення подрібнювальних ножів

Два режими — для повного і часткового завантаження 

Умови в полі не бувають однаковими, і розмір валків може змінюватись залежно від культури, урожайності, ширини захвату жатки або валкоутворювачів. Тому інженери KRONE передбачили роботу прес-підбирача у двох режимах. Коли потрібна повна потужність, ВВП трактора встановлюють на 1000 об./хв, а поршень — на 45 тактів. Коли ж валки невеликі, можна зменшити швидкість обертання ВВП до 800 об./хв, а частоту роботи поршня — до 36 тактів. Таким чином вдається отримувати однаково високу якість тюків за менших витрат пального. 

Передача потужності 

Здавалось, які шляхи для оптимізації можна знайти в системі передачі потужності? Насправді це невичерпне джерело економії енергії. У складних механізмах, які споживають значну потужність, існує безліч варіантів реалізації кінематичних схем. Від того, який варіант обрано, можна зменшити пікові навантаження, зробити передачу потужності простішою й безпечнішою. Отже, розглянемо, чого вдалося досягти інженерам KRONE. 

Бортова гідравлічна система з автоматичним регулюванням зусилля пресування забезпечує навіть за змінної вологості й на різних культурах створення тюків однакової форми та з рівними краями. Два датчики вимірюють фактичну силу, з якою поршень тисне на рослинну масу. Система регулювання порівнює ці дані з попередньо встановленими параметрами, а бортова гідросистема, відповідно, встановлює потрібний тиск пресувальних щитків. 

Для ощадного запуску машини всі прес-підбирачі BiG Pack можуть бути оснащені гідравлічною системою допомоги запуску. Маховик пришвидшується за допомогою гідромотора ще до того, як у роботу долучається вал відбору потужності. Для машин серії HDP II ця система входить до стандартної комплектації, адже тут більша маса всіх рухомих частин і потреба в початковому імпульсі вища, ніж в інших моделей. 

Комфортний монтаж і технічне обслуговування

Великі маховики забезпечують стабільну роботу без різких змін. Відповідно, машини KRONE BiG Pack працюють рівномірно й потребують значно менше потужності від тягового засобу. Під час запуску прес-підбирача BiG Pack для захисту механізмів використовується фрикційна муфта. Якщо ж виникає перевантаження вже в процесі роботи, спрацьовує автоматична кулачкова муфта. 

Надійне обв’язування 

Процес тюкування містить не лише щільне пресування рослинної маси, а й надійну фіксацію за допомогою шпагату. Від ефективності роботи в’язального апарата залежить продуктивність роботи та якість кінцевого продукту. У прес-підбирачах KRONE BiG Pack конструктори комплексно підійшли до питання надійності. Урахували буквально все: оптимізували менеджмент шпагату, до стандартної комплектації додали систему пневматичного очищення в’язального апарата і систему центрального змащування, а також зробили комплекс удосконалень для досягнення тривалого строку експлуатації. 

Очищення в’язального апарата стислим повітрям забезпечує високу надійність навіть в умовах інтенсивного пилоутворення. Форсунки для повітря розташовано так, щоб автоматично виконувати періодичне очищення потрібних деталей. До того ж компресор можна встановлювати безпосередньо на борту прес-підбирача, бо не всі трактори оснащено таким пристроєм. 

Принцип роботи подвійного вузлов’язача

Зазвичай на прес-підбирач установлюють 32 котушки шпагату, але для моделі HDP II їх потрібно 54. Цього достатньо, щоб запресувати до 900 тюків без закладання нових котушок. Відділення для шпагату є пилонепроникним, що також позитивно впливає на якість в’язання й простоту сервісу. 

Натискаючи кнопки 

Керування прес-підбирачам KRONE BiG Pack здійснюється через термінали. Це може бути як власний монітор трактора (ISOBUS-сумісний), так і термінали, що пропонує компанія KRONE. Найпростіший термінал DS 500 забезпечує керування з 5,7-дюймового сенсорного кольорового дисплея. Термінал оснащено 12-ма функціональними клавішами та колесом на зворотному боці корпусу, якими можна зручно змінювати основні параметри роботи прес-підбирача. 

Проте максимальний комфорт пропонують ISOBUS-термінали CCI 800 і CCI 1200. Термінал CCI 800 має 8-дюймовий сенсорний дисплей, на якому крім панелі керування може транслюватись картинка з камери огляду, що спрямована на візок для тюків. Так оператор може спостерігати за тим, що відбувається у недоступних для огляду зонах. Для більшої зручності роботи термінал можна комплектувати джойстиком AUX. 

Новий термінал CCI 1200 з 12-дюймовим сенсорним дисплеєм дає змогу відображати дві універсальні панелі керування. Наприклад, коли застосовують візок для збирання тюків BiG Pack plus, на термінал можуть одночасно виводитись панель керування й картинка з камери заднього огляду. Таким чином, немає потреби використовувати кілька терміналів і перетворювати кабіну трактора на телестудію. Висока роздільна здатність дисплея дає змогу відображати функціонал у режимі мініперегляду. 

Керування через термінал трактора також здійснюється легко. Достатньо приєднати кабель від прес-підбирача до ISOBUS-розетки трактора, і на екрані з’явиться звична операційна система. Додаткові органи керування, такі як джойстик WTK, можуть значно спростити керування прес-підбирачем. 

Отже, розглядаючи прес-підбирачі для великогабаритних тюків, можна з упевненістю сказати: машини KRONE BiG Pack 1290 здатні виконувати велику кількість роботи швидко або дуже швидко. До того ж у власника не виникає питань щодо ефективності, надійності та собівартості цього технологічного процесу. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ