Тваринництво

Інноваційне підлогове покриття дає змогу зменшити витрати на утримання ВРХ та підвищити загальний рівень

Комфортно та ефективно

Комфортно та ефективно
Підстилки виготовляють з високоякісного полімеру ЕВА

Інноваційне підлогове покриття дає змогу зменшити витрати на утримання ВРХ та підвищити загальний рівень гігієни на фермі.

Шукаючи нові технології для підвищення ефективності та комфорту утримання великої рогатої худоби, фермери в усьому світі звертають увагу на інноваційні рішення. Одним з таких є сучасне підлогове покриття для великої рогатої худоби — мати-підстилки з екологічного полімерного матеріалу ЕВА, що відіграють важливу роль у забезпеченні здоров’я та комфорту тварин. 

Мастити, простудні захворювання, травми корів — звичні для багатьох фермерів проблеми, які призводять до збитків. Для зниження цих ризиків у країнах Європи, США, Канаді, Австралії фермери масово перейшли до використання EВA-матів. Тепер їх виробляють і в Україні. 

Виробництво антитравматичних підстилок «Бурьонка» 2017 року розпочав один-єдиний в Україні завод із виготовлення полімерного ЕВА-матеріалу — EVA-line, розташований в місті Чорноморську Одеської області. Матеріал EВA (етиленвінілацетат) — спінений полімер, який у п’ять разів легший за гуму та в чотири рази — за ПВХ. Матеріал складається з мільйонів бульбашок зі стисненим повітрям, що надає йому легкості, доброї амортизації, низької теплопровідності та водонепроникності. Етиленвінілацетат не має хімічного запаху, є гіпоалергенним і безпечним для здоров’я людей і тварин. 

Підстилки розраховано на стійло-місце, їх використовують для прив’язної і безприв’язної системи утримання великої рогатої худоби. 

Протестовано на практиці 

Покриття випробовували на теплопровідність, вологопоглинальні, вологовідштовхувальні та бактеріостатичні характеристики поверхні в реальних умовах утримання поголів’я. 

Кілька місяців учені щодня спостерігали за групами тварин. Одних утримували на EВA-матах, інших — на дерев’яних поверхнях. 

Зручна система монтажу підлогового покриття

Низька теплопровідність — це унікальна властивість і відмінність ЕВА-матів від інших покриттів. У ЕВА теплопровідність становить 0,035 Вт/(м*К). Це значно краще за дерево та інші спінені матеріали, наприклад, поліетилен. Завдяки цьому корова швидко нагріває мат своїм тілом, не переохолоджується і не хворіє. Для порівняння, на лежанці, обладнаній підстилками «Бурьонка», корова відпочиває до 12–13 год, а на бетоні, посипаному сіном або піском, — 6–8 год. 

Тепловізорним дослідженням було встановлено, що температура вимені у корови, яку утримують на EВA-маті, відповідає фізіологічній нормі. За результатами контрольного доїння продуктивність корів виявилася на 5% вищою, як порівняти з тими, яких утримували на дерев’яних поверхнях.

 На досліджувані поверхні наносили краплі води діаметром 2–3 мм і вивчали їх геометричні параметри за допомогою установки на базі біологічного мікроскопа МБС-9. Аналізували проникнення вологи в поверхню за часовий проміжок у 10 с. За цей час краплі води повністю проникали крізь дерев’яну поверхню й не проникли в EВA-мати. 

Бактеріостатичні особливості матів вивчали шляхом змивів на 10-ту, 20-, 30-, 60-ту добу дослідження. Кокова мікрофлора зі змивів на EВA-матах була виявлена в одній пробі з п’яти. Водночас із дерев’яної поверхні кокова мікрофлора була виявлена в чотирьох пробах із п’яти. Варто нагадати, що для корів стафілокок небезпечний тим, що може спричиняти мастити. 

За результатами досліджень вчені дійшли висновку, що EВA-мати мають бактеріостатичні властивості. Щодо маститів у корів у період лактації слід зауважити, що в ході досліджень клінічних проявів цього захворювання у корів, яких утримували на підстилках «Бурьонка», встановлено не було. 

Крім того, були проведені дослідження, спрямовані на профілактику травматизму копит і суглобів тварин. Ураховуючи, що ЕВА-мати «Бурьонка» складаються з мільйонів бульбашок зі стисненим повітрям, вони амортизують тиск, особливо коли корова лягає, і на її коліна припадає велике навантаження. Варто додати, що поверхня матів не ковзка і тварини впевнено без ускладнень можуть пересуватися. 

З огляду на міцність виробу матпідстилка прослужить понад 5 років.  Оскільки його можна використовувати без сіна та соломи, це дасть змогу заощадити кошти. Відповідно, на цей час можна забути про заміну покриття. 

Технологія монтажу матів 

Установка підстилок проста і не передбачає спеціальних професійних навичок. ЕВА-мати укладають на підготовлену рівну і чисту поверхню. Розмір підстилки відповідає середнім розмірам стійла: 1 800 . 1 250 см. Мат кріпиться трьома рамними болтами біля узголів’я. Для шайби вирізають «потай» діаметром 30 мм під кутом 5–7°. Мати монтують із зазором 3–5 см, адже протягом першого року використання під впливом тиску ЕВА має властивості дещо розширюватися. Так, за вказаний період мати підійдуть один до одного. Таке кріплення вийде надійним і забезпечить комфортне перебування тварини в стійлі. 

Нові рішення 

Компанія EVA-line регулярно стежить за передовими тенденціями, збирає досвід і відгуки фермерів та працює над удосконаленням продукції й випуском нових товарних позицій. 

У власній лабораторії підбирають композиції матів, тестують і перевіряють покриття. Базова сировина — етиленвінілацетат, у який додають модифікатори зі спінювальними та еластичними властивостями. Завдяки цьому вдається отримувати різну продукцію як за тактильними властивостями, так і за зовнішнім виглядом. Утім, є й маса інших параметрів, непомітних голим оком. Наприклад, фізико-механічні показники: зносостійкість, морозостійкість тощо. 

Наразі компанія EVA-line розробляє підстилки з підвищеними експлуатаційними характеристиками, що будуть розраховані на корів від 600 кг. 

Насамкінець хочеться наголосити: для фермерів, що утримують велике поголів’я, ефективне використання ресурсів і мінімізація втрат є головними аспектами успішної діяльності. Підстилки «Бурьонка» допоможуть зменшити витрати на утримання худоби, спростити чищення приміщень і підвищать загальний рівень гігієни. 

Статтю надала компанія EVA-line

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ