Агромаркет

Відповідь юриста: Технічна документація для невитребуваних паїв

Відповідь юриста: Технічна документація для невитребуваних паїв

Господарство має намір оформити права оренди на невитребувані паї, на які ніхто не оформив спадщину. Земельні ділянки розташовані за межами населеного пункту. У райдержадміністрації наполягають на оформленні господарством технічної документації для укладання договору оренди. Хто має платити за розробку технічної документації?

Іван Григорович, Волинська область

 

Відповідь юриста

Законодавством прямо не передбачено, хто повинен платити за розробку технічної документації для подальшого отримання невитребуваного паю в оренду, як і не визначено необхідності розробки такої документації. 

Землевпорядною документацію, що стосується паїв, є проект землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв), який розробляється відповідно до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 5 червня 2003 р. № 899-IV (далі — Закон № 899). У статті 7 Закону № 899 зазначено, що в проекті землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) визначаються місце розташування земельних ділянок, їх межі та площі сільськогосподарських угідь, що підлягають розподілу між власниками земельних часток (паїв), їх цільове призначення, дії обмежень (обтяжень) у використанні земельних ділянок, у тому числі земельних сервітутів (Право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою — прим. Ред.).

Про технічну документацію згадується в статті 11 Закону № 899, де зазначено, що встановлення меж земельних ділянок власникам земельних паїв здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку. 

За своїм правовим статусом ця частина земної поверхні залишається паєм, незважаючи на те, що в статті 13 Закону № 899 дано визначення — нерозподілена (невитребувана) земельна ділянка. Відповідно до частини 9 статті 79-1 Земельного кодексу України земельна ділянка може бути об’єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) і державної реєстрації права власності на неї. 

Орендар невитребуваного паю не є власником, і тим паче не орендує земельну ділянку як об’єкт цивільних прав. Проте практика йшла шляхом розробки технічної документації, зважаючи на необхідність подальшої реєстрації цього договору оренди нерозподіленої (невитребуваної) земельної ділянки. Слід зазначити, що з 1 січня 2013 року реєстрація проводиться щодо земельної ділянки та прав на неї, а не договорів. Винятком залишається реєстрація договорів земельного паю нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок. Ба більше, наразі потребує змін стаття 13 Закону № 899, за якою нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки можуть бути в орендному користуванні до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку. Своєю чергою, із 1 січня 2013 року видача цих правовстановлюваних документів припинилася. 

Таким чином, у зазначеному вище випадку оплачувати розробку технічної документації повинен буде замовник, одним із яких відповідно до статті 26 Закону України «Про землеустрій» є землекористувач земельної ділянки. За таких обставин платити за розробку технічної документації доведеться господарству, яке бажає використовувати нерозподілений (невитребуваний) пай.

 

 

газета  “АгроМаркет”  липень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ