Овочі-Ягоди-Сад

Потрібно планувати перші обробки, що стануть основою для закладання майбутньої врожайності

Перші обробки рік годують

Перші обробки рік годують

Зима цьогоріч не припиняє дивувати температурними «американськими гірками»: в різні місяці показники коливалися від +10 до 18 °С. Це впливає на процеси диференціації, тобто перетворення ростових бруньок на плодові. Як це позначиться на стані плодових насаджень, садівники дізнаються тільки навесні. А поки що можуть планувати перші обробки, що стануть основою для закладання майбутньої врожайності. 

Перші захисні заходи на сезон-2024 треба розпочинати ще в осінньо-зимовий період, наголошує керівник садівничого напряму компанії Ukravit В’ячеслав Поліщук. Йдеться про контроль шкідливих мишоподібних гризунів, покликаний забезпечити одну з передумов для сприятливої перезимівлі садів. Річ у тім, що через брак кормової бази гризуни обгризають кору навколо штамба, внаслідок чого дерева можуть навіть загинути. Щоб захистити насадження, фахівець рекомендує застосувати родентицид Бродівіт (бродіфакум, 0,25%). Він вирізняється зручністю у приготуванні отруйних принад. 

В’ячеслав Поліщук, керівник садівничого напряму компанії Ukravit

Також до відновлення сокоруху потрібно провести обрізування плодових. Цей технологічний захід регулює ріст і плодоношення культур. 

ПЕРШІ ЗАГРОЗИ ТА ЯК ЇХ КОНТРОЛЮВАТИ 

Навесні прокидаються не тільки плодові — паралельно відновлюють життєдіяльність зимуючі стадії шкідників і хвороб. Тому, якщо ви вирощуєте грушу, перші обробки на цій культурі для запобігання розвитку медяниці слід розпочинати вже у «лютневі вікна», бо за температури +10 °С шкідник починає відкладати яйця. Особливо це актуально для сорту Ноябрьська, який сильно потерпає від медяниць. Для цього В’ячеслав пропонує застосовувати інсектицид Хлорпірівітагро (хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л), 1,5–2 л/га із додаванням ад’юванту Інгрес для кращого розтікання та розподілення препарату по оброблюваній поверхні. 

Якщо моніторинг показує наявність у садах каліфорнійської та комоподібної щитівок і яєць червоного павутинного кліща, слід провести «обмивку» дерев препаратом Захват Ойл (рослинна олія, 800 г/л), 20 л/га на 1000 л води. Він створює плівку, що спричиняє удушення всіх стадій розвитку шкідників. Оптимальний час для обробки — за утриманя середньодобової температури +5 °С протягом 2–3 днів. 

В середині березня час розпочинати обробляти кісточкові мідними препаратами в максимальних нормах проти моніліозу. 

«Наш продуктовий портфель містить два контактних мідьвмісні продукти — Гарт (гідроксид міді, 770 г/кг) і Віоліс (хлорокис міді, 350 г/л), — розповідає В’ячеслав. — Гарт характеризується високою концентрацією діючої речовини, не містить іонів хлору і швидко розподіляється по поверхні рослини, внаслідок чого має потужну стартову дію. Віоліс вирізняється зручною препаративною формою та широким спектром дії проти парші, клястероспоріозу та кучерявості листя. Це продукт, що є готовою заміною бордоської рідини. Обидва препарати мають додаткову дію на бактеріози. Крім того, їх можна застосовувати в овочівництві». 

На початку квітня ці мідні препарати рекомендується застосовувати на зерняткових у рекомендованих нормах проти парші та інших грибних хвороб. 

САД БЕЗ БУР’ЯНІВ 

Ще одна загроза розвитку садів у ранньовесняний період — бур’яни. Вони виснажують ґрунт і є резерватором розвитку хвороб, шкідників і шкідливих мишоподібних гризунів. 

До 3-річного віку насаджень В’ячеслав радить знищувати бур’яни за допомогою контактних продуктів на основі глюфосинату амонію (Галант, 5–7,5 л/га). Надалі дозволено застосовувати гербіциди суцільної дії Гліфовіт (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л, у кислотному еквіваленті, 360 г/л) або Гліфовіт Екстра (гліфосат калійна сіль, 663 г/л, у кислотному еквіваленті, 540 г/л). Якщо ж сади потерпають від злісних видів на кшталт хвоща польового та берізки польової, ці гербіциди можна застосовувати в баковій суміші разом із продуктом Агростар у нормі 1,0 л/га. 

ОСОБЛИВОСТІ ВЕСНЯНОГО ЖИВЛЕННЯ 

Упродовж життєдіяльності плодові виносять із ґрунту елементи живлення. Відповідно, для повноцінного розвитку їх вміст потрібно компенсувати. Тому в ранньовесняний період В’ячеслав Поліщук радить підживити сади швидкодіючими азотними добривами, наприклад аміачною селітрою. Таке підживлення забезпечить культурам швидше відновлення вегетації та успішний старт. А щоб точно знати, чого бракує ґрунтам, пропонує звернутись за допомогою до науки. 

«Вартість мінеральних добрив сьогодні — суттєва частина виробничих затрат, — зазначає його колега, керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков. — Щоб дати культурам те, чого вони насправді потребують, й одночасно вберегтися від зайвих обробок, потрібно провести агрохімічне дослідження. Наші фахівці з Ukravit Institute досліджують ґрунти на найбільший в Україні спектр показників і надають фахові рекомендації. Крім того, ми допоможемо визначити якість добрив перед купівлею: адже, як зазначають наші вчені, велика кількість зразків, досліджених у нашому інституті 2023 року, не відповідали заявленому складу». 

Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit

Окрім кореневого живлення В’ячеслав рекомендує у відповідні фази позакоренево підживити плодові бором, цинком і фосфором. 

«У фазу “зеленого конуса” бажано застосувати цинк: він покращує гормональний баланс, стимулює синтез ауксинів і хлорофілу та впливає на точки росту, — зазначає фахівець. — А у фазу “рожевого бутона” — бор, який сприяє цвітінню й заплідненню. В цей період важливий фосфор — він впливає на формування генеративних органів і має фунгіцидний ефект. Щоб забезпечити плодові цими елементами в доступній формі, доцільно застосувати мікродобрива Авангард Бор, 1–2 л/га, Авангард Цинк, 2 л/га, Авангард NPK Фосфіт К, 2 л/га. А щоб покращити засвоєння й транспортування мікроелементів до рослин, добрива доцільно застосувати сумісно з амінокислотами, що є в продукті Авангард Гроу Аміно». Також по вегетації рекомендується позакоренево підживити плодові рідким комплексним добривом (РКД) марки NP – 8-24 або NPК – 5-20-5 у дозі 3-7л/га, що сприятиме заплідненню квіток та активуватиме процеси фотосинтезу. 

Навесні, особливо в період цвітіння, плодовим можуть нашкодити знижені температури та приморозки. Тому в цей період доцільно застосовувати Авангард Гроу Аміно у нормі 0,2–0,25 л/100 л води, який проявляє антистресовий і стимулюючий ефект. Але це за умови, якщо температури не знижуються понад –2 °С. 

ПОЛІПШЕННЯ ОБРОБОК 

Велике значення для обробок має якість води, бо невідповідні рН та жорсткість можуть впливати на дію пестицидів. 

«Вода, яку використовують для бакових сумішей, може погіршувати їх дієвість, — зазначає Сергій Сальніков. — Вона може бути жорсткою чи м’якою — залежно від умісту кальцію, магнію та карбонат-іонів, мати кисле, нейтральне чи лужне середовище. Крім того, якщо в ній багато домішок, таких як ґрунт чи органічні матеріали, вона може бути каламутною. А кількість солей впливає на її електропровідність. Відповідно, за змішування із засобами захисту рослин чи добривами отримана ефективність, залежно від цих показників, може відрізнятись від бажаної». 

Щоб контролювати ці показники, садівник неодмінно повинен мати рН-метр. Або ж періодично досліджувати воду в лабораторних умовах. Надалі зазначені вище показники можна корегувати за допомогою спеціального коректора-кондиціонера Айворі Плюс. 

НОВЕ В СЕЗОНІ 

Як і щороку, Ukravit на 2024-й планує розширення продуктового портфеля, зокрема й лінійки для садівництва. Так, компанія відновила виробництво фунгіциду Делавіт (дитіанон, 350 г/л): це — еталонне рішення проти грибних хвороб плодових упродовж усієї вегетації. Крім того, вже завершується реєстрація фунгіциду на основі каптану, орієнтованого на боротьбу з паршею та плодовими гнилями. Обидва препарати не викликають у патогенів резистентності, а отже, вже невдовзі успішно інтегруються в системи захисту садів по всій країні.  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ