Овочі-Ягоди-Сад

Модний перець

Модний перець

Мода є на все — на одяг, машини, місця відпочинку, музику і, звичайно, на овочі. Перець завжди перебуває в тренді. Проте селекціонери не перестають дивувати споживачів і виробників новими колекціями, одна з яких — кубоподібний кольоровий перець.

 Перець у всьому світі вважається одним з основних овочів. У багатьох народів світу він є обов’язковою складовою раціону: споживається свіжим і переробленим, його готують на грилі, додають у салати, сушать і використовують як приправу.

Розводять його у південних помірних, субтропічних і тропічних широтах усіх континентів. Нині в культурі відомо чотири види перцю стручкового: перуанський (Capsicum angulosum), колумбійський (Capsicum conicum), опушений (Capsicum pubescens) і мексиканський (Capsicum annuum) —найпоширеніший.

На території колишніх країн СРСР мексиканський перець вирощують в Україні, Молдові, Середній Азії, на Північному Кавказі та Закавказзі; у захищеному й утепленому ґрунті, у кімнатній культурі (дрібноплідний) — повсюдно; виведено сорти для відкритого ґрунту центральних районів.

У раціоні харчування українців перець посідає важливе місце й находиться в одному ряді з томатом й огірком. Він є в нашому раціоні цілий рік завдяки імпорту та місцевому виробництву. В Україні перець вирощують в основному у відкритому та закритому ґрунті на Півдні країни.

В останні роки, не зважаючи на кризу в галузі овочівництва й тотальне перевиробництво, перець зберігає високу привабливість для фермерів завдяки своїй економічній привабливості. Він мав попит і в 2010–2012 рр., залишився в ціні й 2013-го. Особливо це стосується якісного товару, який завжди стає дорожчим у рази. Перець став «модною культурою» як серед дрібних фермерів, так і великих — лідерів ринку.

Український ринок перцю ділиться на два основні сегменти: кубоподібний і конусоподібний. Якщо раніше торгівля на свіжому ринку велася в основному перцем конусоподібним вітчизняної селекції (Білозерка, Подарунок Молдови, Ластівка), то тепер усе активніше його витісняють технологічні гібриди кубоподібного перцю — частка кольорових кубоподібних плодів стрімко збільшується.

Професійні тепличники нині серйозно замислюються над перспективою вирощування кубоподібного кольорового перцю, оскільки його рентабельність є значно вищою, ніж у традиційних для закритого ґрунту культур томата й огірка.

Фермери відкритого ґрунту не витрачають часу на обмірковування перспективності: один раз виростивши кубоподібний перець на невеличкій ділянці, на наступний сезон вони закладають великі промислові ділянки.

Міркуйте самі: якщо звичайний конусоподібний перець для фарширування коливається у ціновій категорії 2,0–3,0 грн/кг, то кубоподібний товстостінний перець коштує близько 8 грн/кг. І попит на цьому ринку набагато перевищує пропозицію. Якщо господарство має можливість організувати переробку перцю (сушіння, заморожування, консервування), то додана вартість збільшується в рази.

На сьогодні фермери, які працюють із захищеним ґрунтом, в основному віддають перевагу виробництву кубоподібних високорослих гібридів, адже гібридний перець має низку переваг, зокрема, щодо стійкості до вірусних і грибкових захворювань, високих температур повітря та сонячних опіків. Він має суттєво вищу врожайність, вирізняється більш тривалим терміном вегетації, що підвищує рентабельність культури. Не можна оминути увагою й товарні якості високорослих гібридів — гібридні перці в теплицях за ретельного дотримання технології вирощування — це завжди якісний і дорогий товар.

Натомість власники ділянок відкритого ґрунту вирощують конусоподібні перці, бо на них також зберігається стабільно високий попит на ринку. Це пов’язано з традиціями споживання саме цих типів перцю. За невисокої собівартості перець у відкритому ґрунті в умілих руках може показати чудову рентабельність. Дивіться самі: червоний перець у біологічній стиглості сортотипу Подарок Молдови завжди ціниться вдвічі дорожче, ніж такий самий перець зеленого кольору, тому селекціонери працюють у напрямі пришвидшення настання біологічної стиглості. І ми наразі маємо дуже перспективний гібрид 629, який стає червоним на 2 тижні (!) раніше своїх аналогів, до того ж абсолютно не втрачає ані врожайність, ані якості.

Тим, хто наступного сезону спробує вперше виростити в закритому ґрунті високорослі кубоподібні перці, варто звернути увагу на такі гібриди, як Магно F1, Маратом F1, Ред Барон F1, Кадіб F1, Феррари F1. Вони сподобаються легкістю в агротехнології, яка нічим не різниться від традиційного вирощування конусоподібних вітчизняних перців. Хіба що варто пам’ятати про загальне дотримання технології вирощування перцю в теплицях, зокрема про правильне формування рослини перцю — у два стовбури та «осліплювання» 3–4 пазух і «корони» першої квітки.

Фермерам, які вирощують перець у відкритому ґрунті, сподобаються Даллас F1, Альмеранте F1, Банкер F1, Олімп F1 завдяки своїй якості плодів, урожайності, стійкості до несприятливих умов.

Кубоподібний перець — тепло- та вологолюбна рослина (оптимальна температура росту й розвитку 18…25 °C), яка потребує високородючих структурних ґрунтів.

Як і звичайний перець, кубоподібний вирощують розсадним способом, а на Півдні господарства практикують посів насіння в ґрунт. Насіння висівають у парниках і теплицях за 45–55 діб до садіння (у північних районах за 60–75). На 1 га садять 40–60 тис. рослин квадратно-гніздовим (70 × 70 см) або рядковим способом. Догляд полягає в міжрядній обробці ґрунту, підживленні мінеральними та комплексними добривами відповідно до розрахункових норм для підвищення врожайності. Оскільки коренева система — це Ахіллесова п’ята перця, то ми рекомендуємо проводити часті поливи (80–120 м³/га) з одночасним внесенням комплексних добрив, а НВ тримати на рівні 70–80–70. Кубоподібні сорти перцю в закритому ґрунті збирають упродовж 5–8 місяців (залежить від сезону вирощування та типу теплиць; до речі, у Голландії тепличні комбінати вирощують, збирають і постачають на ринок перець практично цілий рік), у відкритому ґрунті виконують 5–6 вибірок у фазі технічної стиглості. Урожай кубоподібних конусоподібних перців у відкритому ґрунті в середньому становить 500–600 ц/га, а в закритому ґрунті з високорослих гібридів можна отримати до 16–20 кг/м².

 Кольорова палітра кубоподібних перців

 Червоні

Феррарі F1 — ранній гібрид, стандарт червоного кубоподібного перцю. Стійкий до верхівкової гнилі та мікророзтріскування шкірки плодів. Плоди важкі, однорідні за формою та розміром. Для закритого ґрунту.

Маратос F1 — невибагливий гібрид. Висока продуктивність і рання віддача врожаю. Добре адаптується до спекотних умов. Для відкритого та закритого ґрунту.

Ред Барон F1 — ранній гібрид із тривалим періодом плодоносності та високою врожайністю. Стійкий до вершинної гнилі. Для ґрунтових теплиць і відкритого ґрунту.

 Жовті

Фієста F1 — дуже ранній гібрид. Характерно швидке фарбування плодів у жовтий колір. Стійкий до верхівкової гнилі та мікророзтріскування шкірки плодів. Плоди щільні, лежкі, транспортабельні. Для опалювальних теплиць із субстратами.

Раїса F1 — ранній стресостійкий, стійкий до розтріскування гібрид. Плоди рівномірно дозрівають від зеленого до жовтого кольору, можуть мати оранжевий відтінок. Висока транспортабельність. Для ґрунтових теплиць і відкритого ґрунту.

Кадія F1 — яскраво-жовтого кольору. Рівномірна віддача врожаю, висока продуктивність. Для ґрунтових теплиць і відкритого ґрунту.

Міліца F1 — високоврожайний, стійкий до вірусу тютюнової мозаїки гібрид із високим виходом стандартної продукції. Плоди в технічній стиглості жовтого (без стадії зеленого) кольору, а в біологічній червоного. Для плівкових теплиць і відкритого ґрунту.

 Зелені

Снеппер F1 — ранній стійкий до чорної бактеріальної плямистості гібрид, призначений для збору плодів у стадії зеленого забарвлення. Плоди темно-зеленого кольору, дуже повільно забарвлюються у червоний. Для пластикових теплиць і відкритого ґрунту.

 Кольорові

Ведрана F1 — гібрид білого перцю. Забарвлення плодів у технічній стиглості біле із зеленуватим відтінком, у біологічній — червоне. Відмінна лежкість і транспортабельність. Для закритого й відкритого ґрунтів.

Магніті F1 — ранній гібрид з плодами оранжевого кольору. Стандарт якості оранжевого перцю. Стійкий до верхівкової гнилі. Для відкритого і закритого ґрунтів.

Ганебно F1 — ранній гібрид із світло-зеленими плодами, що в біологічній стиглості стають червоними. Для тривалого транспортування. Для відкритого і закритого ґрунтів.

Текіла F1 — ранній гібрид бузкового кольору. Стійкий до верхівкової гнилі. Транспортабельний, довго зберігає товарний вигляд. Для відкритого і закритого ґрунтів.

Даллас F1 — урожайний і невибагливий гібрид із темно-червоними плодами. Для свіжого ринку та переробки. Для плівкових теплиць і відкритого ґрунту.

 

Дмитро Семен, менеджер компанії Enza Zaden B.V.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ