Тваринництво

Зимова вентиляція

Зимова вентиляція

Зимова вентиляція є важливим інструментом контролю мікроклімату в пташнику, що вимагає постійної уваги.

 

Для отримання максимальних результатів у вирощуванні або утриманні птиці в холодний період року температура повітря в пташнику має підтримуватися в межах «термонейтральної зони», або «зони комфорту». Межі «термонейтральної зони» змінюються з віком птиці й значною мірою залежать від параметрів роботи системи вентиляції, зокрема від швидкості та відносної вологості повітря. Якщо температура повітря в пташнику нижче за оптимальну, птиця додатково витрачатиме енергію на регулювання температури тіла. Споживання кормів збільшуватиметься на 1–2% на кожний градус Цельсія, нижче «термонейтральної зони». Перевищення ж температури призведе до збільшення витрат на опалення. Межі «термонейтральної зони» для конкретного виду та віку птиці, як правило, наведено в настановах з її вирощування та утримання.

Оптимальна відносна вологість повітря для птиці в холодний період року — 60–70%. За низької відносної вологості повітря в птиці підвищується сухість шкіри, пуху, слизуватих поверхонь ротової порожнини. Незначне зниження вологості повітря птиця витримує порівняно легко, поповнюючи запаси вологи завдяки посиленому споживанню води. За більш значного зниження вологості застосовують дискові або форсункові (система fogging cooler) системи зволоження повітря.

 

Технологія мінімальної вентиляції в холодний період року

Ключем до ефективної мінімальної вентиляції є створення достатнього розрідження, що дає змогу зовнішньому повітрю надходити в пташник із достатньою швидкістю, однаковою в кожній припливному пристрої (кватирці, шахті). За рівномірного розподілу припливних кватирок по периметру пташника,потік повітря буде також рівномірним. Не менш важливо, щоб зовнішнє повітря надходило в пташник із досить високою швидкістю, щоб з’єднуватися з внутрішнім повітрям у просторі над птицею, не спричиняючи її охолодження.

Траєкторія повітряних потоків, що створюються за мінімальної вентиляції, наведено на рис. 1. Для досягнення такої траєкторії загальна площа припливних кватирок має відповідати пропускній здатності всіх вентиляторів. Якщо площа припливних кватирок недостатня щодо кількості вентиляторів, що працюють, то вентиляторам буде потрібно працювати в умовах занадто високого статичного тиску, і вони не зможуть забезпечити необхідний повітрообмін. Якщо ж припливні кватирки відкрито занадто широко, статичний тиск падатиме, і повітря надходитиме тільки через припливні кватирки, розташовані поблизу вентиляторів, що створить нерівномірний обмін повітря та несприятливі умови для поголів’я. Найліпше обладнати приміщення периметральними регульованими припливними кватирками, ступінь відкриття яких регулюється автоматизовано відповідно до рівня статичного тиску.

Система мінімальної вентиляції працює найефективніше, коли управляється циклічним таймером із температурним коригуванням. Рекомендований цикл — 5 хв, але не більше ніж 10 хв. Мінімальний час роботи системи має бути не меншим за 20% часу робочого циклу. За 10-хвилинного циклу: 2 хв увімкнено, 8 хв вимкнено. За 5-хвилинного циклу: 1 хв увімкнено, 4 хв вимкнено. Кожного разу за зниження якості повітря час роботи вентиляторів потрібно збільшити, проте повний час циклу не міняється.

Період роботи системи мінімальної вентиляції розподіляється на два етапи. Перший етап: вентилятори мають управлятися таймером. Ці вентилятори повинні мати фіксовану продуктивність і незмінювану швидкість. Потужність вентилятора на таймері має здійснювати повний повітрообмін кожні 8 хв. Кількість вентиляторів, що необхідна для повітрообміну кожні 8 хв., можна обчислити за такою схемою:

Об’єм пташника (м³) х 8 х продуктивність 1-го вентилятора по повітрю (м³/хв.

Другий етап: повітрообмін здійснюється кожні 5 хв й управління виконується терморегулятором, а не таймером. Вентилятори повинні мати фіксовану продуктивність, незмінну швидкість. Необхідна кількість вентиляторів для другого етапу мінімальної вентиляції розраховується за тим самим принципом:

Об’єм пташника (м³) х 5 х продуктивність вентилятора по повітрю(м³/хв).

Якщо доводиться робити вибір, то підтримання температури в брудерний період має бути пріоритетним завданням над вентиляцією та повітрообміном. Молоді курчата мають тенденцію до швидкого переохолодження, тому фактична швидкість повітря на рівні підлоги повинна становити не більше як 0,15 м/с.

 

Технологія перехідної вентиляції

Перехідну вентиляцію необхідно застосовувати тоді, коли птиця починає виділяти надто багато метаболічного тепла, а мінімальна вентиляція не здатна видалити це тепло з пташника. Чим нижче зовнішня температура і чим молодше поголів’я, тим пізніше виникає необхідність у застосуванні перехідної вентиляції. Чим вище зовнішня температура й чим крупніша птиця, тим раніше потрібна зміна типу вентиляції. Метою перехідною вентиляції є видалення достатньої кількості тепла, щоб підтримувати температуру в пташнику в допустимих для комфорту птиці межах, не дозволяючи зовнішньому повітрю потрапляти в прямий із нею контакт.

Для ефективної перехідної вентиляції необхідно, щоб контроль припливних кватирок у бічних стінах здійснювався відповідно до показань контрольного пристрою, що фіксує статичний тиск.

Перехід із мінімальної на перехідну вентиляцію полягає у переведенні її із залежності від таймера на залежність від температурних сенсорів. На це не впливає практичний тип комбінації вентиляторів і припливних кватирок. Тобто коли температурні сенсори або термостати скасовують контроль таймера й стають контрольним елементом мінімальної вентиляції для продовження роботи вентиляторів, налаштування мінімальної вентиляції працюватимуть у проміжному режимі вентиляції. До того ж можна включати додаткові настінні або інші вентилятори (і припливні кватирки) мірою зростання зовнішньої температури.

Як і за мінімальної вентиляції, загальна площа відкритих припливних кватирок має відповідати пропускній здатності вентиляторів, що працюють. Для найбільшої ефективності припливні кватирки повинні мати автоматичний контроль, що працює відповідно з показанням статичного тиску, як і за мінімальної вентиляції.

Систему перехідної вентиляції застосовують доти, поки зовнішня температура нижче за нормативну внутрішньої на понад 5,5 °C.

 

Технологія використання припливних пристроїв у холодний період року

Як за мінімальної, так і за перехідної вентиляції необхідно домогтися оптимального повітряного потоку, що проходить через припливні кватирки. Припливні кватирки контролюють напрям повітря й впливають на його швидкість, що входить у пташник, а отже, на характер змішування повітря. Для забезпеченняоптимальногоруху повітряприпливнікватиркимають бути відкритимимінімумна5–7,5 см, якщо розташованіпопериметрустін, іна 2,5–4 см, якщовстановленів даху. Зайвешироковідкриті кватиркисприятимутьпрямому попаданню вхідного повітрянаптахів.

У пташниках із невірною технологією припливних кватирок різниця між температурами близько стелі й у підлоги може становити +8…+11 °C. Ефективна технологія припливних кватирок сприяє зниженню цієї різниці до 3 °C. Ефективна технологія припливних кватирок також економить паливні витрати. У пташнику з недостатньо ефективним змішуванням повітря витрати на паливо становитимуть на 20–25% вище.

 

Таблиця 1. Засоби контролю параметрів мікроклімату

Найменування параметрів, що контролюються

Засоби вимірювання

Коротка технічна характеристика

Температура повітря

Термометри ртутні або електронні, термогігрометри

Діапазон вимірювання температури 0–40 оС, ціна поділки 0,1–1 оС

Термографи метеорологічні

Діапазони реєстрації температури від 25 до 55 оС, похибка +1 оС

Відносна вологість повітря

Психрометри, гігрометри або термогігрометри

Діапазон вимірювання 10–100%. Похибка не більше ніж +10%.

Гігрографи метеорологічні типу М-21 і М-21А

Діапазон реєстрації відносної вологості 30–100%. Основна відносна похибка реєстрації не перевищує +15%

Статичний тиск

Манометри повітряно-диференціального типу або мікроманометр типу ММН-240

Діапазон вимірювання 600–2400 Па, похибка +6 Па

Швидкість руху повітря

Анемометри механічні або електронні

Діапазон вимірювання середньої швидкості повітряного потоку 0,1–5 м/с. Основна абсолютна похибка не більше +(0,06V + 0,1) м/с

Швидкість руху й температура повітря

Термоанемометр типу ЭА-5

Діапазони вимірювань:

–      Швидкості руху повітря — 0,1–5 м/с;

–      температура повітря — 10–60 оС.

Основна відносна похибка:

–      за вимірювання швидкості — не більше за +5%;

–      за вимірювання температури — не більше за +5% діапазону вимірювань

Концентрація вуглекислого газу

Пневмохімічний газоаналізатор типу ПХГ-2 або портативний газоаналізатор типу «Дозор»

Діапазон вимірювань 0–10%. Допустима основна приведена похибка не більше за +4% діапазону вимірювань

Концентрація аміаку і сірководню

Універсальний газоаналізатор типу УГ-2 або портативний газоаналізатор типу «Дозор»

Похибка не більше ніж +10% верхньої межі кожної шкали для газу, що визначається

Вологість підстилки

Експрес-вологомір

Діапазон вимірювань 10–50%. Основна абсолютна похибка не більше ніж +1,5%

Концентрація пилу

Пиломір типу ИКП-1

Діапазон вимірювань 0,1–500 мг/м³. Похибка не більше ніж +10%

  

Таблиця 2. Проблеми, що виникають за вентилювання пташників у холодний період року, а також способи їх вирішення

Проблема

Причина

Рішення

Погана якість повітря по всьому пташнику

Недостатня або непостійна вентиляція

Перевірити справність вентиляторів, їх продуктивність.

Збільшити кількість витяжних вентиляторів, що працюють.

Якщо птиця нормально переносить невелике зниження температури, зменшити температурний мінімум на термостаті

Система управління вентиляцією або термостати налаштовані неправильно

Відкалібрувати датчики температури, термостати, програму управління вентиляцією

Витяжні вентилятори не захищені від надлишкового тиску вітру зовні приміщення

Встановити вітрозахисні козирки на вентилятори для поліпшення витяжки за рахунок зменшення зовнішнього тиску

Погана якість повітря в окремих частинах пташника, є зони застою повітря

Свіже повітря погано поширюється по приміщенню

Відрегулювати припливні клапани.

Перевірити герметизацію будівлі

Утворення конденсату на стінах або стелі

Недостатня теплоізоляція

Додати або замінити теплоізоляцію.

Зменшити вологість і температуру в приміщенні шляхом збільшення обсягу витяжної вентиляції

Недостатній рівень опалення для підтримки вологості на потрібному рівні

Збільшити кількість повітронагрівачів, особливо у пташниках для молодняку.

Попередньо підготувати припливне повітря, наприклад, через підмішування в припливних шахтах для зменшення градієнта температур.

Теплоізолювати проблемну область

Великий перепад температури в приміщенні, приблизно на 5 °С із періодом у 10–30 хв

Надлишок вентиляції:

– Продуктивність витяжної вентиляції занадто велика;

– Занадто багато вентиляторів на термостат;

Несправний термостат або система управління мікрокліматом;

Датчики температури й вологості неправильно розміщені по приміщенню

Установити витяжні вентилятори з меншою продуктивністю чи відключити частину вентиляторів.

Установити додаткову кількість датчиків.

Прибрати датчики температури із зони припливу та підігріву повітря

Надмірне опалення

Зменшити потужність опалення або поставити повітронагрівач меншої потужності

У приміщенні занадто холодно (проте повітря хорошої якості)

Надлишок вентиляції:

– продуктивність витяжної вентиляції занадто велика;

мінімальний температурний рівень термостата або станції управління мікрокліматом встановлений занадто низько

Замінити або правильно налаштувати датчики температури.

Установити витяжні вентилятори меншої продуктивності чи відключити частину вентиляторів.

Налаштувати термостат для зменшення обсягу

Недостатня теплоізоляція приміщення або недостатнє опалення

Герметизувати приміщення для збільшення відносної вологості без утворення конденсату.

Збільшити щільність посадки птиці.

Розглянути варіанти додаткового опалення

Протяги

Припливні кватирки відкрито занадто широко

Зменшити кут відкриття припливних кватирок, таким чином дозволивши холодному повітрю попередньо перемішатися з теплим над зоною розміщення птиці.

Перешкода для повітря в області стелі, яка є причиною того, що холодне повітря відразу опускається до підлоги, не перемішуючись

Прибрати перешкоду для повітря.

Установити перфоровану стелю в приміщенні

Гребінь даху не закритий або не захищений від вітру

Закрити гребінь на зимовий період розсувними панелями або навісними дверима

Погано ізольоване старе приміщення

Залатати дірки в приміщенні, дверях, вікнах.

Наглухо закрити частину витяжних вентиляторів, які використовуються влітку

Автоматизована система вентиляції підібрана або встановлена ​​неправильно

Проконсультуватися з виробником або прочитати паспорт по використанню системи

 

Володимир Мельник

Інститут тваринництва НААН

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Наше Птахівництво та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал  Наше Птахівництво  із гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ