Тваринництво

Експертна рада проекту Аграрна Еліта України

Експертна рада проекту Аграрна Еліта України

При визначенні переможців у номінаціях проекту «Аграрна Еліта України» 2013 року редколегія враховувала консолідовані результати опитування членів експертної ради проекту, до складу якої ввійшли представники галузевих асоціацій, постачальників МТР, компаній, що надають юридичні, консалтингові та інші послуги виробникам аграрної продукції, а також фахівці, що досягли широкого визнання й авторитету у сфері своєї професійної діяльності.

 

Роман ШАПОВАЛ, голова представництва корпорації AGCO в Україні

За останні 10 років ми бачимо позитивну динаміку змін у роботі сільськогосподарських підприємств України, вдосконалення технологій обробітку ґрунту, захисту рослин та збору врожаїв. І ми раді, що теж долучаємося до цього процесу, пропонуючи високоефективні технічні рішення для професійного агробізнесу.

 

Микола ЛИСЕНКО, партнер ТОВ «БДО Консалтинг»

Україна має всі передумови для того, щоб у майбутньому ввійти до когорти світових лідерів у виробництві продовольства. Позитивним фактом є те, що за досить непоганих результатів діяльності агрогалузі протягом останніх років, у нас усе ще є величезний потенціал для динамічного та ефективного розвитку.

 

Iрина IВАНОВА, голова наглядової ради ТОВ «Агроскоп Україна»

Аграрний сектор має пройти етап технологічного оновлення, підвищити ефективність кожного гектару за рахунок використання сучасних інформаційних систем та систем точного землеробства. Для підвищення ефективного землеробства технологічні знання мають бути інтегровані в експертну систему управління господарством.

 

Людмила ВАСИЛЕНКО, голова наглядової ради «Агробонус»

На сьогодні найбільш активним каналом інвестування в аграрний сектор виступають вертикально інтегровані бізнес-структури. І ми, як компанія, акредитована іноземними експортно-кредитними агентствами в Україні, ранжирували підприємства згідно з їхньою здатністю залучати пряме міжнародне фінансування.

 

Олександр ГАВРИЛЮК, партнер, керівник галузевої практики «Агробізнес» КПМГ в Україні

Системний підхід до стимулювання використання кращих практик агровиробництва, забезпечення конкурентного ринкового середовища призводить до вдосконалення механізмів функціонування агропромислового комплексу країни. Прозора еалістична стратегія розвитку і чітко окреслені пріоритети можуть сприяти залученню необхідних інвестицій.

 

Віктор СИЧ, генеральний директор ТОВ «КУН-Україна»

Аграрна галузь має героїчне минуле. Тільки із сьогоденням не таланить. Боротьба за виживання триває. Але є віра в щасливе майбутнє, яка базується на вже звичному героїзмі наших аграріїв і на індустріалізації сільського господарства, у т.ч. через розвиток агрохолдингів — нашого українського винаходу.

 

Антуан РЕБIЙАР, бізнес-директор CNH по Україні та Молдові

Українські агрохолдинги використовують системи паралельного водіння активніше, ніж у Європі. За кілька років точне землеробство прийде й до малих господарств. І вже недалеко ті часи, коли за їх допомогою вплив людського фактора в деяких технологічних процесах буде зведений до мінімуму.

 

Максим ШЕВЧУК, генеральний директор Групи компаній «Агровет Атлантик»

Попри скорочення фінансування поточного року на 30% порівняно з минулим, аграрний сектор продовжуватиме активно розвиватися за рахунок власного потенціалу та зовнішніх інвестицій. За прогнозами експертів, 2013 року валове виробництво в АПК стане найбільшим внеском у валове виробництво економіки України.

 

Григорій IВАНОВ, регіональний менеджер із розвиту компанії «ХМ КЛОЗ» в Україні, Білорусії, Молдові

Україна — це найбільша аграрна країна Європи. Ми володіємо 39% світового запасу чорноземів. Вірю, що наша держава може стати лідером із виробництва багатьох овочевих культур. І якість у нас буде — найвища!

 

Андрій ГРИДНЬОВ, управління корпоративного бізнесу АТ «Укрексiмбанк»

Несприятлива кон’юнктура на фондовому ринку підштовхнула деякі агрохолдинги повернутися до механізму облігаційних позик. Разом з тим сільгоспвиробники продовжують застосовувати такі форми фінансування, як синдиковане кредитування та розміщення євробондів.

 

Катерина БАРАБАШ, генеральний директор холдингової компанії IBcontacts

На сьогодні найбільш активним каналом інвестування в аграрний сектор виступають вертикально інтегровані бізнес-структури. І ми, як компанія, акредитована іноземними експортно-кредитними агентствами в Україні, ранжирували підприємства згідно з їхньою здатністю залучати пряме міжнародне фінансування.

 

Олександр БОРОДКIН, партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери»

Зростання агробізнесу ще повільне, проте стабільне та передбачуване. Цим агросектор вигідно виділяється серед інших галузей економіки. З кожним роком Україна укріплює позиції та розширює географію експорту сільськогосподарської продукції. Зважаючи на потенціал АПК, переконаний у впевненому розвитку агросектору в довготерміновій перспективі.

 

Олег КРАСНОРУЦЬКИЙ, виконавчий директор ДП «ДеЛаваль»

Основною світовою тенденцією останніх років є збільшення та індустріалізація молочних ферм. Їх ефективність залежить, у першу чергу, від якості управління, що досягається через автоматизацію процесів виробництва та шляхом переходу від систем управління доїнням до систем управління фермою.

 

Леонід КОЗАЧЕНКО, президент Української аграрної конфедерації

Наш потенціал АПК формується за рахунок більш високої, ніж у наших сусідів, родючості, більш прийнятних погодно-ліматичних умов, високого рівня кваліфікації робочої сили та її вартості. Усе це для України дає великі переваги, але необхідно змінити інвестиційний клімат в Україні.

 

Алекс ЛIССIТСА, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Український аграрний сектор буде й надалі розвиватися шляхом подальшої консолідації та орієнтації на зовнішні ринки, використовуючи оптимізацію виробничих витрат шляхом технологічних інновацій як основної конкурентної переваги.

 

Віталій СКОЦИК, голова наглядової ради Групи компаній АМАКО

Усе, що сьогодні може виробити Україна в галузі рослинництва, має попит на світових ринках. Тому можна очікувати, що аграрний бізнес залишиться стовпом економіки України не лише на цей рік, а й надалі. Галузь триматиметься доволі сильно порівняно з іншими галузями економіки й на світовому ринку.

 

Євген МИЛОВАНОВ, голова правління Федерації органічного руху України

Органічне господарювання спроможне успішно конкурувати з нині домінуючим — інтенсивним. Більше того, за певних обставин воно здатне забезпечувати більш високі врожаї, що дозволить успішно вирішувати продовольчу проблему, яка, за визнанням ООН, вже набула планетарного масштабу.

 

Денис ВЕРЕЩАК, менеджер по роботі зі стратегічними партнерами ТОВ «Джон Дір»

Основною проблемою сільського господарства в Україні є відсутність чинної стратегії розвитку галузі з державними програмами модернізації застарілої техніко-технологічної бази, підтримки інноваційних технологій обробітку ґрунту та переробки сировини, сучасної підготовки молодих фахівців. Уряду необхідно забезпечити прозорі умови роботи на ринку землі й загальну стабільність політико-економічної ситуації в країні для залучення інвестицій.

 

Iгор СОЛЬСЬКИЙ, генеральний директор ТОВ «Бейо Україна»

Українські овочівники за технологіями вирощування, захисту, живлення, зберігання, доробки знаходяться на дуже високому рівні, який цілком відповідає вимогам найприскіпливіших рітейлерів. Хочемо, щоб добробут вітчизняних споживачів дозволяв їм купувати якісну українську овочеву продукцію. Професійний рівень овочівників є достатнім, але купівельна спроможність населення, на жаль, знаходиться не на гідному рівні.

 

Юрій СОЛОГУБ, керівник відділу маркетингу та логістики, менеджер по роботі з ключовими клієнтами ТОВ «Рійк Цваан Україна»

Відмінна характеристика українського овочівництва полягає в тому, що за правильного підходу до вирощування та маркетингу галузь залишається високорентабельною навіть при надвиробництві. Економічна ефективність овочівництва залежить від організації шляхів збуту продукції, визначення оптимальної ціни, вміння орієнтуватися і враховувати основні тенденції ринку.

 

Віталій ФIЛАТОВ, генеральний директор ТОВ «Ведерстад»

Унікальність аграрного сектору України полягає в можливості за короткий термін до десяти років створити високотехнологічний виробничий комплекс експорту різних продуктів харчування і посісти своє місце в міжнародному розподілі праці на століття. Творча енергія українців і опанування сучасними агротехнологіями, подальший їхній розвиток дозволять усвідомити нашу місію — годувати світ.

 

Олеся МЕЛЬНИК, партнер відділу аудиту, керівник групи з надання послуг компаніям с-г сектору, компанія «Ернст енд Янг» в Україні Віктор НЕДОБИТКIН, генеральний директор ТОВ НПФ «Агросвіт»

Український аграрний сектор має значні перспективи росту як за рахунок посилення експорту, так і завдяки розвитку внутрішнього ринку. Показники споживання багатьох видів продукції на особу населення в Україні наразі не досягнули рівня провідних країн світу — а отже, галузь має суттєвий потенціал.

 

 

 

Віктор НЕДОБИТКIН, генеральний директор ТОВ НПФ «Агросвіт»

Умови роботи в аграрному бізнесі ускладнилися, відчувається дефіцит грошових засобів, прибутковість значно знизилася. Найбільш правильною позицією на даному етапі для виробників є мінімізація ризиків шляхом деталізації технології і раціоналізації виробництва аграрної продукції.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ