Овочі-Ягоди-Сад

Перспективні сортоформи слаборослого волоського горіха кращі за якістю і зимостійкістю

Неслабка економія

Неслабка економія

Перспективні сортоформи слаборослого волоського горіха кращі за якістю, зимостійкістю та не потребують великих витрат на закладання та догляд.  

Волоський горіх з’явився на території України у період раннього християнства 7–8 ст. нашої ери. У ті часи київські князі запрошували в гості грецьких священників, які як подарунки і ліки привозили горіхи. Відтоді під упливом геологічних, кліматичних умов з’явилося багато форм, зокрема і слаборослих, які від перезапилення із завезеними у ХХ ст. карликовими середньоазійськими горіхами набули ще більшого різноманіття. На сьогодні відібрані й продовжують відбиратися перспективні сортоформи, які кращі за якістю ядра, зимостійкістю, а також не потребують багато витрат, наприклад на посадковий матеріал, а на сітки, шпалери та крапельний полив взагалі можна не витрачатися. 

Розглянемо нюанси закладання, захисту, поливу та живлення волоського горіха в кожний окремий сезон року. 

БЮДЖЕТНИЙ САД 

Закладання садів на основі слаборослих форм не потребує значних вкладень (тут не потрібні шпалера та затінювальна сітка), витрат на посадковий матеріал теж небагато, оскільки схема садіння — 5 . 5 м. А полив — обов’язкова умова, оскільки горіхи такого типу мають не таку потужну кореневу систему, як, наприклад, звичайний високорослий горіх. 

Зазвичай це посухостійка порода, яка без проблем обходиться без зрошення, але якщо розраховувати на високі врожаї і якісний плід, то про полив слід подбати. Зважаючи на те, що зараз восени й узимку опадів недостатньо і ґрунт нормально не насичується вологою, поливи можна починати у травні-червні. 

Молоді 1–2-річні саджанці потребують за раз 20–30 л води. Горіх ми поливаємо не часто, але щедро, щоб волога дістала як можна глибше для нормального розвитку коріння у молодого деревця. Ми у своєму горіховому саду на 2 га використовуємо полив із бочки: на таку площу це прийнятно, якщо у вас до водойми недалеко. Ставкова вода краща за якістю від свердловинної, в ній уже є певний уміст розчинних поживних елементів, до того ж вона тепла. 

Крапельне зрошення, звичайно, комфортніший спосіб поливу, але і дорожчий, потребує обслуговування та електроенергії, що на полі не завжди можливо. Тут уже слід зважати на конкретні наявні умови, враховуючи насамперед площу саду. 

Горіхи дуже добре реагують на удобрення, тому важливо за вирощування слаборослих горіхів удобрювати за фазами росту рослини. Вносити добрива зручно з бочки, розводячи потрібну норму через верхню заливну горловину. Перегній ніхто не скасовував — за його допомогою можна добре мульчувати приштамбову зону, він насичує ґрунт, але це довгочасне добриво, до того ж воно не дає горіхові всіх необхідних мікроелементів і в потрібний час. Добрива ми вносимо як під корінь з поливною водою, так і позакоренево, або здійснюємо обидва ці внесення паралельно. 

ВЕСНЯНЕ ВНЕСЕННЯ 

Весняний сезон розпочинається внесенням мідьумісних препаратів. Найпростіший — бордоська суміш, але він не зовсім технологічний, треба змішувати дві складові. Простіший у використанні та ефективніший — препарат Медян-екстра з прилипачем, який гасить первинний розвиток грибних хвороб. Відповідальний період — це початок бутонізації. Важливо в цей час дати горіхові елементи В (бор) і Z (цинк), які сприяють якісному цвітінню, а також подовжують сам період цвітіння, що сприяє якісному запиленню. Для цього вносимо препарат Агроболік В і Агроболік Z, вважаємо їх ефективними, до того ж вони органічні. 

У цей період слід провести оброблення від можливих грибних і бактеріальних хвороб. Найрозповсюдженіша горіхова грибна хвороба — марсоніоз, рідше трапляються біла плямистість і плямистість листя, серед бактеріальних найбільш шкодочинний бактеріоз, рідше бактеріальний опік.  

Найнебезпечнішим є марсоніоз, або бура плямистість. Сумкоспори цього гриба формуються навесні в плодових тілах, які зимують в опалому листі та уражених пагонах. На листках хвороба проявляється у вигляді бурих плям, які згодом зливаються одна з одною. На молодих пагонах утворюються вдавлені бурі плями, пагони можуть навіть деформуватися, на навколоплідниках теж з’являються вдавлені червоно-бурі плями, потім вони поширюються на плоди, ядро чорніє і стає неїстівним. Бура плямистість розвивається дуже швидко, через 10–15 днів після первинного зараження гриб починає своє плодоношення. 

Для профілактики або боротьби з такими хворобами в цей період застосовуємо препарати Свіч або Сігнум, згідно з нормами виробника, надалі чергуємо їх. За активного розвитку гриба робимо повторний обробіток цими препаратами через місяць. Далі удобрюємо за фазами росту. На початку червня треба внести або азотне добриво, або з формулою 20–20–20. Ми даємо, наприклад, Yara Kristalon у розрахунку 1 л на 1000 л робочого розчину для активного росту й розвитку вегетативної маси. 

У кінці червня знову даємо Агроболік В, який покращує засвоєння інших добрив і знижує пестицидне навантаження, якщо таке є. У цей період також даємо фосфоровмісне добриво для розвитку кореневої системи. Користуємося Yara MAP, N-24, P-61, бажано це добриво одночасно використати і по листку для закріплення результату. Для зменшення розповсюдження хвороб застосовуємо препарат Фітоцид у розрахунку 250 г на 100 л робочого розчину. 

ПЕРЕДЗИМОВИЙ ЗАХИСТ 

У серпні починаємо підготовку до зимівлі. Для цього нам треба, щоб визрів однорічний приріст, який за теплої осені деколи входить зеленим, не визрілим у перші морози й примерзає. Після цього дерево зимує погано. Для визрівання деревини застосовуємо калійні добрива. Краще їх давати з поливом під корінь і бажано це зробити двічі: спочатку у першій декаді серпня і потім під кінець місяця. Застосовуємо від хвороб під кінець місяця Фітоцид 250 г/100 л розчину, або Сігнум, згідно з нормами внесення виробника. Надалі калійні добрива та Фітоцид чергуємо. 

Після внесення добрив спостерігаємо у вересні, що весь однорічний приріст покоричневів і підготувався до зими. Вносити в цей період можна, наприклад, калійне добриво Yara Sop де K-52, а також треба дати це добриво хоча б один раз позакоренево у розрахунку 1 кг на 100 л робочого розчину. 

Провівши ці літні заходи з поливу і удобрення, відразу буде помітний ефект: листя стає темно-зеленим, глянцевим, листковий апарат повноцінний і сильний, що сприяє активному закладанню плодових бруньок на майбутній сезон, а також дерево може без проблем сильно навантажитися врожаєм і не скидати половину його за червневого опадання зав’язі, як це буває у «голодних» дерев. Також сам плід значно збільшується у розмірах. 

Після збирання врожаю для насичення мікроелементами проводимо осіннє внесення Агроболік В і Z у розрахунку 2 л на 100 л робочого розчину, краще по листку. До цього препарату добре додати карбамід 3 кг на 100 л робочого розчину, який буде прилипачем й погасить на гілках і під кроною грибний фон, якщо він є. Також карбамід сприяє активному розкладанню опалої листкової маси, на якій добре зимують різні хвороби. Крім такого оброблення, або замість нього, можна провести осіннє оброблення препаратом Медян-екстра з прилипачем. Як прилипач добре підійде малотоксичний препарат 30 В або Д, який одночасно побореться із зимуючими популяціями шкідників. 

Горіхові не завадить і передзимове білення, яке можна провести і в лютому, коли в нас найбільша ймовірність морозобоїн, але тоді буває важко вибрати сприятливий день для цього. Тому краще використовувати восени в теплі дні якісну садову фарбу, яка тримається всю зиму. До побілки варто додати залізний, або мідний купорос для зниження грибного фону й боротьби з лишайниками на штамбі. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ