Овочі-Ягоди-Сад

Бройлери з фермерського двору

Бройлери з фермерського двору

В екологічночистій зоні 60 км від Києва — причаїлося ТОВ «Фермерський двір». Тут займаються вирощуванням бройлерів, а планують утримувати качок та індиків.

Про досвід роботи підприємства читачам журналу «Наше Птахівництво» розповіла його директор — Кремінь Ольга В’ячеславівна.

 

Ольго В’ячеславівно, розкажіть, будь ласка, скільки років птахофабриці? Чи окупилися вже перші інвестиції і чи приносить вона прибуток? Яка собівартість продукції?

– ТОВ «Фермерський двір» (Київська обл., Баришівський р-н, с. Лукаші) працює на вітчизняному ринку м’яса птиці з вересня 2012 року. Перші грошові вклади вже окупилися. Птахофабрика приносить прибуток та самоокупається. Нашу продукцію успішно купують українські споживачі — вона завоювала на ринку своє гідне місце. Щодо собівартості, не стану називати конкретні цифри, але ми точно не працюємо собі в збиток.

 Пташники для утримання птиці були реконструйовані чи побудовані, як-то кажуть, «із нуля»?

– Ні, навіщо ж будувати нові, якщо завжди можна реконструювати старі. Тим паче, що таких нікому не потрібних колишніх колгоспних ското- чи свиноферм на сьогодні в Україні вдосталь. Тому ми реконструювали старі приміщення, котрі знайшли у Київській області.

 Ольго В’ячеславівно, що собою представляє ТОВ «Фермерський двір», з яких конкретно підрозділів складається підприємство? Скільки людей працює на виробництві?

– У нас є цех вирощування та забійний цех. Цех вирощування представлено чотирма пташниками, поголів’я в яких налічує на сьогоднішній день близько 65 тисяч бройлерів. Забійний цех потужністю 200 голів птиці на годину.

Пташники з птицею обслуговують 6 працівників. На забійному працюють 16 людей у дві зміни, тобто по 8 осіб на кожну зміну. Таким чином, нам вдається досягати 12-годинного робочого дня, оскільки м’ясо в нас охолоджене, воно повинно 12 годин знаходитися в холодильнику, щоб довести його до потрібної температури для продажу.

 Яку породу курей вирощуєте на підприємстві?

– На птахофабриці вирощують бройлерів кросу кобб-500 та росс-308. Птиця цих кросів на 42-й день досягає ваги 2,2–3 кг.

 Який об’єм продукції виробляєте щомісячно? Куди продаєте продукцію?

– Ми починали з 11 тонн охолодженого м’яса птиці щомісячно, а найближчим часом ми плануємо досягти до 15 тонн. А от можливі об’єми виробництва нашої ферми сягають до 25 тонн м’яса птиці на місяць.

Продаємо м’ясо переважно у таких торговельних мережах: «Сільпо», «Фоззі», «Новус», «Таврія», «Еко Маркет». Також продаємо продукцію в роздріб — кожен охочий може приїхати до нас безпосередньо на виробництво та придбати м’ясо.

 Що собою представляє продукція ТОВ «Фермерський двір»?

– Це охолоджене м’ясо. Ми реалізуємо лише тушки.

 Звідки берете птицю безпосередньо для вирощування? Чи забезпечені власними інкубаторними потужностями?

– Ні, свого інкубатора в нас немає, тому курчат закуповуємо. Однак навесні та влітку виставляємо на продаж добових курчат — ми їх перепродуємо. Двері нашої птахофабрики відкриті для всіх охочих придбати курчат. Нині ми з власниками ведемо переговори щодо будівлі власного інкубатора. Приміщення для цього ми маємо, але все це є капіталовкладенням, тому найближчим часом продовжимо закуповувати курчат.

Купуємо угорських курчат в компанії «Чік-Транс» на Західній Україні. Однак уже починаємо співпрацювати з Корсунь-Шевченківською компанією «Інкуба» і, сподіваюся, найближчим часом у нас буде посадка в пташники курчат саме цієї компанії.

 Рокажіть, будь ласка, що собою представляє виробничий процес на ТОВ «Фермерський двір»?

– У нас на підприємстві підлогова система утримання. Ця система зручніша тим, що після утримання птиці пташник можна краще й легше вичистити й продезінфікувати. Клітку значно важче добре продезінфікувати.

Опалення в нас не газифіковано. Опалюємо приміщення дровами, що потребує уважного контролю процесів обігріву приміщень із птицею.

У вирощуванні бройлерів на нашому виробництві ми застосовуємо світлову програму. Застосування цієї програми пов’язане з тим, що ці кроси мають слабкий кістяк унаслідок своєї скоростиглості. Тож для зменшення падежу застосовується шестигодинна світлова програма: за досягнення маси курчати 250 г відбувається вимкнення світла на 6 годин. До 21 дня ми дотримуємося шестигодинної світлової програми, а, починаючи за 21-го поступово, по одній годині, починаємо виходити с цього режиму та входити у світловий день. Тобто входимо у світлову програму різко, одразу починаючи з шести годин, а виходимо поступово — по годині. І до 35–38-го дня вимкнення світла відбувається на одну годину.

 Якою має бути температура підстилки та повітря, вологість у пташниках із птицею?

– Під час посадки добових курчат температура повітря має бути +34 °С, а підстилки — 31–32 °С. Вологість у першу добу повинна становити 75%, протягом утримання кожної доби на 0,2 °С температура знижується. Це все регулюється автоматично — системою мікроклімату, що працює на нашому підприємстві. Вологість протягом росту птиці також повинна знижуватися. Найоптимальніша вологість для бройлерів — 60–65%. Це все контролюється, у корпусах є технологічні карти, в які працівники пташника занотовують усі показники кожні 2 години.

 Чи виникають проблеми в переході роботи мікроклімату на зимовий період?

– Звичайно, такі проблеми виникають на всіх пташиних виробництвах. Справа в тому, що коли відбувається посадка, температура в пташнику +34 °С. Коли поступово, по 0,2 °С, температура починає знижуватися, якщо десь пропустити момент, то вологість починає швидко натягувати холодне повітря в пташник.

 Чим годуєте птицю? Що входить у склад комбікорму? Де берете комбікорм і за якою ціною?

– В основному в комбікорм входить кукурудза. Вона займає близько 40–45% раціону. Пшениці в складі комбікорму в нас лише 15–12%, оскільки на цій культурі бройлерів виростити важко. Також у склад комбікорму входять соєва та соняшникова макуха та різні добавки, наприклад, мезин, цистин, теонін та ін.

Комбікорм нам завозять один раз на тиждень. Заявку на його доставку та рецептуру надсилаю я, дивлячись на те, скільки комбікорму лишилося безпосередньо на фермі.

Щодо рецепту комбікорму, ми годуємо птицю за раціоном, складеним німецькими спеціалістами.

Один раз на місяць ми здаємо комбікорм на аналіз у районну лабораторію й перевіряємо його якість. До цього часу претензій щодо якості в нас не було.

Закуповуємо комбікорм у компанії «Корма України», що знаходиться в Полтавській області. Його ціна залежно від рецептури приблизно 4,2 грн/кг. «Старт», як правило, є дорожчим. «Ріст» — трохи дешевше, а ціна на «Фініш-1» та «Фініш-2» коливається від 3,9 грн до 4,9 грн за 1 кг.

 Яких принципів дотримуєтеся в утриманні та годівлі птиці?

– Щодня я особисто перевіряю роботу в кожному пташнику. Заходячи в пташник, все можна зрозуміти, як себе почуває птиця — зручно їй чи ні. Також, перевіряючи пташники, на собі можна відчути, наприклад, вистачає вентиляції чи ні, якою є вологість тощо. За цим слідкую особисто я, керуючись принципом «довіряй, але перевіряй».

Щоранку ми знімаємо показання води. Контролюємо відношення поїдання корму до води. Співвідношення має бути 1:2.

 Які плани на майбутнє? Чи плануєте розширюватися або займатися паралельно іншою сферою тваринництва?

– Насамперед плануємо збільшити загальне поголів’я птиці до 300 тис. курчат-бройлерів і мати в загальній кількості 10 пташників. Крім того, добудовуємо ще один новий пташник, де утримуватиметься близько 20–23 тис. голів птиці. Це при тому, що нині в одному пташнику 15–16 тис. голів. Також маємо в проекті будівництво найбільшого пташника, в якому можна буде одночасно утримувати 30–35 тис. У наші плани входить зайняти всі приміщення, що є на території нашого виробництва. Плануємо будувати свій комбікормовий цех.

Щодо загального розширення, — мріємо ще займатися вирощуванням і відгодівлею качок й індиків. А от те, чи будемо утримувати поголів’я цієї птиці у нових пташниках, чи реконструювати старі приміщення — це рішення ухвалюватимуть засновники компанії.

 

Анна Качурець

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ