Елеватор

Елеваторне обладнання українського виробництва відповідає європейським стандартам якості

Якість = успіх

Якість = успіх

Елеваторне обладнання українського виробництва відповідає європейським стандартам якості. 

Участь українських компаній на найбільшій у світі виставці сільгосптехніки Agritechnica — це про найсучасніші конструктивні рішення, щоденну роботу та про подолання викликів в умовах війни. І, звісно, про успішність. 

Валерія Калашник

Генеральна директорка KMZ Industries Валерія Калашник переконана, що гарантована якість елеваторного обладнання українського виробництва матиме популярність у багатьох країнах світу. 

— Наша компанія розвивається, ми намагаємося навіть збільшуватись попри війну. Наша присутність на Agritechnicа 2023 й на інших міжнародних заходах зумовлена пошуком нових іноземних партнерів і ринків збуту. Нині наше обладнання найбільше закуповують у Молдові, Румунії, Угорщині, країнах Балтії. Є запити з Індії та країн Африки, але європейські країни-сусіди переважають, адже тут і логістика простіша та й легше порозумітися. 

Чи є різниця у стандартах на обладнання? 

— Ми виготовляємо обладнання гарантовано високої якості як для українських, так і для європейських компаній. Наша продукція відповідає стандартам ЄС, силоси спроєктовано за стандартом Eurocode — єдиного стандарту, який є гармонізованим із національним законодавством, і тому тільки він може бути застосованим для проєктування об’єктів в Україні. 

Обираючи силоси в Україні, ви можете натрапити на різні пропозиції, і навіть силоси, спроєктовані місцевими або іноземними виробниками не за дозволеними в Україні, а за менш «металомісткими» стандартами, зокрема за стандартом ANSI/ ASAE. Іноді це означає трохи нижчу ціну, але завжди — менший запас міцності й надзвичайно серйозні ризики в експлуатації. 

Яким був цей рік для компанії? 

— Попри війну, і минулий, і нинішній роки для нас були успішними. Обсяги продажів обладнання KMZ Industries лишилися на тому самому рівні, що й до 24 лютого 2022 року. Адже аграрна галузь — майже єдина, що була найжвавішою в нових для України реаліях. Аграрії, хоч не так активно та швидко, але будують елеватори й розширюють власні потужності. Особливо в близьких до кордонів з ЄС західних регіонах, де після початку повномасштабного вторгнення спостерігаємо пік активності й попиту на потужності для зберігання та перевалювання зерна. 

Зокрема, наше обладнання працює в «сухому порту» на кордоні з Румунією, який збудував Alebor Group, а також у великому логістичному центрі PORT Lviv Logistic Center. 

На Тернопільщині ми беремо активну участь у будівництві першої черги елеваторного комплексу для агрокомпанії «Агрон». І силоси, і зерносушарки нашого виробництва працюють на новому елеваторі МХП на Львівщині. 

Проте будують елеватори не тільки в західних областях країни. Зокрема, цього року фахівці KMZ Industries змонтували додатковий силос діаметром 32 м на маршрутному елеваторі в Чернігівській області. Силос збільшив обсяги зберігання елеватора на 19 370 м3. Це вже третій силос такого об’єму, який замовник установив на заміну старим складам підлогового зберігання. 

Ми працюємо з різними сегментами, зокрема з невеликими фермерськими господарствами. Серед таких цього року повний комплекс обладнання запрацював на новому елеваторі на Вінниччині. Уведено в експлуатацію третю чергу елеватора на Житомирщині, кілька об’єктів на Чернігівщині й Харківщині тощо — всі вони оснащені обладнанням нашого заводу. 

Елеватори доволі часто стають цілями для ворожих атак. KMZ Industries допомагає агропідприємствам у відновленні об’єктів? 

— Торік фахівці нашого монтажного підрозділу привели до ладу доволі великий об’єкт, у який влучила ракета. Це був перший досвід підприємства, і ми повністю відновили силоси. Ми прекрасно розуміємо, як боляче б’ють по аграріях будь-які витрати, тому намагались здешевити витратну частину і за можливості використали встановлені раніше елементи споруд та обладнання, що не потребували заміни. 

З якими проблемами через війну стикнулася ваша компанія? 

— У перші місяці повномасштабної війни були проблеми з іноземними складниками, бракувало й українського металу. До того ж перевізники на тлі логістичних проблем підвищили ціни. Проте все нормалізувалось. Проблема браку кадрів торкнулася кожного підприємства в Україні. Багато людей поїхало, до лав ЗСУ призвали близько 15% співробітників компанії. Фактично відбулося перерозподілення навантажень на тих, хто лишився. Тому інколи, у пікові періоди, доводиться працювати не по 8, а по 12–14 годин. Наразі вся країна так працює. 

Шукаємо рішення, зокрема шляхом оптимізації виробничих процесів, або залучення нових, нетипових до довоєнного часу кадрів. Наприклад, нині в нас стажується жінка-зварювальник. 

Головне — ми навчилися відповідати на будь-які виклики й працюємо та розробляємо нові конструктивні рішення. А тепер плануємо нове розширення наших потужностей. 

Які нові рішення KMZ Industries запропонувала ринку цього року? 

— У 2023 році ми завершили розробку й успішно випробували нові лінійки норій і ланцюгових транспортерів продуктивністю 175 та 100 т/г. Випробування транспортерів та норій проводили на трьох культурах (кукурудзі, пшениці та соняшнику) і в результаті підібрали оптимальні складники для максимально ефективного транспортування кожної з них.

 За рахунок використання легших технологічних ланцюгів конструкція транспортерів стала менш металомісткою, потребує меншої потужності мотор-редукторів і загалом для аграрія виходить дешевшою, зокрема завдяки зниженню енергозатрат на транспортування тонни продукту. Застосування нового дизайну голови норії звело до мінімуму ризик травмування зерна під час транспортування. 

Також нинішнього року наша компанія розробила та вже поставила замовникам кілька моделей нових металоконструкцій. Ідеться про норійну башту, опорну конструкцію під силос автовідвантаження та проїзну завальну яму. Всі металоконструкції виготовлено у заводських умовах, не потребують зварювальних робіт під час монтажу та відповідають найвищим стандартам безпеки для цього виду обладнання. Їхня наявність в асортименті KMZ Industries дозволяє враховувати всі особливості обладнання й частково спрощує розроблення індивідуальних клієнтських проєктів. 

Команда KMZ Industries на національному стенді в Ганновері

Розкажіть трохи про плани на наступний рік. 

— Триватиме удосконалення наших зерносушарок Brice-Baker, які за останні роки завоювали визнання не лише у всіх регіонах України, а й у країнах ЄС. 

Також і далі покращуватимемо лінійку транспортного обладнання, вже тривають роботи над норіями й транспортерами продуктивністю 250 та 50 т/г. 

Для наших замовників однією з головних переваг співпраці з KMZ Industries є можливість отримати повний перелік обладнання для елеватора, тому розширимо асортимент додаткових металоконструкцій власного виробництва, що потрібні для будівництва елеватора. 

На ваш погляд, чи посилилась конкуренція між українськими виробниками після початку повномасштабної війни? 

— Конкуренція між усіма гравцями — і українськими, і іноземними — на нашому ринку завжди була високою і є такою, що насправді втішає. Враховуючи те, що після Перемоги доведеться відновлювати багато об’єктів у південних і східних регіонах країни, роботи вистачить усім. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ