Точка зору

У вирощуванні овочів у центрі України є свої переваги 

Марія Кисляченко
агроном компанії «Аграна Фрут Лука» (Вінницька обл.)

Якщо вести мову про необхідність підставити плече Херсону і вирощувати овочі на північних мирних територіях, треба враховувати всі переваги та недоліки цього рішення, і останніх більше.

Насамперед, у Херсоні завжди буде нижча собівартість виробництва, ніж у нас. Їм не потрібно так довго отоплювати теплицю, і у них довший період вегетації – відповідно, більша урожайність, а отже й менша собівартість. Різниця у кліматі: якщо південь має проблеми з шкідниками (трипси), то у нас більше грибкових хвороб.

Навіть ті агрономи, які мали досвід вирощування у Херсонській області, були дуже здивовані, наскільки інтенсивно тут розвиваються хвороби. На Вінниччині досить ризиковано вирощувати овочі: коли ми орієнтуємось на ранню продукцію і намагаємось висадити раніше, є ризик підмерзання. Минулорічна весна була першою за останні п’ять років, коли не було заморозків після 20 травня. Тому у нас є два варіанти: або висаджуватись з 20 травня, але тоді ми вже не виходимо першими на ринок і втрачаємо у ціні, або ризикуємо. Хоча в принципі бізнес – це і є ризик.

Втім, у вирощуванні овочів у більш північних регіонах є і певні переваги – наприклад, нижчі температури вдень. Перець та баклажан, які ми почали вирощувати торік, дуже не люблять спеки – вони горять, отримують вершинну гниль. В цьому сенсі наш клімат для них кращий.

Ще один плюс нашого розташування – більш коротка логістика та зручні можливості для забезпечення локального ринку. Зараз логістика занадто дорога – за рахунок цього наші овочі будуть вигравати у ціні. Перевагою також є наявність у нашому регіоні катіонного грунту, який утримує вологу і поживні речовини. Але якщо ми не вміємо правильно облаштувати систему поливу, то це може перетворитись на недолік. Нашим плюсом може стати також здатність забезпечити робочі місця та утримати працівників, що особливо важливо у теперішні складні часи.