Овочі-Ягоди-Сад

Виробництво в Україні підщеп Lodder Unterlagen дасть змогу місцевим фермерам заощадити кошти на купівлі посадкового матеріалу

Саджанці по-німецьки

Саджанці по-німецьки

Виробництво в Україні підщеп Lodder Unterlagen дасть змогу місцевим фермерам заощадити кошти на купівлі посадкового матеріалу.  

У грудні 2021 року на виставці Fresh Business в Києві міжнародна компанія Lodder Unterlagen GmbH з офісом у Німеччині представила спільний проєкт з двома українськими партнерами. Lodder Unterlagen, садівнича компанія Sano Tree (Чернігівська область), та лабораторія «Долина Агро» (Івано-Франківська область) розпочали виробництво підщеп кісточкових дерев, вирощених в Україні за технологією in vitro, та новітніх саджанців яблунь. 

LODDER У НІМЕЧЧИНІ 

Штеффен Лоддер, глава компанії Lodder Unterlagen GmbH

Lodder Unterlagen GmbH — це бізнес, що існує вже в третьому поколінні й спеціалізується на виробництві підщеп плодових дерев. Підприємство розташовано на північному заході Німеччини у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія. 

Плантації Lodder Unterlagen GmbH розташовано на площі близько 60 га. Шістдесят відсотків цих територій займають підщепи зерняткових і 40% — кісточкові культури. Якщо раніше компанія вирощувала дерева й чагарники для лісівництва, а також різні види підщеп для щеплення троянд, то сьогодні в основному виробляє підщепи для плодових: яблуні, груші, айви, вишні, сливи, персика, абрикоси та нектарина. Основну увагу Lodder приділяє підщепам для плодових, які вирощують на легких піщаних ґрунтах. 

Традиційно компанія виробляла підщепи для приватних та вуличних фруктових дерев. По суті, це більш сильнорослі підщепи, ніж підщепи для садівництва, оскільки на них ростуть більші дерева, а також високоштамбові фруктові рослини, які відіграють важливу роль у садовій культурі Німеччини, Австрії, Швейцарії, Нідерландів, Франції, Англії, Ірландії, Скандинавії та інших країн. 

Фірма Lodder продає по всьому світу близько 6 млн підщеп, вироблених згідно з регламентом Євросоюзу про оброблюваний матеріал. Здоров’я рослин Lodder підтверджує щорічна сертифікація. Для цього виробництво регулярно відвідують працівники Служби захисту рослин. Lodder використовує власну систему контролю та сортування підщеп. 

ПЕРЕВАГА ВИБОРУ 

Lodder виробляє близько 20 підщеп для яблуні. Серед них для професійного садівництва — Malus М.9 (T337), а також клони M9 і B9, M26, MM 106, MM 111 і багато інших, аж до сіянців і сильнорослих підщеп яблуні для виробництва соку й садіння уздовж доріг і вулиць. Компанія також вирощує 5 підщеп айви для груші, які дають змогу отримати низькорослі дерева для промислового садівництва. На них вирощують й високоштамбові дерева для садіння в парках на відкритій місцевості. 

Плантація підщепи Prunus WaVit

Крім того, Lodder розроблює слаборослі підщепи для черешні. Колись популярну слаборослу підщепу Gisela® 3 у всьому світі замінюють Gisela® 5 та Gisela® 6. Ці дві основні підщепи вирощує і фірма Lodder. Утім, зараз селекція не стоїть на місці: на додаток до Gisela® 5 + 6 роблять спроби зробити можливим професійне вирощування черешні на підщепах Gisela 12, 17 і 13. Вони ростуть ще краще, ніж Gisela 5+6, і дають змогу краще адаптувати виробництво черешні до типу ґрунту й клімату. Зі збільшенням номера в назві сорту сила його зростання збільшується приблизно на 5%. 

Компанія пропонує також сіянці вишні, які зберігають своє важливе значення в садівництві. Високоштамбові вишневі дерева використовують на відкритому ландшафті, а також як основу для всіх декоративних сортів вишні. Слаборосла вишня із сіянцями дає кращі врожаї, ніж на Gisela® 5-17. Проте зараз Gisela® вже використовують як основу для вишні винятково сильнорослих сортів. Це особливо ефективно, якщо застосовувати машинне збирання врожаю. 

Новинка для виробництва сливи — підщепа Prudom WaVit®. Сьогодні вона приходить на заміну Prunus St. Julien А. Prudom WaVit® розмножується методом in vitro з подальшим дорощуванням у розпліднику. Цей метод забезпечує однорідність підщеп, що робить їх дуже популярними серед садівників. 

Prudom WaVit® призначений також для вирощування абрикоси. З моменту своєї появи його стали використовувати садівники Австрії як основу для професійного абрикосового саду. Є великий досвід роботи зі сливами й абрикосами для запобігання Pseudomonas — типової кісточкової бактерії, яка на Prudom WaVit® трапляється значно рідше. 

Prudom WaVit® — це селекція сіянців кісточкових Prunus Wangenheimer. Після їхнього тестування на вирощування  і врожайність у кісточкових садах, особливо сливових і абрикосових, Lodder розмножує молоді рослини in vitro в лабораторіях і потім дорощує в розплідниках. Виходять саджанці зі слабким калібром 4–7 мм для садіння і окулірування або щеплення уприклад влітку. Дедалі більше професійних розплідників фруктових дерев використовують також зимове щеплення. Цей метод скорочує вирощування рослин на рік, а також дає змогу швидше реагувати на запити клієнтів. 

Підщепи Gisela®, Prudom WaVit® та інші мають великі переваги під час вирощування, проте у них є своя особливість. Необхідно заздалегідь замовляти в розпліднику підщепи, щоб той міг замовити в in vitro лабораторії вихідний матеріал. Під час використання цього важливого, але дорогого методу розмноження не допускається масове вирощування на склад. 

УКРАЇНСЬКІ ПАРТНЕРИ 

Якщо раніше Lodder Unterlagen GmbH просто постачала посадковий матеріал в Україну, то нещодавно вийшла на новий рівень — почала його виробництво в Україні спільно з компанією Sano Tree та лабораторією «Долина Агро». 

Компанія Sano Tree, через яку Lodder вже другий рік створює саджанці яблуні, забезпечує виробничі чинники: обробіток землі, технологію, інфраструктуру та логістику. А Lodder поставляє сертифіковані підщепи й прищепи із садів фактичних власників ліцензій на нові сорти. 

Зліва направо: Олег Басюк, директор «Долина Агро», Штеффен Лоддер, директор «Лоддер Унтерлаген», Олександр Матвієць, генеральний директор «Укрсадпром», Йоганн Зуккау, підприємець, Олег Каленік, директор «Санотрі», Ярослав Ящук, працівник «Санотрі»

Sano Tree, чиє господарство розташовано в Озерянах Чернігівської області, вже проводить ручне зимове щеплення і виробляє дворічні саджанці яблуні за типом «кніп» у супроводі фірми Lodder. Восени 2021 року були готові перші дерева. 

Продаж відбувається через представника Lodder Unterlagen Йоганна Зуккау або через Олега Каленика, власника Sano Tree. 

Рік тому Lodder почав співпрацю з іще одним українським партнером — лабораторією «Долина Агро», що базується в місті Долина Івано-Франківської області. У Lodder давні професійні стосунки з керівником лабораторії Олегом Басюком. Тепер колаборація у виробництві меристемно розмножених підщеп стала для них спільною метою. Олег Басюк вже має досвід роботи з кісточковими культурами і надає відповідні ноу-хау в цьому виробництві. 

Лабораторія «Долина Агро»

«Долина Агро» стала мультиплікатором брендів Gisela® і Prudom WaVIT®. Обидва сорти ще на початку свого розвитку. Навесні — влітку 2022 року до продажу надійдуть перші підщепи, зелені рослини, а пізніше і здерев’янілі молоді підщепи для дорощування і окулірування влітку. У довгостроковій перспективі це перетвориться на цікаве джерело підщеп для українського виробника черешні та сливи на основі сучасних підщеп кісточкових культур. Для виробника спрощується транспортування, виробництво відбувається всередині країни, відпадають митні питання, що здешевить кінцевий продукт для українського споживача за збереження якості Lodder. 

З питань купівлі підщеп Gisela і Prudom WaVit®, як і з саджанцями яблуні, можна звертатися до представника Lodder Unterlagen Йоганна Зуккау.  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ