Агрономія

За допомогою біостимулятора росту можна посилити симбіоз рослини з мікоризними грибами

Як активувати кореневу систему

За допомогою біостимулятора росту можна посилити симбіоз рослини з мікоризними грибами, які поліпшують живлення культур. 

ТОВ «СВ Агро», Лозівський р-н, Харківська обл., посів 07.10

Відомо, що частина ґрунту, — ризосфера, — яка контактує з корінням рослин, особливо багата на мікроорганізми, які використовують кореневі ексудати рослин. Мікоризні симбіози є асоціацією між рослинами та грибами, які зазвичай колонізують їх коріння. Ця взаємодія заснована на складному молекулярному діалозі, у якому обидва види отримують взаємну вигоду з боку живлення, росту та захисту. Так, гриби є облігатними біотрофами, які, зв’язуючись із корінням рослин, здатні забезпечити їм покращену систему поглинання, що збільшує одержання води та поживних речовин (особливо фосфору). Також гриби підвищують стійкість рослин як до біотичних, так і до абіотичних стресів. Вони роблять це завдяки поживним речовинам, які вони беруть із рослини для розмноження та зростання. 

ТОВ «СВ Агро», Лозівський р-н, Харківська обл., посів 07.10

Екологічний та еволюційний успіх симбіозу з мікоризними грибами засновано на ефективній і багатофакторній системі зв’язку для розпізнавання свого господаря, на добре регульованій системі обміну метаболітами між обома видами. 

Як це працює 

Рослини та гриби «впізнають» один одного до встановлення симбіозу. Коріння рослин (в основному, коли в ґрунті мало фосфору) виділяють стриголактони, що стимулюють розгалуження та подовження гіф, збільшуючи тим самим можливість контакту рослин із грибами. Хітиноподібні молекули грибів діють як еліситори (речовини, що індукують захисні реакції у рослин). AMF використовують молекули на основі N-ацетилглюкозаміну як сигнали для активації симбіотичних реакцій у рослині. Ці молекули містять ліпохітоолігосахариди та короткі ланцюги хітину. 

ТОВ «СВ Агро», Лозівський р-н, Харківська обл., посів 07.10

Для доброго росту рослин потрібно близько 16 мікро- та макроелементів. Дефіцит будь-якого з них може призвести до незбалансованого зростання та порушення клітинного метаболізму. Ґрунтові мікроорганізми підтримують оптимальну концентрацію цих поживних речовин, що сприяє покращенню зростання та збільшенню врожайності сільськогосподарських культур. 

Одним із продуктів, що може допомогти у цьому симбіозі та керуванні ризосферою, є RHIZUM (РІЗУМ) від іспанського виробника Arvensis. Це біостимулятор росту й розвитку потужної кореневої системи, який стимулює формування кореневих волосків і вторинних коренів, тим самим збільшуючи поглинання рослинами поживних речовин та вологи. 

Rhizum можна застосувати для передпосівної обробки насіння, а також позакореневого підживлення. 

ТОВ «СВ Агро», Лозівський р-н, Харківська обл., посів 07.10

Передпосівна обробка насіння RHIZUM нормою 0,75–1,0 л/т забезпечує: 

• стимулювання росту й розвитку потужної кореневої системи з великою кількістю бічних коренів і посилення кущіння зернових культур; 

• отримання дружних сходів та швидкий ріст і розвиток культур на ранніх фазах, формування більшої площі листкової поверхні;  

• зниження ураження сходів кореневими гнилями та підвищення імунітету рослин до хвороб; 

• підвищення доступності елементів мінерального живлення з ґрунту й покращення поглинання їх кореневою системою рослин. 

Кілька років біостимулятор Rhizum уже є на ринку України. За цей час аграрії переконалися в його ефективності в різних ґрунтово-кліматичних зонах. Своїми враженнями від продукту вони поділилися з колегами. 

МИКОЛА МАЛІЄНКО, СТОВ «Перемога» (Київська обл.) 

— Наше господарство вирощує і реалізує насіннєвий матеріал твердих сортів пшениці, ячменю, вівса, гречки, гороху, сої, льону. Тому ми насамперед зацікавленні в отриманні потужних, дружних сходів цих культур. Застосування Різум для протруєння насіння дає змогу підвищити показники схожості, молодим рослинам сформувати потужну кореневу систему, що дає надію на отримання високої врожайності. Минулого року Різум в дозі 1 л/т дав прибавку в урожайності до контролю 3 ц/га на пшениці ярій сорту Миронівська струна. Тому цей продукт ми додали в технологію вирощування не лише насінницьких посівів, а й товарних. 

ГЕННАДІЙ МАЙМІСТОВ, ТОВ «СВ Агро» (Харківська обл.) 

— Ми спробували застосовувати Різум для обробки насіння озимої пшениці ще 2018 року на дослідній ділянці й отримали відмінний результат. Задоволені стабільністю роботи продукту і його ефективністю. Також задоволений роботою чудового колективу «Нор-Ест Агро», які завжди в тісному контакті з господарством, пропонують новинки, реагують на реалії сьогодення і завжди готові запропонувати цікаві елементи технології вирощування сільськогосподарських культур. 

Статтю надала компанія «Нор-Ест Агро»

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
7
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ