Овочі-Ягоди-Сад

Вийти переможцем у боротьбі з кліщем можна, якщо розумно побудувати систему захисту

Подолати кліща на плодових

Подолати кліща на плодових

Вийти переможцем у боротьбі з кліщем можна, якщо розумно побудувати систему захисту, постійно проводити моніторинг плодових насаджень і своєчасно реагувати на зміни.   

В’ячеслав Поліщук

З року в рік садівникам доводиться ставати до бою з навалою кліщів. Бо, хоч ці шкідники невеликі за розміром, вони за сприятливих умов здатні утворювати велику кількість поколінь і завдавати значних втрат урожайності плодових культур. Якщо на початку століття кількість їх поколінь становила 5–6, то сьогодні внаслідок підвищення середньодобових температур вона сягає 7–8 і навіть більше. І не факт, що надалі ця цифра не збільшуватиметься. 

На що звернути увагу в захисті від кліща та як діяти проти нього з ранньої весни до збирання врожаю, «Садівництво по-українськи» розбиралося разом із В’ячеславом Поліщуком, керівником садівничого напряму компанії Ukravit. 

ЧЕРВОНИЙ, ПАВУТИННИЙ, ГРУШЕВИЙ… 

Плодові культури в Україні пошкоджує велика кількість різновидів рослиноїдних кліщів. В «особовому складі» ворога — павутинний, червоний плодовий, грушевий, галовий, мікрокліщі та багато інших. У різні роки та за різних умов вони можуть завдавати втрат врожайності на рівні 40–60%. І це ще не кажучи про втрату якісних показників вирощених плодів. 

Найпоширенішим в Україні є червоний плодовий кліщ. Він пошкоджує кісточкові та зерняткові культури, а також волоський горіх. Шкідливість кліща полягає в тому, що, маючи колючо-сисний ротовий апарат, він проколє в листкову пластину й висмоктує клітинний сік. Це призводить до порушення фотосинтезу та збільшення транспіраційного коефіцієнта, внаслідок чого культура втрачає вологу, якої в останні посушливі роки й так катастрофічно бракує, а відповідно, й гірше розвивається. 

Крім того, через завдану кліщами шкоду знижується цукристість плодів, а також ослаблюється морозостійкість плодових дерев. 

ГРА НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ 

«Чекати появи кліщів не потрібно, — запевняє В’ячеслав Поліщук, — розпочинати обробки проти них треба вже рано навесні. Цей захід дозволить проконтролювати зимуючі стадії шкідників, що зимують на корі, пагонах і розгалуженнях гілок. Цікаво, що мінусові температури аж до –30 °С кліщу не страшні, тож за відсутності заходів контролю він відновить життєдіяльність і почне пошкоджувати рослини навіть після найсуворішої зими». 

Для перших обробок фахівець рекомендує застосовувати мінеральні олії. Коли протягом 2–3 днів середньодобова температура тримається на рівні 5–6 °С, він радить «обмити» сад продуктом на основі рослинної олії Захват Ойл (рослинна олія, 800 г/л), 2%-й розчин. Для максимальної ефективності потрібно збільшити вилив води до 800–1000 л, залежно від віку насаджень. Завдяки такій обробці на поверхні культури утворюється плівка, що спричиняє удушення кліщів. 

«Важливо врахувати погодні умови найближчого періоду, — наголошує В’ячеслав, — оскільки препарат контактний, кілька днів після обприскування не повинно бути опадів».  

Паралельно з кліщами весняне «обмивання» допоможе проконтролювати види щитівок (каліфорнійську та комоподібну) та знищити яйця попелиць. Для розширеного контролю шкідників Захват Ойл можна комбінувати в баковій суміші з препаратами фосфорорганічної групи — наприклад, Хлорпірівітагро, 1,5 л/га. А щоб забезпечити одночасний контроль комплексу грибних хвороб, Захват Ойл рекомендовано вносити сумісно з мідьвмісними фунгіцидами — Гарт або Віоліс. 

ЗАХИСТ УПРОДОВЖ ВЕГЕТАЦІЇ 

«Думка, що для контролю кліща досить однієї обробки, — міф, — застерігає В’ячеслав Поліщук. — Моніторити його розповсюдження та “працювати” по проблемі потрібно від ранньої весни й майже до збирання врожаю плодових. Бо цей шкідник може завдати удар врожайності в будь-який момент — надто за високих температур, за яких він інтенсивно розмножується, утворюючи нові покоління». 

Для другої обробки до фази «рожевого бутона» В’ячеслав радить обрати сірковмісні препарати. Продукт Інферно в портфелі компанії зареєстровано для контролю борошнистої роси на плодових, однак за максимальної норми витрати (8 кг/га) чинить опосередковану дію на кліщів. Препарат контактний, тож діє не на яйця, а на личинок та імаго кліщів. 

Інферно застосовують за температури від +15 °С. Дотримання температурного режиму застосування має велике значення, бо механізм дії препарату полягає у випаровуванні парів сірки, які власне й впливають на кліщів. Якщо Інферно застосовують у баковій суміші з будь-якими іншими засобами захисту, його в бак змішувача додають першим. Інтервал між обробками мінеральними оліями та сіркою має становити не менше як 10–12 днів. 

А щоб забезпечити одночасний контроль різних стадій кліща після цвітіння, він рекомендує обрати інсекто-акарицид Ескаліп у нормі 0,5–0,75 л/га. Його діючі речовини абамектин і спіродиклофен належать до різних хімічних груп, що дозволяє запобігти резистентності. Крім того, продукт має трансламінарні властивості. Для повноцінного покриття деревини та листкового апарату витрату води потрібно збільшити до максимальної — 1000 л. Також доцільно застосовувати ад’ювант Інгрес, 15–50 мл/100 л води, який покращує розтікання та проникнення робочого розчину. Обприскування треба розпочинати за мінімального рівня ЕПШ, не чекаючи масового поширення кліщів, — це 2–3 особини на листку. Крім того, В’ячеслав не рекомендує змішувати акарациди з іншими препаратами, а проводити такі обробки роздільно. 

КОМЕНТАР 

Оксана Човган, голова СФГ «Садівник».

Регіон: Вінницька обл., Тульчинський р-н. Площа: 28 га.

Культури: зерняткові, кісточкові, ягідні, овочеві — У садівничому напрямі ми працюємо вже майже 15 років. Увесь цей час активно шукаємо шляхи оптимізації виробництва. Три роки тому розпочали співпрацювати з Ukravit і сьогодні користуємось до 80% їх препаратами в системі захисту. Продукти компанії ефективні та надійні проти основних проблем саду в регіоні — хвороб, шкідників, бур’янів тощо. Якість — висока, ціна — розумна, тож повністю задоволені. А ще імпонує, що це український виробник, який точно знає, що нам потрібно. Оскільки компанія має представництва по всій Україні, препарати нам доставляють швидко та вчасно. А консультанти компанії завжди готові виїхати в господарство, щоб допомогти ідентифікувати проблему, порадити рішення та проконтролювати результат. 

Тетяна Яблонська

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2024
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ