Овочі-Ягоди-Сад

Сучасні інтегровані методи захисту рослин від хвороб та шкідників разом із компанією «Біо Захист»

Безпечний захист

Безпечний захист

Сучасні інтегровані методи захисту рослин від хвороб та шкідників разом із компанією «Біо Захист»

Місія компанії «Біо Захист» — знизити кількість застосування хімічних пестицидів. Насамперед це важливо для наших дітей, нас самих, нашої планети. Бо це проблема планетарного масштабу: чим більше ми застосовуємо хімічних пестицидів, тим більше забруднюємо ґрунт, воду, повітря, продукти харчування. Отримуємо менш якісну їжу, яка містить залишки шкідливих хімічних речовин, і потім у нас з’являються ті чи інші хвороби. 

Тому для нас є пріоритетним завданням перехід на альтернативні методи захисту рослин від шкідників та хвороб, підбір нових продуктів та комплексних рішень для різних культур. 

КОНТРОЛЬНА РОБОТА 

Крім «Біо Захисту», яка є частиною «Біо Груп», в корпорацію також входять: 

• BioProduction — чотири лабораторії з виробництва ентомофагів; 

• Agrolabs, яка займається устаткуванням для контролю вирощування рослин, запилення та іншими IT-рішеннями; 

• Agro System Group — здійснює агроконсалтинг для відкритого ґрунту; 

• GMP satellite — створює нові програмні продукти й оптимізує їх до різних культур. 

Серед наших програм — «Біоконтролер» — аналітичний електронний журнал для проведення різноманітних аналізів, ведення записів, побудови прогнозів. Кількість шкідників, внесення ентомофагів тощо — все це можна підрахувати онлайн і дивитися в мобільному додатку, контролювати, аж до урожайності. 

BioProduction виробляють 16 видів ентомофагів із патентованою технологією гібридизації. Це природний інструмент контролю шкідників, побудований за принципом «хижак — жертва». Як попелицю їсть сонечко, так на кожного шкідника є свій природний хижак. На відміну від хімічного методу контролю, до біометоду у шкідників ніколи не буде резистентності. Загальна площа, яку ми контролюємо біологічним методом у теплицях, сягає 1120 га, і це не лише в Україні. Ми з колегами маємо в цій сфері понад 15 років досвіду, який запозичили від голландських партнерів з компанії Bioline AgroSciences. Згодом ми побудували власне виробництво корисних комах. 

Маємо не лише ентомофагів. У нас є партнери у Швейцарії і Нідерландах з біопрепаратів та інших безпечних та корисних продуктів. Це компанії Andermatt Biocontrol та PlantoSys. 

ЧУЖІ СЕРЕД СВОЇХ 

У відкритому ґрунті не на кожного шкідника нині є готове рішення. Проте можна його знайти за допомогою інших інструментів, які маємо в арсеналі. 

Біоконтроль павутинного кліща. Для цього у нас є хижий кліщ (Amblyseius californicus), взятий з природи і розмножений у лабораторії. Він знищує шкідника на всіх стадіях розвитку на широкому спектрі культур. Стратегію та кількість ентомофагів підбирають залежно від культури та ситуації. Застосовуючи їх, можна не використовувати ніяких акарицидів. 

Біоконтроль попелиці. Проти неї є сонечко та паразитоїдна оса. Остання відкладає яйця у попелицю, і личинка виїдає шкідника із середини. Якщо хтось пам’ятає фільм «Чужий» — це те ж саме, тільки в менших масштабах. Використовувати цих ентомофагів можна як на закритому, так і на відкритому ґрунті. При цьому вже немає потреби застосовувати інсектициди. За використання ентомофагів важливо, які пестициди та фунгіциди застосовуєте, бо не зі всіма хімічними препаратами ці комахи сумісні. Наприклад, з ФОС-органікою або хлор-органікою вони несумісні: фон буде просто знищувати наших корисних комах. 

Контроль грушевої медяниці. Хижий клоп Антакоріс немораліс — природний ентомофаг, якого випускаємо перед або під час цвітіння. Достатньо просто повісити на дерево стаканчик і всипати в нього невелику кількість комах. Декілька років тому ми застосовували Антакоріса в Чернівецькій області. В перший рік після виселення клопа медяниці стало набагато менше. Втім, Антакоріс прижився і почав самостійно контролювати медяницю й наступного року. До того ж, крім неї, клоп-поліфаг їсть інших невеличких шкідників, зокрема тлю. Але при ньому також важливо застосовувати лише сумісні з ентомофагом фунгіциди та інсектициди. На нашому сайті є розділ, який допоможе перевірити безпечність препаратів для корисних комах. 

Біоконтроль ґрунтових шкідників. Вони найменш доступні для хімічних препаратів. Наша ентомопатогенна хижа нематода поражає винятково комах у ґрунті — хруща, лялечки лускокрилих, різних скосарів, капустянку тощо. Нематода дуже дрібна й потребує великої кількості  вологи, щоб можна було пересуватися. Тому ґрунт треба добре поливати. Я за допомогою нематоди Steinernema feltiae на присадибній ділянці вивів капустянку: для цього лише одноразово навесні заніс ентомофага, якого вистачило на весь сезон. Бажано вносити їх щороку, бо перепади вологості та температури зменшують кількість шкідника. І якщо у нематоди немає можливості харчуватися, зменшується і її кількість у ґрунті.

Для контролю ґрунтових шкідників лабораторія вирощує хижих кліщів — Гіпоаспіс мілес. Вони живуть у верхньому 5-сантиметровому шарі ґрунту, тому будуть цікавими для теплиць. Виїдають трипсів, колембол та інших маленьких шкідників. Те ж саме буде робити і Атета коріарія. 

«ВОЛОХАТИЙ» АГРОНОМ 

Для запилення пропонуємо звичайного земляного джмеля. Ми є дистрибуторами Bioline AgroSciences і на рівні з компаніями Koppert та Biobest тримаємо високу якість запилювачів. Джмелі працюють у прохолодну погоду: коли бджола не летить, джміль здатний здійснювати якісне запилення. Вони діють локально, і можна регулювати місце запилення, бо, як правило, джмелі не летять настільки далеко, як бджоли. І якщо ми встановили на гектарі 3–6 вуликів, то знаємо, що в цьому місці буде запилення. У Вінницькій області в одного господаря яблуня запилилася занадто, так що довелося проріджувати цвіт. Тому в інтенсивному саду треба слідкувати за кількістю запилювачів. 

Моніторинг летючих шкідників. Феромонні пастки слід застосовувати передусім для сигналізації. Першими вилітають самці. Якщо бачимо відлов того чи іншого шкідника пасткою, ми можемо зрозуміти, що через два-три дні самки почнуть відкладати яйця. Чим раніше почнемо контролювати шкідника, тим менше втрат у нас буде. Важливо розуміти, що феромони працюють лише на один вид шкідника, тому під час замовлення треба зазначати латинські назви шкідників. 

Крім пасток, є ще технологія — феромонна хмара для дезорієнтації спарювання, наприклад, яблуневої плодожерки. Диспенсер Bioguard являє собою запаяну трубку-резервуар з феромоном, яка розвішується по теплиці і працює два-три місяці, приваблюючи самців запахом самки. Вони летять на хмару, не знаходять самок, не відбувається запліднення. Проте з незапліднених яєць також вилуплюються комахи, але тільки самці, які потім не дадуть потомства. Отже, спочатку може бути невеликий сплеск шкідників, який потім рівномірно спаде. 

ПРЕПАРАТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Ризовітал (Andermatt Biocontrol). Цей швейцарський біофунгіцид та біостимулятор на основі бацил добре захищає від ґрунтових хвороб. Він як і всі біопрепарати працює насамперед як антагоніст патогенної мікрофлори. Чим раніше його застосувати, тим швидше корисна бактерія займе свою нішу в корінні тої чи іншої рослини, витісняючи патогенні мікроорганізми. Ризовітал дає змогу входити в симбіоз із ризосферою і своїми продуктами життєдіяльності змушує рослину швидше й краще рости, навіть якщо її давно посадили. Якщо вже є кореневі хвороби, можна застосовувати фунгіцид, а потім захистити коріння біопрепаратом. Оскільки він бактеріального походження, то фунгіциди не діють на нього. 

Мадекс Твін. Швейцарський вірусний біопрепарат діє лише на двох шкідників: яблуневу плодожерку та східну плодожерку, яких важко контролювати хімічними препаратами. 

БІОСТИМУЛЯТОРИ PLANTOSYS 

SalicylPure — саліцилова кислота, яка діє як фітогормон. Підвищує імунітет проти грибних, бактеріальних та вірусних хвороб. Для профілактики або для боротьби можна застосовувати щотижня. 

SilicаPower — препарат на основі кремнію, завдяки якому стінки клітини рослин потовщуються. Це перешкоджає механічному проникненню мікроорганізмів та деяких шкідників. 

Argentum — колоїдне наносрібло. Тут все вирішує розмір. Чим менші частинки, тим вони активніші, тобто краще працюють як для дезінфекції іригаційних систем, так і для лежкості плодів. Його можна застосовувати для боротьби з бактеріальними та вірусними хворобами. 

Cuprum — мікромідь — дуже дрібна має високу фунгіцидну ефективність. Препарату треба набагато менше, у порівнянні з аналогами. Навіть якщо препаратом працювати весь сезон, ГДК (гранично допустима концентрація) купруму на культурі буде дуже низькою. Окрім фунгіцидного ефекту, продукт покращує фотосинтез та підвищує імунітет. Для контролю парші, борошнистої роси, альтернаріозу застосовують суміш Cuprum та SilicаPower. Одночасно ми зміцнюємо стінки клітин та здійснюємо фунгіцидний вплив. До того ж препарати не впливають на цвіт яблунь та ентомофагів, їх можна застосовувати у будь-якій системі вирощування. 

Для отримання конкретних рекомендацій краще спілкуватись індивідуально, оскільки кожне господарство унікальне. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ