Тваринництво

Бройлер за ґратами

Бройлер за ґратами

Про переваги вирощування бройлерів у клітках.

 на ту саму площу підлоги приміщення можна посадити в 2,5 раза більше птиці, ніж при підлоговому утриманніСьогодні практично всі птахівничі підприємства, що вирощують м’ясну птицю, прагнуть встановлювати клітки для утримання бройлерів. Основна ідея полягає в тому, що на ту саму площу підлоги приміщення можна посадити в 2,5 раза більше птиці, ніж при підлоговому утриманні. Нині ця формула є головною у прийнятті керівниками й інвесторами рішення про вибір технології утримання.
Фахівці виділяють такі основні переваги сучасної кліткової технології вирощування бройлерів:
1. Збільшення в 1,5–3 рази (залежно від ярусності застосованих кліткових батарей) кількості птиці в пташнику, а отже – виходу продукції з кожного квадратно метра його площі.
2. Менші на 5–10% питомі витрати кормів і на 10–15% енерговитрати, що є основними складової собівартості продукції. Внаслідок цього у тій самій пропорції знижується собівартість м’яса бройлерів.
3. Незважаючи на високу вартість устаткування, сукупний прибуток за 5–8 років експлуатації з кліткового пташника на 30–50% вищий, ніж з підлогового.
4. Поліпшується ветеринарно-санітарний стан у пташнику. Відсутній прямий контакт птиці з послідом, який регулярно видаляється з пташника, що сприяє поліпшенню мікроклімату, зокрема зниженню вмісту аміаку, сірководню, пилу. Зменшується небезпека захворювання птиці такими хворобами, як кокцидіоз, аспергільоз, зараження гельмінтами.
5. Не потрібно використовувати підстилкові матеріали, дефіцит яких зростає.
6. Хоча кількість тушок з дефектами трохи вища (до 10%), ніж за підлогової технології, однак їх можна використовувати для переробки, внаслідок цього загальні втрати будуть незначними. Крім того, в нових типах кліткових батарей гематоми у птиці спостерігаються значно менше.
До речі, найбільша кількість прихильників кліткового утримання бройлерів сьогодні є у Росії, Китаї та інших азійських країнах. Як показав досвід багатьох птахівничих підприємств Росії, кліткове вирощування бройлерів дозволяє птахофабрикам мати великі резерви для нарощування потужностей, зменшення матеріально-технічних і фінансових витрат. Однак в Україні підприємств із клітковим устаткуванням лише кілька (ЗАТ «Птахокомбінат Дніпровський», ЗАТ «Лангут Бройлер» та ін.)
 Виробництво сучасних кліткових батарей, у яких враховано недоліки попередніх конструкцій, особливості екстер’єру, росту і розвитку бройлерів сучасних кросів, освоїли фірми Big Dutchman, Farmer Automatic, MELLER (Німеччина), «Техна» (Україна), Big Herdsman (Китай), Tесnо (Італія), Vencomatic (Нідерланди) та ін.
Сучасні кліткові батареї відповідають провідним світовим тенденціям у вирощуванні бройлерів і поєднують переваги кліткового і підлогового способів. Годівля бройлерів здійснюється з круглих бункерних годівниць, що дозволяє збільшити фронт годівлі. Для напування у клітках встановлено ніпельні напувалки, ніпель яких має два ступені регулювання (вгору і вбік). Це значно полегшує напування добових курчат. Збирання посліду здійснюється за допомогою стрічкових транспортерів.
 Особливістю кліткових батарей є наявність автоматичної системи вивантаження птиці. Це досягається за допомогою низки висувних підніжних решіток, що дають можливість легко перемістити бройлерів на стрічковий транспортер видалення посліду, звідкіля вони попадають у кінець батареї; потім птицю ліфтовим транспортером подають до місця завантаження в транспортну тару. При цьому значно зменшуються витрати праці.
Кліткова батарея розрахована на вирощування бройлерів з добового до 43–47-денного віку. Місткість пташника завбільшки 18×96 м при застосуванні 4-ярусних батарей досягає 100 тис. гол. до 43-денного віку. У такому пташнику за підлогової технології розміщується не більш як 30–35 тис. бройлерів, тобто для вирощування такої самої кількості птиці на підлозі треба побудувати три пташники.
Птахівники відзначають, що часто при порівнянні ефективності кліткового і підлогового способів вирощування бройлерів не враховується вартість будинків і споруд, зовнішніх і внутрішніх інженерних комунікацій. Найпростіші розрахунки показують, що такі витрати у разі застосування підлогового утримання в 2,5–3 рази вищі, ніж за кліткової технології.

 

 

 

Наталія Жейнова канд. вет. наук, головний лікар ХОАПП «Харківптахопром»

журнал“Наше Птахівництво”  липень, 2013 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “Наше Птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “Наше Птахівництво”з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines.  Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому АГП Медіа.

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
7
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ