Агромаркет

Акули агроринку на полюванні

Акули агроринку на полюванні

Перше півріччя 2013 року неочікувано виявилося багатим на події в секторі злиття та поглинання активів. Тенденція попередніх років — укрупнення великих агрохолдингів і нарощення земельного банку та капіталізації — усе ще актуальна. 

Драйверами ринку М&А, як і раніше, залишається розпродаж через борги. Принаймні саме вони підштовхнули власників «Дружба Нова» та Valinor до продажу активів, чим швидко скористалися такі акули ринку, як «Кернел» та «Укрлендфармінг». Ще одна непересічна подія — друге після Alpcot та Landcom злиття агрокомпаній. Цього разу — AgroGeneration і Harmelia. Схоже, що компанії західних інвесторів в Україні дедалі більше віддають перевагу саме такій моделі укрупнення.

Кернел. Пропозиція, від якої неможливо відмовитися

«Дружба-Нова». 68 млн. дол. США + 101 млн дол. США боргу

У І півріччі поточного року лідерами на ринку M&A в агросекторі стали агро- холдинги «Укралендфармінг», «Кернел» і МХП Після того як у 2011 і 2012 роках холдинг Андрія Веревського незмінно витрачав найбільше коштів серед усіх гравців агроринку на придбання активів, очікувалося, що нинішнього року він змінить стратегію розвитку й зосередиться на реорганізації та підвищенні ефективності. Тим більше, що компанія досі оговтується від придбання «Стіомі холдингу», чиї приховані борги виявилися шокувальними. Охолодити потяг до екстенсивного росту мали й невтішні прогнози щодо фінансових результатів агрохолдингу за минулий рік (оприлюднення яких очікується в липні — прим. Ред.), які вже негативно позначилися на настроях інвесторів і вартості акцій.

Проте у квітні стало відомо про придбання «Кернелом» потужного гравця агроринку компанії «Дружба Нова». «Кернел» заявив про придбання 80% акцій цієї компанії з активами в Сумській, Чернігівській і Полтавській областях за 68 млн дол. США. Також слід урахувати, що розмір боргу «Дружба Нова» становив 101 млн дол. США. Угоду було повністю закрито у червні.

«Дружба Нова» володіє земельним банком 108 тис га, потужностями зберігання зернових на рівні 100 тис т та спеціалізується на вирощуванні зернових й олійних культур. Компанія також утримує стадо ВРХ у 5 тис голів. Чистий дохід за 2012 рік становив 802,4 млн грн, чистий прибуток — 163,4 млн грн.

Видатки на придбання активів «Кернел» намагається компенсувати, розпродаючи цукрові заводи. Наприкінці березня компанія закрила угоду з продажу Чортківської цукроварні польській «доньці» німецької компанії Pfeifer & Langen (володіє Радехівським цукровим заводом) за 32 млн дол. США, а на початку літа стало відомо про зацікавлення агрохолдингу «Астарта» Оржицьким заводом.

Укрлендфармінг. Усе на експорт

Valinor. 120–180 млн дол. США

Придбання холдингом «Укрлендфармінг» української частини бізнесу російської Valars Group — холдингу Valinor — досі офіційно не завершено, але сам процес триває вже декілька місяців. Якщо у травні в холдингу Олега Бахматюка присутність інтересу до Valinor взагалі заперечували, то вже у червні головний акціонер визнав, що не виключає можливості такого придбання. Також він розповів, що розраховує збільшити земельний банк на 100–150 тис га і до кінця року вийти на розмір площ у 650 тис. га. Схоже, що це має відбутися завдяки придбанню українських активів компанії Valinor, що володіє 123 тис. га в Полтавській, Вінницькій, Сумській, Черкаській, Миколаївській і Херсонській областях. Утім великий земельний банк — не головна перевага компанії. Ласим шматком є потужності зберігання, що сягають 972 тис. т зернових. А саме це для «Укрлендфармінга» украй важливо, оскільки компанія прагне стати потужним експортером зернових.

Щодо вартості угоди, то, за оцінками експертів, вона може становити від 100 до 200 млн дол. США. Цікаво, що приблизно 10% акціонерного капіталу у Valars Group належить Deutsche Bank, і за чутками, саме німці стали ініціаторами розпродажу українських активів.

МХП. Завоювання Росії

«Воронеж Агро Холдинг» 100 млн дол. США

11 червня компанія «Миронівський хлібопродукт» (МХП) повідомила про завершення угоди з придбання російського підприємства «Воронеж Агро Холдинг». За інформацією ЗМІ, «Воронеж Агро Холдинг» входить до складу однієї з найбільших російських агрокомпаній «Русгрейн Холдинг». 2012 року посівні площі великого російського виробника курятини «Русгрейн Холдинг» становили 47,9 тис. га. У структурі сівозміни істотну частку займають зернові та зернобобові культури. «Актив дуже добре структурований, тому ми не маємо наміру проводити додаткових оптимізацій», — розповів Юрій Косюк, головний акціонер ПАТ «Миронівський хлібопродукт».

Акули агроринку на полюванні Зважаючи на заяви керівництва МХП, це не останнє придбання агрохолдингу на російському ринку. Компанія активно придивляється до інших аграрних активів у цій країні як рослинницьких, так і переробних. За словами Юрія Косюка, подальший розвиток холдингу він бачить саме за рахунок придбання інших компаній, а не за рахунок будівництва нових переробних потужностей «із нуля».

«Будівництво першої черги Вінницького птахокомплексу обійшлося компанії у 800 млн дол. США. Нині комплекс працює на 40% своєї потужності й буде повністю введений в експлуатацію до 2015 року. Однак він вийшов дуже дорогим. Тому подальший розвиток холдингу ми плануємо здійснювати за рахунок придбань як на європейському, так і на російському ринку», — заявив Юрій Косюк.

Що ж стосується українського ринку, то МХП також уже встиг відзначитися. Антимонопольний комітет України надав йому дозвіл на придбання понад 50% частки в статутному капіталі трьох сільськогосподарських підприємств «Агрокряж» і «Предаком Сад» (с. Яришів і с. Кремінне, Могилів-Подільський р-н) і «Агрокряж 1» (с. Станіславчик, Жмеринський р-н). «Агрокряж» займається птахівництвом і вирощуванням сільськогосподарських культур, «Агрокряж 1» — тваринництвом, а «Предаком Сад» — вирощуванням зернових і технічних культур. 

AgroGeneration. Злиття близьких за духом

Harmelia

У травні стало відомо про те, що французька група AgroGeneration з активами в Україні та велика українська аграрна компанія Harmelia, створена фондом Sigma Bleyzer, підписали меморандум про взаєморозуміння, який передбачає їх злиття. Згідно зі спільним повідомленням нова компанія збереже назву AgroGeneration і котирування на NYSE-Alternext у Парижі.

Керівники обох компаній у своїх коментарях акцентували увагу на тому, що повне злиття стало можливим, оскільки обидві структури є близькими за духом і мають подібні уявлення про те, як розвивати бізнес в Україні.

В обмін на 100% акцій Harmelia фонд SigmaBleyzer Southeast European Fund IV (SBF IV) отримає у новій компанії 62%. Як пояснюється в повідомленні, такий розподіл часток базується на даних по EBITDA і перспективах зростання цього показника. У повідомленні наголошується, що вартість акцій AgroGeneration становить EUR2,05, що на 24% вище їх середньої вартості за останні 30 торгових днів.

За прогнозами, частка SBF IV може бути збільшена до 63% у новій групі, якщо EBITDA Harmelia вдвічі перевищить аналогічний показник AgroGeneration за підсумками 2013 року.

За передачу AgroGeneration 100% акцій Harmelia SBF IV надасть AgroGeneration кредит у розмірі 40 млн дол. США. Сторони також домовилися, що головою ради директорів нової компанії стане нинішній керівник Harmelia — Джон Шморгун.

Передбачається, що в результаті злиття AgroGeneration оперуватиме земельним банком в Україні в розмірі 120 тис. га. Як уточнюється в повідомленні, Harmelia має в оренді 70 тис. га на сході України, а AgroGeneration — 50 тис. га на півночі та заході країни. У результаті злиття нова компанія також володітиме ємностями для одноразового зберігання близько 200 тис. т зернових й олійних.

 

Зоряна Гошовська

  газета  “АгроМаркет”  липень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ